Почетна / Кошарка / Звезда

Човић: Радоњић самовољно преговарао са Басконијом, тим нисмо могли да задржимо, Алимпијевића препоручио Пешић

Променом скоро комплетног тима и стручног штаба, а после три године доминације у Србији и региону, с девет освојених трофеја и значајном улогом у Евролиги, Кошаркашки клуб Црвена звезда се нашао на прекретници
ФОТО: Н. Неговановић

Почетак сезоне је показао да ће континуитет резултата Црвене звезде бити на великој проби, а серија пораза у елитном европском такмичењу и од главних конкурената за титулу у АБА лиги, чак и међу навијачима „црвено-белих”, изазива сумњу у нови концепт.

Као један од кључних разлога нешто лошијих игара и резултата наводи се одлазак трофејног тренера Дејана Радоњића, а одговоре на сва горућа питања Политика је потражила од првог човека Црвене звезде Небојше Човића, који је истакао да је клуб био приморан да направи драстичне резове.

Што се мене тиче, у тој ситуацији нисам имао сујету. У сезони 2015/16, кад је Радоњић самовољно отишао да преговара са Басконијом, иако је био под уговором, такође се нисам наљутио. Само сам рекао да је ред да нам каже ако намерава да иде. Нико га не би спречавао, напротив. Мислим да је кључни разлог то што смо затворили један циклус и да је било потребно освежење, али на томе нисам инсистирао. Бивши тренер је радио паклени посао у јаком темпу и ја то тако разумем. Све обавезе које је клуб имао према њему, када се буде сравнило, биће измирене. Можда смо му остали дужни десет посто – рекао је Небојша Човић за Политику.

Звезда је принудно променила комплетан ростер. Човић је додао да је такав сценарио био донекле планиран, односно да се надао како ће на Малом Калемегдану да остане само Огњен Кузмић.

Искрено, нисмо могли да задржимо тим. За све осим Кузмића договор је био да оду, из разних разлога. Симоновић је дао доста Звезди, прешао је 30. и било би неправедно спречавати га да узме три и по пута више новца. Јовић је имао још једну годину уговора, а у Бајерну је добио троструко више уз обештећење. Џенкинс се понашао као ортодоксни Србин, али је добио двоструко већу плату. И да је остао Радоњић, сви они би отишли. Једино смо рачунали на Кузмића, али показао је одређено неповерење према клубу због дуговања. Српски део његовог менаџмента је веровао да ће Звезда то испоштовати, али шпански или амерички део менаџмента је био за прелазак у Реал и једва је дочекао ситуацију да Кузмић изађе из уговора. Звезда је у том тренутку играчима дуговала два милиона евра и били смо приморани да правимо комбинацију трансфера. Имамо изванредну сарадњу са Фенером и Обрадовићем, а милион евра обештећења и 20 одсто од наредног уговора Гудурића нису могли да се одбију, На то се надовезао и Болден који је прешао Макаби и скупило се око два и по милиона евра.

Питање је шта може Звезда ове сезоне, али је Човић обећао да наредног лета неће бити сличне реконструкције тима.

Ово је нови циклус у ком морају да се истрпе млади играчи. Зато понављам, замало смо улетели у ту замку летос. Као инжењер немам право да два пута правим исту грешку и морам да водим рачуна да идући јун на буде у Звезди као претходни. Никад се нисам коцкао, али мислим да је ово ниво ортодоксног коцкања.

Црвена звезда је овог лета много ризиковала и са избором тренера. Поверење је указаном талентованом, али недовољно искусном Душану Алимпијевићу. Човић каже да је задовољан његовим радом.

Имали смо разговоре с доста тренера и послушао сам сугестије човека кога изузетно поштујем и до чијег мишљења ми је стало, Светислава Пешића. У неколико наврата смо претресли целу ситуацију, анализирали смо искусније и млађе тренере. Пратили смо Алимпијевића последње три године, а са ФМП-ом је направио велики успех пласманом у финале плеј-офа домаће лиге. Знали смо да је то ризик за нас, али и за њега, али врло сам задовољан оним што је до сада показао. Потпуно је посвећен кошарци, да не кажем опседнут.

О томе да појединци хоће да га склоне из Звезде.

За све сугестије и предлоге сам потпуно отворен, спреман сам да их саслушам. Ако ми нисмо показали да знамо да радимо овај посао, не знам ко јесте. Није никаква мудрост вратити Звезду на ниво из 2011. године, то може да се уради за седам дана – закључио је Човић.

Коментари26
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mosquito
Slika je prevazisla moja ocekivanja. Ona govori sve.
staja
Cim vide dr.Covica grobari se pogube.
Odgovor
nagradno pitanje: Sta je sa bivsim pobednikom kupa stare Jugoslavije IMT-om Ko nezna ,odgovor je kod doticnog g-dina Druge manje fuzionisane (ugasene)klubove ne bih pominjao
Dug
Mora da je pitao za dugovanja?
prc
Veoma zabavni komentari grobara vidi se da iz njih izbija inteligencija. Uostalom ona se taložilama godinama pod budnim okom Gurua i čika Toze punog ko brod od svih mogućih kombinacija kojima je najvičniji a da eno ga opet država daje Toza uzima. zabavno zar ne.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.