Почетна / Кошарка / Звезда

Mоћна Звезда - моћни Радоњић

Са тренером Дејаном Радоњићем на клупи београдски црвено-бели освојили осам трофеја и нанизали "велике" скалпове у Евролиги
ФОТО: Д. Жарковић, Н. Неговановић

Пре две године у новогодишњем дуелу Црвене звезде и Реала, Небојша Мрваљевић, Звездаш без остатка, донео је у Комбанк арену два транспарента. На првом је писало „Моћни Радоњић”, на другом „Моћна Звезда”. Са ове временске дистанце види се колико је био у праву и испред времена, када је говорио о овом споју...

Стручњак који је, као и сви пре њега, макар били и прваци света, био одмах оспораван, унапред смењен и прежаљен, данас је после три јадранска прстена, две титуле првака, три Купа Србије и евролигашких остварења која су премашила и најсмелије снове, уткао је себе у темеље „Моћне Звезде”. Истовремено, ни он не би био толико моћан да је у некој другој средини која нема такву историју, имиџ и армију навијача.

Тих, миран, другачији... Посвећен кошарци 24 часа дневно. Кад је прегрмео прву јесен у којој му је београдска чаршија у једном тренутку већ тражила наследнике и показао да није грана која се лако повија, а никако не слама, дошао је до нивоа и прилике да резултатски материјализује огромна вишедеценијска улагања у љубав звану кошарка.

Лако је сада набројити да је Радоњић Звезду лане довео до осам најбољих у Европи, пре тога до полуфинала Еврокупа, да је најбољи тренер Звезде у историји по броју победа, да је надмашио Ранка Жеравицу по броју мечева на клупи црвено-белих, да је по критеријуму успеха, као и по броју мечева, достигао врх лествице и у Јадранској лиги... Да је за 70. рођендан Звезди подарио триплу круну, прву у историји... Додати да као тренер има по шест трофеја у првенству и Купу Црне Горе, не пропустити ни оне три титуле које је са Подгоричанима освојио као играч, као и куп давне 2001.

А колико је било тешко доћи до свега тога, вредност одрицања и зноја, чиниоца резултата званог успех, знају само он и његови најближи.

Све је почело давних осамдесетих кад се у ОКК Титограду код Бранислава Вукићевића заразио вирусом магичне игре. У сениорској екипи Будућности дебитовао је у најкошаркашкијем граду Србије, дворани крај Мораве, а прве поене уписао је три кола касније против Задра у Морачи.

Пут га даље води на Цетиње, па у Панчево, да би после још две одличне сезоне у дресу Ловћена, током првомајских празника 1997. године први пут договорио сарадњу са Небојшом Човићем. У сезони кад је ФМП доживљавао одмазду за „политичке грехе” првог човека клуба Радоњић је био део тима који је победом над Партизаном у полуфиналу плеј-офа Звезди утабао пут ка титули.

Већ следеће сезоне дошао је и до првог трофеја у каријери. Вратио се у Будућност и у сезони која је због бомбардовања завршена после лигашког дела постао првак СР Југославије. Са Ђетићима је жео трофеје и у следеће две сезоне, да би се после тачно десет година вратио у панонску равницу. У дресу Војводине је 2004. завршио играчку каријеру. Од индивидуалних признања у колекцији су му и два намењена најбољем спортисти Црне Горе.

Од терена се, међутим, није одвојио. Почео је као помоћни тренер, да би јуна 2005. био промовисан у шефа стручног штаба Будућности. У следећих осам година је доминирао домаћом сценом, два пута Подгоричане довео до финалног турнира Јадранске лиге и четвртфинала Еврокупа.

Била је то најбоља препорука да на данашњи дан пре четири године дође на клупу Црвене звезде. У тренутку кад је та клупа више деловала на електричну столицу за тренере, него као одскочна даска. Смело се ухватио у коштац са изазовом, полако почео да гради тим који је ове сезоне доживљава зенит.

Како то грчке колеге добро приметише кључ Звездиног успеха лежи у константи основних полуга, посебно тренера и плејмејкера. Код Радоњића странци нису били лидери, већ играчи који су морали да се уклапају у систем изграђен са основом коју чине домаћи играчи, временом израсли не само у репрезентативце Србије, већ и освајаче светских и олимпијских медаља.

Тако је и са Чарлсом Џенкинсом, беком који је обележио завршницу Јадранске лиге и неутралисао изостанак диригента игре Стефана Јовића, који би тешко поднеле и снажније екипе од владара Јадрана. О томе можда највише говоре речи Американца којима је објаснио зашто боље игра у односу на претходну сезону коју је провео у Палаканестру:

- Разлика је у тренеру, Радоњић је, као и цео тим веровао у мене. Због тога сам се и вратио кући!

А уз такву породичну атмосферу није немогуће срушити Барселону, Макаби, Реал, ЦСКА, Фенербахче, Басконију, Панатинаикос... У гротлу дворане Александар Николић или пред 20 хиљада душа у Комбанк арени. Захваљујући томе је и у првој сезони Евролиге са новим системом Звезда била хит о коме се причало на свим меридијанима.

А пре сваке приче о овосезонском успеху, треба се подсетити, да је прошлог лета Радоњић одабрао останак у Звезди кад је на столу имао финансијски далеко уносније понуде. У кошарци се, као и у животу, не може све изразити новцима.

И ту се враћамо на почетак црвено-беле добитне формуле - „Моћна Звезда, моћни Радоњић” или „Моћни Радоњић, моћна Звезда”. Обе су потпуно тачне. Одаберите ону која вам је дража.  

Коментари26
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mix
Po cemu je to mocan Radonjic a ,jos vise, po cemu Zvezda? Sto su usli u fazu 16? I tu dobro odigrali? Smesni ste!Sta onda reci o Duletu i Partizanu koji su usli tri puta u F4 i osvojili titulu!Nije li to nedostatak IQ? Cigi portali se raspevali pa ne staju, nesto nije tu bas konzistentna prica. Ili se mali ljudi kao predsednici i mali treneri i mali klubovi zele predstaviti visim nego sto jesu, zadovoljavajuci se malim dostignucima?Govorim u smislu najvisih evro kategorija klupske kosarke. Sto se mene tice, pisite i velicajte i Konstantina makar zbog velicanstvenog imena, nemam nista protiv. Ali bolesno uveravanje u nabildanu laz ne leci....!
NemanjaKg
Koliko ti je krivo i tesko razumem te ali dobro nisam znao da je Dule bio tri puta fanal 4 i osvojio Evroligu.Videcemo kad Radonja zavrsi karijeru ko je bolji trener on bar ima sansu da uradi nesto van Srbije za razliku od najgoreg trenera u istoriji CSKA.
Cak7
Ostani u zvezdo jos 1000 godins.
ANĐEO REALNOSTI NAŠE
Kojeg je Srpskog igrača stvorio Radonjić.Niti jednog čak je otjerao Rebića i Tejića koji su bili realno perspektiva.Koga je doveo.Nikog normalnog zato i nismo među osam u evropi.Zašto neki Zvezdaš ne može biti trener?Zašto se nije odrešila kesa za Sašu Obradovića?Nešto mi je tu nejasno.Zašto se nisu ove godine doveli JARAMAZ i ZAGORAC kao najperspektivniji domaći igrači.Što ste uradili sa Novakom koji je izvanredan šuter.Zašto Rakićević nije dobio šansu ako je toliko navodno dobar.Ili DobrićZašto nije u sastavu DAVIDOVAC najbolji Srpski košarkaš.Slavite ga a ništa nije uradio.Neki prosječan Srpski trener bi uzeo i više.Ali dok je starih Delija i onih koji sebe zovu Delije takvi kao radonjić će uvjek imati posla u Zvezdi.Svakome je jasno da je Zvezda nažalost crnogorski klub.Pomoćni trener Radović je špijao Bobija da ne igra na EP.I on je i dalje tu jer je Čović iz Pljevalja.ČIJA JE OVO ZVEZDA ?Od Zvezdaša nije.
CHEGI
NARAVNO !!! SLAZEM SE !!!
NemanjaKg
Nije mi jasno zato grobari se lazno predstvaljaju ovde i pisu ovakve neboluze a ja pitam tebe kojeg je srpskog igraca stvorio Vujosevic za 12 godina rada u Partizanu.Piseo o Obradovicu od kogga je Radonja z aklasu bolji o ostalim d ane pominjem. Iako si grobar treba biti objektivan ali znam tesko je akd znas da dok je Radonja u Zvezdi titulu i Evroligu neces videti.
THE COMSAT ANGELS
Kako niko ne nabroji koliko nije osvojio trofeja ta neznalica.Njemu se pripisuju uspjesi -koji.Osvojene ABA lige koja ne vrijedi ništa.Domaće prvenstvo u kome je samo jedan klub konkurentan-Partizan ,koji je u velikoj krizi rezultata i finansija.Radonjić kada je došao izgubio je i Prvenstvo Srbije i ABA ligu a imao je izvanredan sastav.Druge godine je izgubio ABA ligu i to u Beogradu sa super timom.Samo da podsjetim da je centar bio Bobi a drugi centar odlični Katič.Čak je i Blažič plakao radi neuspjeha.Da stavite Ulemeka ili Karija ili Moku sa takvim sastavima bi bili prvi.Koliko je ta neznalica dovela igrača u Zvezdu koji pojma nisu imali.Ima li im broja.Lipovij,Tompson 1i2,Volters,Nelson,Skorcanitis,Mekel,Braun,Samardžiski,Gudurić,Dangubić,Simanić,Micić,a da ne pričam promašaje sa domaćim igračima.Koji uspjesi u Evropi?Uspjeh je FINAL FOUR sve ostalo nije bitno.Ne slavite ga jer nije vrijedan pomena.ON SE UČI U ZVEZDI.Jeli to SRAMOTA.Da Srbija nema trenera za Zvezdu.BRUKA.
NemanjaKg
Zato se Dule naosvajao evropskih trofeja za 12 godina jedan fajnal four i dva Top 8.
NemanjaKg
Ne bih menjao Radonju ni za kakvog Dudu Zeljka Pesica i ostale kojim treba 30 miliona budzet da udju medju osam.Zato je Radonja najbolji trener za Zvezdu.Kad one ode a oticice zbog novca naravno tek ce se tada videti sta znaci Radonja.
NemanajKg
Pa i ne treba nam sto ce nam ti treneri koji znaju samo sa velikim budzetima. Radonja je za mene car legenda kralj za mene je najbolji trener u Evropi. Da vidim koji trener bi sa ovakvim budzetom i timom imao 16 pobeda u najtezoj Evroligi do sada.
realista
složio bi se sa tobom i još po nekim komentarom ovdje. Ubjedljivo najbolji trener u Evropi sobzirom na njegovu platu. Mislim da je greh da čovjeka zadržavamo jer on ima porodicu koja treba da živi a može da radi za 10 puta veću platu. Takođe isto mislim i za Simona i Lazu ljudi su u godinama i treba im jedan dobar transfer da bi mogli svoje porodice prehraniti. Ja bi za sledeću sezonu ostavio DJenku, Guduru, Dangu, Kuzmu i ove mlađe, prebacio bi Boldena i Davidovca iz FMP-a vratio bi Nelsona umjesto Jovića, doveo bi Jaramaza iz MEGE, i jednog dobrog centra tipa Milutinova ili Štimca to mislim da je realno i uz dobrog trenera bi garantovalo ponovo osvajanje ABA lige. OVO PIŠEM JER STALNO VIDIM NEREALNE KOMENTARE DOVESTI IGRAČA UNIKSA, CEDEVITE ITD..
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.