Почетна / Кошарка / Репрезентација

Марина Маљковић: Надам се да смо у карантину нешто научили

Тренер кошаркашица Шангаја истиче да по други пут проживљава карантин и целу ситуацију са корона вируса, пошто је из Кине отишла у јеку пандемије због олимпијских квалификација које су се почетком фебруара одржале у Београду
ФОТО: ФИБА

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић изјавила је да била сигурна да ће доћи до одлагања Олимпијских игара, као и да таква ситуација није добра за њен тим.

Тренер кошаркашица Шангаја истиче да по други пут проживљава карантин и целу ситуацију са корона вируса, пошто је из Кине отишла у јеку пандемије због олимпијских квалификација које су се почетком фебруара одржале у Београду.

- У овој епидемији, ја сам нажалост од средине јануара, с обзиром на то да сам тада дошла у Србију, када је у Кини све кренуло да букти. Била сам у дневном контакту са својим кошаркашицама и људима из управе. Живела сам са њима ово исто што ми сада живимо. Налазили смо начине да припремамо програме, да видимо како може да се ради и да се тренира у кућни условима. По други пут пролазим кроз карантин и целу причу - рекла је Маљковићева на почетку разговора з Танјуг.

Због пандемије вируса Ковид 19, Олимпијске игре у Токију померене су за годину дана, а Марина каже да је била сигурна да ће доћи до тог сценарија.

- Била сам сигурна да ће Олимпијске игре бити отказане. С обзиром на искуство из Кине, знала сам много више него људи који су били далеко од Кине. Било је тешко, али сам знала шта следи.

Још од Европског првенства прошле године, а посебно током олимпијских квалификација, помињано је да ће доћи до смене генерација, пошто су неке од играчица најављивале да ће после Токија ставити тачку на репрезентативну каријеру.

Сплетом околности, дошло је до промена у ФИБА календару, па ће тако изабранице Марине Маљковић пре одласка у Јапан, имати прозоре за Европско првенство, као и сам шампионат месец дана пре старта ОИ.

- Зато никада не треба правити велике планове и причати унапред. То сам рекла и њима док су трајале квалификације. Никада се не зна и ево видите, то се обистинило. Још увек не знам да ли ће неко да одустане, да престане са кошарком или ће ипак желети да сачека годину дана и да игра на ОИ и на ЕП месец дана пре тога - каже Маљковићева и додаје да таква ситуација није добра за њену селекцију.

- Не смемо да се лажемо, та ситуација дефинитивно није добра за женску репрезентацију. Треба да дође до смене генерација, већ сам то најављивала за време олимпијских квалификације. Све и да су се Игре одржале ове године, било би промена. Морам да размишљам о будућности женске кошарке у Србији. Покушавамо на све начине да нађемо младе играчице које треба да буду будућност. Помињали смо довођење кошаркашица из Америке и из свих крајева света и могућност да те играчице попут Анђеле Дугалић, коју сте могли да упознате током Еуробаскета, желе да се прикључе репрезентацији.

Маљковићева наводи да ће покушати да окупи репрезентативке чим се стекну услови за безбедно тренирање.

- Видећемо шта је све изводљиво, шта може да се уради, како ће реаговати клубови, шта ће се ту дешавати. Искрено, ја бих с обзиром на ситуацију и став клубова, припреме почела већ у јулу месецу. Рано је да причамо о томе, имамо и ситуацију са лигом у Азији, која ће почети за време лета. Све је под знаком питања. Било би добро да окупимо репрезентацију чим будемо имали амин Владе Србије да је безбедно за спортисте да тренирају, али најважније је да могу да дођу све кошаркашице.

Кинеска општина Баошан и клуб Шангај донирали су народу у Србији 300.000 маски, као вид помоћи у борби против корона вируса, а тај гест дирнуо је селекторку.

- Мислим да људи који се разумеју, знају колика је цена тих 300.000 маски. Кратко сам тамо, нисмо се дружили и били заједно ни годину дана и наравно да ме то дотакло. Свака им част на томе што су урадили. Имају огромну љубав према Србији, два пута у долазили у нашу земљу. То је професионална екипа, а мало је клубова из света који долазе у Србију и остану два месеца. Много ми је драго што сам бар мали део у том мосту великог пријатељства између Кине и Србије. Сви знамо да нам Кина највише помаже у овим тренуцима.

И сама селекторка се укључила у хуманитарне акције, пошто је заједно са још неколико тренера и спортиста прикупила новчана средства за куповину тестова.

- Ту нема шта да се каже, то је природни осећај сваког човека који може да помогне. Ми смо се окупили са Милицом Мандић, Иваном Шпановић, Зораном Аруновић и њиховим тренерима, селекторима и урадили смо колико је у нашој моћи да Србија добије тестове. Многи људи раде неупоредиво веће ствари од тога. Мислим то је природна и нормална ствар.

Како каже, током неочекиване паузе време јој брзо пролази, а нада се да ћемо из ове ситуације научити нешто и променити старе навике.

- Мислим да интелигентном човеку тешко може да буде досадно, само треба паметно да ставити на папир шта нам се дешава. Свако од нас ће имати много времена да анализира неке своје ствари, грешке. Дискутујемо много о томе да ли ће овај период да нас промени и да донесе нешто позитивно. Само се надам да ћемо нешто да научимо из овога, да ставимо прст на чело и да се врате те неке позитивне ствари. То би ме неизмерно учинило срећном - закључила је Маљковићева.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.