Почетна / Кошарка / Звезда

IN MEMORIAM: Боривоје Бора Ценић

Наша кошарка остала је без још једног великана, легендарни тренер Боривоје Бора Ценић преминуо је у 91. години.
ФОТО: Архива Журнала

Бора Ценић је рођен у Београду 25. септембра 1930. године.

Спортом је почео да се бави у београдском Железничару са 15 година. Играо је стони тенис, да би тек касније почео да игра кошарку.

Играчку каријеру, после пробе у Црвеној звезди, почео је у јуниорима Железничара 1947. године, да би 1948. дошао у београдски Раднички где је до 1950. играо за сениоре. Тада је Бора већ схватио да жели да буде тренер и тренирао је млађе категорије. Одиграо је још једну сезону за београдски БАСК код Цареве ћуприје, да би се 1951. године вратио у Раднички где почиње да ради са девојчицама и дечацима.

У Радничком остаје до 1959. и у том периоду стиже до другог места на јуниорском првенству Југославије. У клубу са Црвеног крста био је и први тренер легендарним Слободану и Душану Ивковићу.

Те године на позив Страхиње Браце Алагића прелази у Црвену звезду где ради са јуниорима и јуниоркама, да би се 1962. године вратио у Раднички и преузео женски сениорски тим. Са женама Радничког освојио је четири пута првенство Југославије (1964, 1965, 1966. и 1968).

Ценић је 1960. водио женску репрезентацију на Европском првенству у Бугарској где је Југославија заузела пето место, а 1968. године на Европском првенству за жене у Италији осваја сребрну медаљу.

Од 1968. до 1972. био је у ОКК Београду, где је радио самостало или као помоћник Боре Станковића и Бранислава Рајачића.

На Европском првенству у Бугарској 1972. водио је женску репрезентацију Југославије која је заузела осмо место. Две године касније водио је женску репрезентацију на Европском првенству у Италији и поново освојио осмо место, да би 1976. са женском репрезентацијом на ЕП у Француској освојио пето место.

У периоду од 1971. до 1975. године водио је женску репрезентацију на пет Балканијада, као и Б и јуниорску женску репрезентацију Југославије. У периоду од 1977. до 1982. бавио се академским радом и једну сезону је био саветник у Слоги из Краљева.

Сезону 1982/83 провео је у Грчкој где је тренирао Аполон из Патре, да би следеће године отишао у Кувајт где је тренирао Казму четири године – од 1983. до 1986. године.

По повратку из Кувајта, Ценић је годину дана у Партизану радио са млађим категоријама, да би потом преузео Кошакрашки клуб Јагодина у сезони 1987/88.

Од 1988. до 1993. радио је на оснивању, а затим и као координатор Школе кошарке Звездара у Београду. Од 1993. до 1995. ради у ОКК Београду као координатор млађих категорија, да би од 1995. до 2000. радио у Кошаркашком савезу Југосалвије као директор свих млађих селекција. Од 2000. године као стручни сарадник учествовао је у раду кошаркашких кампова широм Србије.

Легендарни Борислав Ценић целу каријеру провео радећи са младима и сматрао је то највећим задовољством, а тврдио је и да му је највећи успех рад са тренерима кад је радио на Факултету за Физичку културу на одсеку Кошарка и на Вишој кошаркашкој школи при Кошаркашком савезу Југославије.

Основна преокупација му је била методика, написао је и пар сјајних књига на ту тему. Посебну пажњу посвећивао је детаљима, сматрао је најважнијим стварање асова…

Добитник је награде Савеза Спортова Београда и награде за животно дело Удружења кошаркашких тренера Србије, као и „Сребрне лопте“ Кошаркашког савеза Србије. Његово име носи кошаркашки семинар УКТС „Тренерски дани” намењен тренерима млађих категорија.

За собом је оставио много пријатеља из кошаркашког света и тужни смо што се данас опраштамо од њега, али му дугујемо једно велико хвала за све што је направио и оставио у кошаркашко наслеђе Србије.

Време и место сахране Боривоја Боре Ценића биће објављени накнадно.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.