Почетна / Кошарка / Репрезентација

ПРИЧА О СПОРТСКОМ ПРИЈАТЕЉСТВУ ДУГОМ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА - Перишић: Имао се рашта и родити

„- Посебно сам му лично захвалан што ме је као члан МОК крајем 1999. предложио за сребрни Олимпијски орден поводом 40 година припадности олимпијском покрету. Орден ми је уручен у мају наредне године на Скупштини АНОК у Рио де Жанеиру од стране председника МОК Хуан Антонија Самаранча. То је моја лична захвалност пријатељу чика Бори“
ФОТО: М. Антић

Познанство, сарадња и друговање Боре Станковића и Ђорђа Перишића траје од 1960. године. То је прво што је Перишић рекао поводом смрти великана светског спорта.

- Ко довијека живи имао се рашта и родити. И та Његошева мисао потпуно припада Бори Станковићу или, како смо га звали, нашем чика Бори. Зна се то, али поновићу. Чика Бора је дао огроман допринос развоју спорта у државама у којима је живео, исто тако је помогао развој спортских организација у којима је радио. При томе мислим и на кошарку, али и спорт уопште. Сазнање да је отишао у 95. години чини ме поносним што сам га знао, што смо сарађивали и били пријатељи, али и сетним и тужним што га је неумитна смрт одвојила од нас – рекао је Перишић.

Потом се подсетио на Олимпијске игре у Риму где су се и упознали:

- Бора Станковић је тада био тим лидер и члан стручног штаба кошаркашке репрезентације док сам ја стицајем околности учествовао у два спорта, пливачком и ватерполо такмичењу. Дакле, од тада до данас смо остали верни олимпијском покрету, пуних 60 година.

Сарадња се наставила и по завршетку такмичарске каријере Ђорђа Перишића. Спортска дипломатија, рад у олимпијској породици их је још више зближио.

- Од чика Боре је могло много да се научи о спорту, самој спортској дипломатији. Конкретно, највише смо сарађивали у периоду изолације нашег спорта и земље уопште после доношења резолуције 757 Савета Безбедности Уједињених нација. Тада смо били сами, изоловани од читавог света и то непосредно пред Олимпијске игре у Барселони 1992. Забрана учешћа на такмичењима је нама, спортским радницима тешко пала. Борили смо се учешће у Барселони, али и за повратак нашег спорта и враћање у међународне олимпијске оквире. Ангажовали смо се до максимума да се што пре вратимо на сцену. Ту смо баш радили заједно, ја као члан руководства националног олимпијског комитета, а Бора Станковић као члан МОК.

Поред такве сарадње Ђорђе Перишић је желео још нешто да истакне:

- Посебно сам му лично захвалан што ме је као члан МОК крајем 1999. предложио за сребрни Олимпијски орден поводом 40 година припадности олимпијском покрету. Орден ми је уручен у мају наредне године на Скупштини АНОК у Рио де Жанеиру од стране председника МОК Хуан Антонија Самаранча. То је моја лична захвалност пријатељу чика Бори.

Видљиво тужан због губитка који је задесио свет спорта и Србију посебно Перишић је на крају додао:

- Могло би о њему много да се прича, напише, сними… Желим му вечни мир у који се тихо ушуњао и нека му је лака земља.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.