Почетна / Кошарка / Репрезентација

Стојаковић о последњем европском злату Југославије: Доминантни и супериорни

Савршенство није достижно, али ако јуримо перфектност можемо да дођемо до врхунског нивоа. Стара изјава Винса Ломбардија идеална је да се опише екипа СР Југославије из 2001. године
ФОТО: ФИБА

Овако је ФИБА започела интервју са Предрагом Стојаковићем, најбољим играчем Европског првенства пре непуних 19 година. Интервју којим се наставља седмица коју је кровна кошаркашка организација посветила Србији. Имала је и шта да понуди.

Позив је на адресу асистента генералног менаџера Сакрамента дошао као подсећање на последње злато наше кошарке и једну од најдоминантнијих представа једне репрезентације на континенталним такмичењима у историји.

Притом, то је била ”прелазна” генерација, она која је дошла после најуспешније - злата 1995, 1997. и 1998, сребро 1997, бронза 1999. Међутим, испоставиће се да су се неки нови момци играли са противницима.

Први међу једнакима био је Стојаковић.

- Већ је прошло скоро 20 година! Али када помислим на 2001, сетим се како смо доминатни и супериорни били, гладни и жедни да се вратимо после дебакла на Олимпијским играма 2000 - каже један од најбољих шутера свих времена.

Плави (у дресу који многи сматрају најлепшом гарнитуром) су добили +14 Хрватску, +13 Немачку, +55 Естонију, +48 Летонију у четвртфиналу, +13 Шпанију у полуфиналу и +9 Турску у финалу које је било једнако „извесно”.

- Наш тим је био веома јак и имали смо много квалитетних играча. Наша клупа није заиста била сачињена од резерви, јер су то момци који су били главни у својим клубовима. Имали смо сјајан баланс под тренером Светиславом Пешићем који је био диригент оркестра - сећа се Стојаковић који није био први стрелац финала, али је тада Владо Шћепановић преузео улогу лидера и убацио 19 поена. - Зато сам и рекао да клупа није била права клупа. Шћепа је искористио прилику савршено, Дејан Бодирога пријватио улогу шестог играча, Саша Обрадовић као ветеран донео много мирноће када је требало… Само је требало да будемо прелазна генерација од златне до нечег новог, али уз такву подршку искуснијих и силну мотивацију, постали смо веома балансиран тим.

Стојаковић каже да је такмичење било другачије тада и да не жели да пореди са генерацијама које су стизале.

- Добили смо злато у само шест утакмица, сада више екипа има шансу да се опорави после лоших утакмица.

После доминације ове селекције, стигла је златна ера Шпанаца који су тада били млади и учили од асова.

- Сећам се да смо сви мислили како су Шпанци оставили јак утисак у Турској. То је био почетак њихове генерације која је владала наредних 15-20 година. Штавише, и даље су ту, још уживају у ономе што је тада почело. Само се показује како дугорочни планови дају резултат. Само је потребно стрпљење.

После Црвене фурије, стигло је финале са Турском.

- Било је то рађање сјајне генерације Турске. Хидо је дошао из НБА сезоне, Окур је био ту, Јаховић, Кутлај… Интересантан тим. Имали су и публику, искористили је сјајно, донели узбуђење.

До следеће медаље на европским првенствима (годину дана касније ова селекција је освојила светско злато у Индијанаполису) чекало се до 2009.

- Много је фактора који утичу на резултате. Имали смо таленте попут Теодосића, Богдановића, Бјелице, али је некада потребна и срећа. Они су до свих финала долазили без неких играча. Не би требало да смо забринути због пораза у тим финалима. Само је питање извући мотивацију, да сви буду на истој страници, уживати у томе шта Никола Јокић и Богдан Богдановић могу да понуде у наредних пет-седам година. Морамо то да искористимо, да покупимо злато. Евробаскет делује као сјајна прилика. Али, то је процес. Турнири су неугодни, само једно одсуство може све да поремети.

Стојаковић је био и последњи МВП на једном великом такмичењу из редова наше репрезентације:

- Богдан и Јокић су годинама показивали да имају квалитет да добију такво признање, али много тога мора да се поклопи. Никада нису у питању један или двојица играча. Зато је и танка линија између победе и пораза.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peja
Stojakovic,legenda Crvene Zvezde i NBA lige. Jedan od nasih najboljih kosrkasa svih vremena.
Heh
Legenda Zvezde iz koje je otisao sa 16 godina. A do Jokica jeste najbolji.
Željko Pavlović
Sad smo jači.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.