Почетна / Кошарка / Широм планете

ХАЛО ТОКИО - Лука Павићевић о ситуацији са коронавирусом у Јапану: Раздвојеност од породице најтеже пада

„У последња два месеца не користим јавни превоз, крећем се искључиво својим колима или клупским аутобусом. Откако се ситуација заоштрила, држим се кретања у свом градићу иначе сам волео да у слободно време седнем на воз и за кратко време дођем у други део Токија да га упознам или се видим са пријатељима“
ФОТО: fiba.com

Јапан се због близине Кине, логично међу првима сусрео са коронавирусом. Спортска такмичења су у другој половини фебруара прекинута, да би прошлог викенда била одиграна два кола кошаркашке Б-лиге.

Почетком недеље је, ипак, одлучено да се такмичење поново прекине како би се ризик свео на минимум.

- Ево ме шетам Кунитачијем. То је мали градић на западу Токија у ком живим, од кога нам је близу дворана у којој тренирамо – почиње причу Лука Павићевић, тренер Тојоте Алварк, шампиона Јапана.

У главном граду Земље излазећег сунца није било потребе за ванредним стањем.

- Од грађана се снажно затражило да се не окупљају и да воде рачуна о хигијени. Они и иначе имају јако изражену културу у том погледу да једни друге чувају од вируса и бактерија. И без короне кад се мало прехладе или кад је сезона алергијских кијавица стално носе маске не да би заштитили себе, већ да друге не би угрозили. Иначе људи је на улицама много мање него обично.

Павићевићу се организациони део „некошаркашког дела дана” није много изменио.

- У последња два месеца не користим јавни превоз, крећем се искључиво својим колима или клупским аутобусом. Откако се ситуација заоштрила, држим се кретања у свом градићу иначе сам волео да у слободно време седнем на воз и за кратко време дођем у други део Токија да га упознам или се видим са пријатељима.

У данима кад због превентиве нема тренинга и кад је ван уобичајеног ритма рада, најтеже пада чињеница да је одвојен од најближих.

- То је највећи проблем. Млађи син студира у Риму, па смо морали да реагујемо и организујемо његов повратак у Београд. На срећу то смо учинили на време, пре него што се у Италији епидемија проширила. Супруга је због породичне ситуације целу зиму провела у Београду, где живи и старији син. У ситуацији кад недалеко од себе видите апокалиптичне слике није нимало лако бити раздвојен од породице.

Искусни стручњак истиче да га је много узнемиравало то што његови пријатељи у Србији у почетку нису схватили колика је опасност.

- Покушавао сам да им укажем колико је озбиљно. Јер, из „непосредне близине” сам видео шта се дешавало у Кини, Кореји и овде у Јапану. Бринуло ме је то њихово схватање.

Милан Мачван је преко Твитера послао поруку јавности да ситуација захтева јапанску дисциплину. Квартет наших у Тојоти употпуњују Игор Ђалетић и Душан Гвоздић.

- Ми, тренери смо били овде без породица и пре него што је дошло до кризе. Милан је у једном тренутку, кад је видео како се ствари развијају, послао супругу и децу у Србију. Повремено успевамо да се нађемо и да попијемо пиће. Углавном са остатком света, породицама и пријатељима смо сви повезани интернетом...

Павићевић истиче да ће се и бројни јапански клубови сусрести са економским последицама због прекида лиге.

- Сва такмичења су тренутно стала. Творци модерне јапанске кошаркашке лиге су исти људи који су својевремено осмислили фудбалску Џеј лигу. То су уважени и утицајни људи који имају најтачније информације о стању у Токију и Јапану и свакако не желе да угрожавају здравље играча. Кошарка је овде велики пројекат, јако се добро развија. Одређен број клубова не може да преживи без такмичења и прихода од улазница, јер од тога пуне и 50 одсто буџета. Ситуација везана за спорт поприма озбиљне размере, али као и свуда у свету све је то наравно секундарно у односу на здравље људи и могуће последице. Ситуација после викенда била је шкакљива и донета је да се поново прекине и да се окупимо кад и фудбал, највероватније 4. априла – закључио је причу Павићевић.

ВЕЛИКО ИШЧЕКИВАЊЕ ИГАРА

Међународни олимпијски комитет је ове недеље проценио да за сада нема потребе да се Игре одлажу.

- Невероватно је колико је цео Јапан везан за тај догађај. Није реч само о великим количинама новца, већ и о великом ишчекивању грађана у жељи да се земља представи на најбољи могући начин.

ХОКАИДО БИО НАЈУГРОЖЕНИЈИ

У Јапану су забележена 932 случаја позитивних на Ковид-19. Преминуло је 32 грађана. Позитивно је што је у последњих неколико дана смањен број нових оболелих.

- Немам потпуну информацију. Знам да је Хокаидо био најугроженији због снежног фестивала. Тамо су најбоља скијалишта у Јапану, Сапоро је врло сличан Београду, централно је позициониран и има добар ноћни живот, па су скијаши увече имали интензиван провод. Проблем је у време фестивала био још израженији јер највише гостију долази из Кине.

НЕСТАЈАЛО МАСКИ И ТОАЛЕТ ПАПИРА

Да ли је и у Јапану било потрошачке панике и пражњења продавница.

- Било је и тога. У налетима је нестајало маски, тоалет папира и средстава за хигијену, свега што нестаје и широм света. С тим што се залихе овде брже и лакше обнављају, јер је земља изузетно богата. Чланови Алварка имају велику подршку клуба, сви имамо што нам треба – каже Павићевић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.