Почетна / Кошарка / Широм планете

Пешић: Нисам песимиста, али још увек не видим излаз

Због вируса корона прекинута су сва спортска такмичења и нема тренинга. Крај неочекиване паузе још увек се не назире, а трофејни тренер испричао је и како изгледа његов посао у оваквој ситуацији
ФОТО: EPA/Alejandro Garcia

Прослављени српски кошаркашки стручњак Светислав Пешић, тренутно тренер Барселоне, рекао је да нико не зна како ће се наставити сезона после прекида због пандемије корона вируса, као и да му се чини да ће бити врло тешко да се то уради по истом такмичарском систему.

Некадашњи селектор Југославије, са којом је освојио златне медаље на Европском првенству 2001. године и на Светском шампионату годину дана касније, у разговору за Танјјг причао је како поводи време у Барселони у изолацији, као и о томе како би се прекинута сезона могла наставити и како наћи најбоље и најправденије решење, а осврнуо се и на свој посао у овој специфичној ситуацији.

- У карантину сам у својој кући у Барселони. Не излазимо, организујемо се као и сви остали. Радимо све као и сви други који интензивно живе као ми тренери. Има много ствари које сада могу да се ураде. Да се направи аналитика оног што је било у прошлости, да се мало креира оно што ће бити у будућности. Ми тренери се увек бавимо другима, од нас се увек нешто очекује - рекао је Пешић на почетку разговора.

Радимо, одржавамо неку физичку кондицију, спремност, гледају се филмови које нисмо стигли да погледамо до сада због много путовања, тренинга, утакмица“, наводи Пешић и признаје да нема концентрацију за нешто више.

- Сада је време да се нешто прочита, али још увек немам концентрацију. Вероватно ће то доћи у некој другој фази. Мање-више, нема неких интересантних догађања".

Шпанија је једно од највећих жаришта Ковида 19 на планети, са 136.675 оболелих је друга у свету, а до сада је у овој земљи од последица вируса преминула 13.341 особа.

- Пре неки дан премијер Санчез је до 26. априла продужио карантин, а истовремено је објавио и припремио народ да је могуће да ће продужити и после тога. То је нешто што мора да се поштује. Онај ко се пре организује, лакше ће то да поднесе. Како год окренемо, ипак је здравље најважније, да се сачувамо од тог напада, да га избегнемо и да понудимо помоћ где је неопходна.

Због вируса корона прекинута су сва спортска такмичења и нема тренинга. Крај неочекиване паузе још увек се не назире, а трофејни тренер испричао је и како изгледа његов посао у оваквој ситуацији.

- Ја сам скоро у свакодневној комуникацији са играчима. Заједно са асистентима правим програме, сваке недеље добијају нови. Они су у својим кућа, шаљемо им индивидуалне програме, они су спортисти и треба да остану у оптималној физичкој спреми. Зато се од нас тренера очекује да им дамо адекватне програме. Зовем ја њих, зову они мени. Разговарамо и о другим стварима, о томе како им је породица и слично. Трудимо се да им направим програме који могу да их мотивишу да задрже спремност. Ми не знамо шта ће се десити, али ако се и не деси ништа ускоро, они су навикнути на рад и тренинг. Додуше, сада у другачијим условима. Наравно ту су и питања од играча и од свих осталих, када ће се све наставити, када ће то бити, под којим условима , да ли ће се мењати систем такмичења... То је сада ван наших утицаја, можемо само да прогнозирамо.

Тренутно већи проблем од тога када ће се наставити сезона јесте начин на који ће тај наставак бити одигран, а Пешић истиче да нико од озбиљних људи из кошаркашке струке не зна шта би било најправденије решење.

- У овом тренутку то нико не зна, а мислим да нико од озбиљних људи не зна тачно шта би било најбоље. Као што сам рекао и овде Шпанцима, желео бих да сте такмичење настави. Пре свега што сматрам да живот иде даље, али наравно, за то морају да постоје услови. Ми смо у Шпанији први на табели, у Евролиги на деоби другог места са Реал Мадридом за одлазак на фајнал-фор. Да ме не разумете погрешно, за нас тај прекид није дошао у баш у најбољем моменту, са спортског аспекта. Постоји много предлога, много спекулација.

Пешићевој Барселони у Евролиги остало је још шест мечева у регуларној сезони, уз плеј-оф и завршни турнир, док их у шпанској АЦБ лиги чека 12 утакмица и плеј-оф, а 70-годишњи тренер сматра да ће извесно доћи до промене компетитивног система.

- Ако се буде наставило, из ове перспективе видим да ће бити врло тешко да се сезона настави по истом такмичарском систему. То је по мом мишљењу извесно. Много је предлога, много се размишља и говори о економској ситуацији, о публици, спонзорима, о томе да ће многи клубови доћи у ситуацију да имају губитке због тога што мање-више један део буџета клубова долази од продаје карата.

Пешић подсећа да постоје људи који су купили претплатну карту за целу годину, па се постављају питања да ли ће клуб враћати те паре својим навијачима.

- Неки питају не да ли ће спонзори платити оно што су дужни, већ да ли ће спонзори тражити од клубова да им врате оно што су платили. Неки спонзори су платили за читаву годину да би клуб могао да егзистира... То је важно питање и ниједног тренутка то не треба елиминисати нити потценити. Опет напомињем, здравље свих учесника је најважније. Прво морају сви да буду здрави и они који се налазе око тима и они који би желели да учествују у некој спортској приредби. Иако је већ више од месец дана карантина иза нас, још увек не видим излаз из овога. Нисам песимиста, али ако се будемо чули почетком маја, можда могу да вам кажем неки став око свега овог. За сада је ово моје мишљење.

Већина клубова неће моћи регуларно да исплати своје спортисте, јер тренутно нема прихода ни од спонзора, ни од утакмица и продатих карата, а Барселона је међу првима која је одлучила да смањи плате играчима и стручном штабу за 70 одсто док се сезона не настави.

Шпански медији преносили су како су играчи фудбалске и кошаркашке секције били против те одлуке Ђозепа Бартомеуа, председника каталонског гиганта.

- "О томе се доста писало, захваљујући једном новинару Мундо Депортива, који је, ја бих рекао пренео доста лажи и неистина. Али у овом времену у ком живимо, ви новинари знате боље него ја, ружна, лажна и спектакуларна вест се преноси веома брзо. Нико не може да очекује да када се доноси једна таква одлука, да сви скоче и кажу "супер, одлично, кад то треба да потпишемо", итд...

Наравно, како истиче Пешић, има спортиста и свих који једноставно желе да знају због чега се то ради и на који начин.

- Могу да говорим за кошарку и фудбал, јер са сигурношћу знам да су сви играчи прихватили одлуку клуба. Чак су неки учествовали и желе да учествују са већим процентом. Службеници и људи који раде у клубу, који немају велика примања као спортисти, они су колико ми се чини требало да одустану од 10 одсто својих примања, а један велики број спортиста је инсистирао да се њима скине на пример 72 одсто да би се створиле могућности да службеници и радници могу да добију зараду 100 одсто. "То је истина и све остало је лаж и превара. У овој тешкој ситуацији неки као и увек желе да профитирају и да буду интересантни. Осуђујем то максимално, а својим играчима и наравно фудбалерима Барселоне, честитам што су на такав начин реаговали.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.