Почетна / Кошарка / Репрезентација

Соња Петровић: Селекторка ће бити у незавидној позицији због одлагања ОИ...

Кошаркашица Србије Соња Васић, чланица шпанске Ђироне, каже да јој Олимпијске игре после одлагања делују далеко и да је то изазвало дозу неизвесности на коју није навикла
ФОТО: Танјуг

Крилни центар, из Шпаније погођене пандемијом корона вируса, у Србију је стигла неколико дана пре увођења ванредног стања.

У обавезном карантину је са супругом веслачем Милошем Васићем и како каже, они су међу онима који на изолацији не гледају као на нешто веома лоше.

"Тренутно се сналазимо. Милошу фали вода и прави тренинг, а мени сала јер са лоптом немам контакт. Трудимо се да одржимо кондицију. Имали смо среће што су Милошу из Савеза и клуба пре ванредног стање донели ергометар и бицикл. Свесни смо да није то то, али битно је да имамо неки ритам који нас подсећа на нашу динамику када смо у нормалном животу", рекла је Васић Танјуг.

Како каже, супруг Милош има напорније тренинге, али да она за своје услове тренира више него обично.

"Јутарњи тренинг је тежак, траје два или три сата, а онда поподне одрадимо још један чисто да дан брже прође. То нас тренутно одржава и то нам је мотивација да тренирамо. Доста напорније тренирам, ваљда када видим Милоша да ујутру тренира по три сата, онда је и мени глупо да ја збрзам нешто на 45 минута".

Кошаркашице Србије почетком фебруара у Београду су избориле олимпијску норму, а чланица идеалне петорке са прошлог Европског првенства истиче да је јој је одлука о померању ОИ за годину дана тешко пала.

"Игре нам сада делују далеко и свима нам доноси ноту неизвесности на коју навикли. За велики број нас играчица, ове ОИ требало је да буду нека прекретница у каријери и са те стране, можда је тешко пала одлука".

Многе кошаркашице из репрезентације најавиле су да ће ОИ у Токију бити последње у националном дресу, а одлагање Игара изазвало је и померање у ФИБА календару, па ће изабранице Марине Маљковић месец дана пре одласка у олимпијско село имати Европско првенство, пре ког следују квалификациони прозори.

"Мислим да ће селекторка бити у незавидној позицији. Имаћемо сезоне, два циклуса квалификација за Европско првенство, па ЕП месец дана пре ОИ. То је стварно много такмичења спакованих у једну годину. У теорији ћемо имати ово лето да се одморимо, али нико од нас не може да престане са тренингом. То ће бити мало компликовано, какве калкулације направити."

"Језгро наше екипе ушло је у неке најбоље играчке године, али то су године у којима такав напор оставља трагове на телу. Добро је да смо се квалификовале, да о томе не морамо да размишљамо. Треба размишљати колико ће припреме да трају, да ли ћемо после свега овога имати окупљање или не. Верујем да селекторка тренутно има пуне руке посла", каже Васић и додаје да је њој лично жао јер је циклус квалификација и ЕП требало да буде прилика за нова лица да преузму улогу носиоца тима, да се наметну.

Кошаркашица Србије осврнула се и на тренутно стање у Шпанији, која је једно од највећих жаришта вируса Covid-19.

"Сад се ствари побољшавају, али стварно је било озбиљно. Шпанци су један од народа који познат по томе да воли да ужива у животу, а то ми је у овом случају био мач са две оштрице. Сва дружења и изласци су довели до тога да се епидемије брзо прошири. Знам да већина играчица није излазила из куће, само ако морају да оду до продавнице. Многе нису успеле да оду у градове где су рођене, јер су путеви затворени".

Додаје да су неке кошаркашице у шпанском првенству позитивно тестиране.

"Имамо информацију да су неке играчице оболеле, јер смо ми викенд пре прекида играли шпански Куп. Играло је осам екипа, Куп је прилично посећен, било је око 4.000-5.000 људи. То је била ризична ситуација, али ми то у том тренутку нисмо знали. Имали смо огроман контакт са људима. Једна тужна слика, јер Шпанију гледамо на земљу са веселим људима".

Полемика око решења за наставак и расплет сезона траје на свим меридијанима, а све то енигма је и за Соњу.

"Биће компликовано. Шампиони играју Евролигу у већини првенства. Како поделити те фиктивне награде, има ту неправде, што је за нас спортисте тешко, јер смо навикли да најбољи побеђује. Жао ми је због многих екипа и играчица које су имале добре сезоне, али се надам да ће из тог разлога следећа сезона бити никад јача и конкурентнија, да ће сви ући жељни доказивања после вишемесечне паузе".

Брачни пар Васић овог лета требало је да у Токију да прослави четири године од упознавања.

Љубав која се родила се на претходним Играма у Рио де Жанеиру, обележила им је претходни олимпијски циклус, па ће следеће године на ОИ имати прилику да прославе петогодишњи јубилеј.

"Милош и је волимо да полемишемо о томе, он има више искуства. Њему ће ово бити треће ОИ, а ја имам медаљу са првих Игара. Мени је важно само да се квалификујем, а он би да направи један корак напред и да оствари неки резултат", закључила је Васић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.