Почетна / Кошарка / Звезда

Лазић: Памтим по добром финале из 2013. године, без обзира на пораз

Црвена звезда је у финалу 2013, изгубила од вечитог ривала, али стигла до Евролиге, док је 2015. преко Партизана дошла до трона АБА
ФОТО: Н. Неговановић

Велики, важни мечеви и серије су увек идеалан повод да се баци поглед на историју. А серија вечитих ривала у полуфиналу плеј-офа АБА лиге дефинитивно спада у ту категорију.

Када у суботу вече (19) Црвена звезда и Партизан буду истрчали на паркет Пионира, биће им то пети судар у завршници регионалне лиге. Прва три пута Партизан је изашао као победник, а онда је екипа са Малог Калемегдана у полуфиналној серији славила са 3:1, извадила тако визу за Евролигу, а потом то потврдила титулом против Цедевите.

Било је то 2015. када је Црвена звезда после дугог низа година преузела примат у регионалној, али и српској кошарци.

Први пут вечити су се укрстили 2005. на фајнал ејту у Пиониру. Звезда је прескочила Цибону, Партизан Задар, а онда су црно-бели са 87:85 прошли у финале, али Хемофарм се окитио круном.

На нови дуел вечитих чекало се четири године, а онда их је фајнал-фор формат спојио у полуфиналу 2009. Поново се играло у Београду, али овога пута у Арени. Пред рекордних 10,750 гледалаца, Парни ваљак је победио са 64:58, а потом на путу до трона прегазио Цибону.

До наредног судара вечитих поново се чекало четири године, све до 2013. и финала фајнал-фора у Лакташима. Партизан је добио Игокеу, Црвена звезда Раднички у великој драми и Србија је добила два клуба у Евролиги. А екипа из Хумске је отишла као шампион после 71:63 у финалу.

Дошла је онда и већ поменута 2015. када су такође финалисти АБА ишли у Евролигу. Вечити су у доигравање ушли са истих позиција као сада, Звезда са прве, а Партизан са четврте. Серија се играла на три добијене утакмице, по систему 2-2-1. Црвено-бели су у првој одбранили домаћи терен и добили са 73:64, а онда је екипа из Хумске са 70:68 направила брејк.

Пребацило је то притисак на плећа екипе Дејана Радоњића, али изнела га је сјајно и убедљиво добила два наредна меча у Партизановом Пиониру са 95:85 и 81:73.

Као директни актер, Бранко Лазић се одлично сећа те серије, као и финала из Лакташа.

- Искрен да будем ту 2013. памтим по добром, без обзира на пораз. Стали смо на корак од трофеја, што сигурно није пријатно, али ушли смо у Евролигу што је за клуб и све нас у том тренутку био много важнији циљ. Две године касније прва асоцијација су ми притисак и тензија, после брејка Партизана. Одлично памтим и огромну подршку који смо тада добили од навијача после тренинга када су нас чекали испред Пионира. А онда смо играли два одлична меча као гости и прошли у финале. Касније смо преко Цедевите стигли и до првог трофеја АБА лиге и заокружили савршену причу.

Као Звездин рекордер по броју утакмица и трофеја, снажни бек ће драгоцено искуство сада ставити у службу проласка у финале, а потом и напада на трофеј, што је како сам каже приоритетни задатак. 

- Следе нам утакмице код којих је жеља увек на највишем могућем нивоу. Знамо шта подразумева и доноси ова серија, као и победа и освајање АБА лиге. Све што се налази пред нама подиже мотивацију на један виши ниво. Дерби је посебан, сам по себи, а сада ће улог донети још већу тензију. Имаћемо укупно седам дана да се одморимо, али и да се припремимо како бисмо у полуфиналну серију ушли како треба. Веома је важно да стартујемо са победом. 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sima sever
Nesto nisam siguran u Tomica, a i cini mi se kao da su se igraci umorili.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.