Почетна / Кошарка / Широм планете

Пешић: Економија је на коленима, спорт није у првом плану, без прихода од улазница већина клубова бориће се за голу егзистенцију

Рeномирани тренери предвиђају изглед кошарке после пандемије, стратешка опредељења, клубова, висину плата, статус домаћих играча и странаца и још понешто
ФОТО: EPA/TOLGA BOZOGLU

Светислав Пешић је један од најбољих европских стручњака, Југославији је донео светско и европско злато, Немцима такође европско злато, уткао је себе у можда и најталентованију генерацију СФРЈ (Ђорђевић, Дивац, Рађа, Кукоч, Павићевић, Илић, Копривица, Пецарски...), Барселони је подарио прву од две титуле шампиона Старог континента 2003, а сада у 71. години опет је на месту највећег клупског успеха у тренерској каријери. Корона је можда само одло-жила његову амбицију да Барселони опет поклони тријумф у Евролиги.

Наша тема га је заинтересовала, имао је шта да каже:

- Пуно је препрека за наставак сезоне, али није то најважније, иако бих волео да се игра. Наравно, под условом да се ризик од заразе сведе на минимум. Влада тотална неизвесност, а и кад се једнога дана такмичења наставе, више ништа неће бити као што је било пре Ковида 19. Економија је на коленима, спорт није у првом плану.

Потом је конкретизовао:

- До краја године играће се без публике, а без прихода од улазница већина клубова бориће се за голу егзистенцију. Продаја претплатних годишњих карата која се завршава у мају већ за следећу сезону је практично обустављена, јер су купци масовно отказали куповину. То значи да и кад се трибине отворе за навијаче, питање је колико ће њих тада доћи, а колико ће рећи хајде да прескочимо ову сезону. Спонзорима ће клубови морати да врате паре које су унапред добили, а нових нема на видику. На пример Макабију су од 10 великих спонзора четири већ отказала.

Причу пребацује на Барселону:

- Кошаркашка секција живи од фудбалског гиганта, служба улазница је централизована. Музеј Барселоне који је посећенији од Далијевог, чак у неким месецима и од Прада у Мадриду, и доноси близу 30 милиона евра је затворен. Према томе, тих пара неће бити. Фудбал ће имати приходе од ТВ права, зато се и инсистира на игрању. Колико ће порасти интерес за телевизијске преносе јер ће се играти без публике тек ћемо да видимо.

Пешић наставља да елаборира:

- Буџети ће бити мањи, играћи ће морати да играју за мање паре. Ако не желе тако одлазиће, али питање је ко им може дати суме које су зарађивали пре короне. Колико је само људи широм Европе остало без зараде и средстава за живот, приоритет ће бити њих запослити. На кошарку ће се, спорт, генерално, заборавити.

Затим Пешић улази у средиште:

- Будућност кошарке није најбоља, јасно је, реалитет је да ће клубови сами морати да производе средства за егзистенцију да би могли да живе. Рад са младима ће се сигурно побољшати јер се екипе неће попуњавати скупим странцима већ ће морати да се окрену сопственој продукцији. Као рецимо Југославија седамдесетих година прошлог века када смо производили асове.

Пешић наглашава да је ово најважније:

- Систем такмичења је основа свега, најважније за мене је да о томе почну разговори. Сада је моменат да седну четири фактора: Евролига, ФИБА, национални савези и националне лиге. Нема идеалнијег тренутка за помирење. Лични интереси морају се ставити у запећак, заборавите их, ово је време за прагматичне и креативне људе. Само су они пожељни, не ови што се праве да су паметни. То је најбитније за развој кошарке, а колико видим нема никаквих састанака за превазилажење јаза. Да се постигне консензус барем за сезону 2021/2022, јер овакав модел више не може да прође.

Закључак Пешића гласи:

- Не верујем, због свега што сам испричао, да је у будућности могућа Евролига са 18 клубова.

Паметном је доста да схвати каква је будућност кошарке у Европи.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pirke
Objasni to limaru . On hoće na silu , a još kad bi moglo da ih proglase prvacima ABA lige , jer reče da su spremni za EL ?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.