Почетна / Кошарка / Звезда

Звезда већ у Евролиги!

Пропозиције јасне, Будућност не испуњава услове за лиценцу најквалитетнијег клупског такмичења, минимални капацитет дворане за једногодишњу лиценцу 5.000 седећих места, „Морача” има 4.000
ФОТО: Д. Жарковић

Ако је судити на основу овосезонских пропозиција Евролиге онда навијачи Звезде немају разлога за бригу да ли ће њихови љубимци следеће сезоне играти најквалитетније клупско такмичење Старог континента. Јер, улог у финалу плеј-офа Јадранске лиге овога пута није евролигашка виза, већ само шампионски прстен.

Зачкољица која унапред елиминише Будућност, слична је оној због које 2013. године ни Раднички не би могао да игра да је којим случајем славио у Лакташима. Крагујевчанима би проблем представљале две ставке, Ђетићима сада једна – али практично нерешива у кратком временском року. Проблем је у капацитету дворане „Морача”, односно мањку седећих места.

Треће поглавље Евролигиних пропозиција посвећено је лиценцама за „придружене клубове”. Оне који нису међу 11 са загарантованим местом, већ морају да га изборе кроз домаћи шампионат или кроз Јадранску лигу у случају земаља бивше Југославије.

Члан 9. посвећен је условима које су услов за доделу лиценце. Већину услова из параграфа овог члана испуњавају безмало сви учесници Јадранске лиге:

• имају најмање два хотела са 4 звездице

• међународни аеродром удаљен највише 100 километара од дворане

• да испуњава прописе финансијске стабилности и фер-плеј регулатива.

• да клуб, његова управа и запослени нису у сукобу интереса са било којим другим учесником Евролиге или да су укључени у рад агенција које заступају играче или тренере

• клуб не сме да буде под казном или привременом суспензијом учешћа у Евролиги

Али други параграф члана 9 који говори о капацитету дворана издваја Црвену звезду, Партизан, Цедевиту, Цибону, Задар, Олимпију, МЗТ Скопље. У њему експлицитно стоји:

• да игра у дворани минималног капацитета 5.000 седећих места која је на мање од четири сата лета од Франкфурта (узет као географски центар територије Европске уније за потребе правила лиценцирања) и има све неопходне техничке елементе за кошаркашке утакмице, као и да испуњавају све друге услове који се захтевају у овим правилима.

Према подацима са сајта pgsport.me, званичне презентације спортских објеката у Подгорици, велика дворана спортског центра изграђена 1981. године реновирана је пре 13 година да би испунила ФИБА стандарде за потребе играња прве фазе Европског првенства. На страници о нама пише да је капацитет 4.000 гледалаца, односно хиљаду мање него што прописује Евролига.

Тешко је веровати да би повећање капацитета Мораче за 25 одсто било могуће у кратком временском року (до жребања за нову или почетка нове сезоне). Практично, Евролига ће уколико се буде држала својих правила искористити могућност да позове следећег рангираног из такмичења – то је у овом случају Црвена звезда, било да се као критеријум узима плеј-оф или пласман у лигашком такмичењу.

Није спорно да прописи Евролиге дискриминишу неке клубове и у појединим случајевима негирају резултат, који је основ сваког спортског такмичења. Живот, па ни Евролига, нису увек праведни.

Прописи су, међутим, одавно написани и сви клубови пре „уласка у трку” унапред знају њена правила.

Коментари43
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Оки
Е сада би намерно волео да Будућност добије. Свега ми, због оваквих вести
Milan Konjević
Gospodo iz Podgorice, ne ide se u Evroligu sa klizavim parketom.
Xyz
Meni iako sam zvezdaz ali i bivsi sportista ovo smeta.. ko je bolji neka igra EL, hocemo EL pobedi onda bato!
Fudbaler 1978.
Mnogi se, kao, čude ovakvim pravilima Evrolige. Zašto se čudite? Evroliga u košarci je privatna liga van FIBA takmičenja čiji je cilj profit. Oni određuju pravila i igra se po tim pravilima. Ko ispunjava uslove i propozicije predviđene pravilima taj će učestvovati. I šta je tu sporno? Ko neće neka igra FIBA Kup šampiona. Ali i tamo postoje pravila koje je propisala FIBA. Isto je i u fudbalu. Možeš da budeš prvak svoje zemlje ali ako ne ispunjavaš uslove predviđene propisima UEFA ne možeš da igraš. Kod nas u Super ligi postoje propisi u vezi stadiona, terena, reflektora i td. ali se još uvek ''gleda kroz prste'' zbog slabog materijalnog stanja klubova, međutim to u evropskim takmičenjima ne prolazi. Ili ispuni sve uslove ili si u autu.
micura
Evroliga u Podgorici je drzavni projekat od velikog znacaja,to se sve resava lako,samo da dobiju obe tekme....uostalom nekom su nosili koseve sa Kališa, pa je vrlo brzo posle toga postao Evroligaš

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.