Почетна / Кошарка / Звезда

Када си Дејан Радоњић

Упркос огромним проблемима, трофејни стратег одвео је Црвену звезду до три трофеја и урадио све оно због чега га навијачи обожавају
ФОТО. КК Црвена звезда

Када клубу вратиш славу, навијачима веру, а играчима самопоуздање, онда си више од тренера, онда си Дејан Радоњић. Овим речима, изгравираним на плочици, уз пригодан поклон, присталице црвено-белих су, још у јануару 2017. године, одали признање трофејном стручњаку и честитали му на улазак у историју Црвене звезде као тренер са највише утакмица на клупи.

Неколико месеци касније, после још једне сезоне са три круне и укупно девет трофеја од априла 2013, Радоњић је отишао са Малога Калемегдана. Вратио се 25. децембра 2020, усред сезоне, на селекцију другог тренера и оптерећену свим мукама које је донео вирус ковид-19 и невероватан, може се рећи и фрустрирајући низ повреда које су га пратиле од доласка до последњег меча у сезони.

Али упркос свему, епилог је био баш онакав какав су навијачи навикли да буде, са три круне и уз сада већ чувене овације:

- Радоњић Дејан, један је Радоњић Дејан...

Док је његово име одзвањало сводовима Пионира, трофејни стручњак је као и увек, скромно, подигао руке, захвалио се на подршци и пажњи. Али овога пута, његово лице јасно је откривало човека помешаних осећања.

Дан касније, када су се утисци мало слегли, питали смо га, шта се у њему ломило.

- Доминантан је био осећај задовољства и срећа. Али умор је био толики да је веома брзо све потиснуо у други план - искрен је био легендарни тренер Црвене звезде.

Шампионска журка на Калишу је традиција на коју су Црвена звезда и Радоњић навикли. Овога пута ни тога није било. Право из Пионира, искусни стратег се упутио кући и у кругу породице пронашао мир. Преспавана ноћ је била сувише кратка да отклони последице вишемесечне тензије, али је помогла да склоне мисли са свакодневнице и сумирају први утисци, тек завршене сезоне.

Али Радоњић је отишао и корак даље.

- Умор и задовољство су и даље присутни. Као последица огромног успеха који смо направили. И то се сигурно неће дуго мењати. Ипак, већ сада су доминантна размишљања шта и како даље. Односно, који потези морају да се повуку, како бисмо кренули у неке нове изазове и надам се победе.

Био је то можда идеалан тренутак, да трофејног стручњака питамо какви су планови за селекцију, да ли већ зна визију тима. Поготово што су неки најављени трансфери почели да се остварују. Ипак, уместо тога, вратили смо га назад, на пут који је прешао у протеклих шест месеци.

А био је то пут проткан проблемима и препрекама. Да би се стекла комплетна слика тог пута, није потребна претерано дубока анализа. Довољно је рећи да је Црвена звезда до његовог доласка, екипу са почетка сезоне, за коју је процењено да мора да се појача, надоградила са Тејлором Рочестијем, Џонијем О’Брајантом, Еманулеом Теријем и Кином Коломом. Ниједан од њих четворице се није задржао, нити добио поверење Радоњића. На све то, корона и повреде су све време кројиле састав.

Па се тако, за Куп Радивоја Кораћа ситуација погоршавала из дана у дан, да су на крају јуниори попуњавали број. У АБА плеј-офу није било Јагодић Куриџе, а практично и Корија Волдена који је прескакао мечеве, а на онима на којима је био међу 12, играо је без тренинга. Када су црвено-бели помислили да горе не може, одмах на почетку Суперлиге постало је јасно да је сезона за Волдена завршена.

Џордан Лојд је био ровит, више је седео него играо, а онда када се вратио у тим, одмах је испао и није се враћао. Ситне повреде у клубу су престали да броје, али су и оне итекако утицале на систем рада и издања. Другим речима, жеља Радоњића да на тренингу има целу екипу није се испунила ниједног тренутка.

- Изузетно је тешко објаснити сву ту проблематику која нас је све време пратила. Као и ти моменти који су од свих нас изискивали огроман напор, како бисмо пронашли права решења. Поготово што је то стање трајало много дуго, од првог тренинга, до последње утакмице. У једном тренутку то је прерасло у праву фрустрацију, када дођеш на тренинг, а не знаш ко ће се појавити. Па се запиташ, да ли је могуће. Због свега тога, задовољство је још веће.

Проблеме Црвене звезде је лако детектовати, поготово са ове позиције и дистанце. Али, само Радоњић и његови сарадници знају колико су стварни тешки и како су успели да их преброде.

- Постављали смо ствари на начин, да проблеми не постоје, постоје само решења. Као тренеру, моја је обавеза да такав став пренесем на екипу и све што смо урадили, урадили смо заједно. Другачије није било ни могуће.

После свега реченог, јасно је да ни огромно искуство није могло да припреми Радоњића за ситуације у којима се нашао.

- Има детаља и момената који могу да се повежу. Ипак, генерално гледано, велика је разлика између онога што је било и што се догађало ове сезоне. Искрен да будем, осећао сам још већу одговорност да оправдам очекивања, иако сам знао да притисак није био толико велики, као што је некада био.

За крај, наметнуло се питање, да ли су ова три трофеја дража од оних пре њих.

- Има разлога да се тако размишља - истакао је Дејан Радоњић

Дневне анализе и планови

Вирус ковид-19 је донео сезону као ниједну пре тога. Са одсуствима играча, путовањима, променама термина, донело је то околности са којима су се сви срели први пут у историји.

Ипак, још теже је било тренерима који су преузели екипе током сезоне.

- Ниједног тренутка нисам размишљао у том правцу. Сваког дана смо правили анализе и тражили најбоља могућа решења, са снагама које имамо на располагању. И гледали како да извучемо максиму из екипе - рекао је Радоњић

Да се дефинишу циљеви

Као што је рекао, Радоњић је дан после треће трипле круне са Црвеном звездом, почео да мисли о ономе што следи.

А, то је пре свега прелазни рок, који је практично већ почео.

- Сада је приоритет добра анализа, али и да у клубу јасно дефинишемо циљеве за наредну сезону. У складу са тим, да видимо у ком правцу треба да размишљамо и идемо. Односно, да дефинишемо све даље кораке - поручио је Радоњић

Захвалност медицинском тиму

Проблеми коју су оптеретили екипу су једна страна медаље коју је донео вирус ковид-19. Али, ништа мање муке, нису задесиле ни све остале у клубу.

Ипак, није било тешко детектовати ко се сусрео са највећим изазовима.

- Доктори и физиотерапеути су изнели огроман посао. Овом приликом желим да се захвалим свима, али посебно медицинском тиму на свему што су урадили да сезону завршимо на најбољи могући начин - рекао је Радоњић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.