Почетна / Кошарка / Репрезентација

Драгић: Време је да Игор обрадује и Србију

Словеначка звезда, о великом пријатељу и новом селектору Србије са којим се попео на европски трон
ФОТО: fiba.com

Горан Драгић, узданица Мајамија и главна полуга Словеније на путу ка европском злату пре две године у Истанбулу, за „Србијан тајмс” портал наших земљака у Чикагу, говорио је о Дончићу, Јокићу, као и доласку Кокошкова на кормило репрезентације Србије.

На констатацију како се чини да нико у НБА није веровао да Лука Дончић може да игра овако добро већ у својој другој сезони, његов некадашњи саиграч и ментор у државном тиму је одговорио:

- Американци су сумњали у Луку, једноставно нису могли да претпоставе да један момак у тим годинама може да игра овако зрело и константно. Што је и разумљиво, јер никада пре нису имали никога ко је дошао из Европе и већ исте сезоне почео да доминира. А он јесте први Европљанин и можда први бели играч, после Лерија Бирда, коме је то успело. А то не можете да знате само гледајући снимке, хајлајтсе на Јутјубу. Треба да проведете неко време са њим на терену и свлачионици па да осетите која је то енергија и самопоуздање.

Драгић је наставио:

- Доста људи, рецимо, није било свесно колико је Лука висок и јак, ваљда их је заварао тај његов бејби фејс. Он максимално користи и главу и тело, увек игра у својој брзини, има ту зону комфора и не дозвољава да га неко испровоцира или избаци из ритма. Имао сам прилику да будем са њим у тиму и зато нисам био изненађен, веровао сам да може да направи управо оно што сада ради. Можда не да одмах буде МВП, али је показао да је и то у стању. Ако задржи овакав темпо, а верујем да хоће, биће велики играч. Заправо, он је то већ сад. Такође, веома је важно то што је, по мом мишљењу, нашао прави тим. У Даласу је прва звезда, око њега се гради екипа, не подређује се никоме и може максимално да напредује.

Кад су на дневни ред дошле квалификације за Олимпијске игре, Драгић је уз смех повикао:

- Игоре, врати се! Игоре, врати се!

Затим је потврдио да је његово реактивирање у државном тиму само плод навијачке маште:

- Дефинитивно сам се, после 12 година играња, повукао из репрезентације. Дао сам све што сам имао, освојио са репрезентацијом Европско првенство што је била и круна моје каријере, тако да је сада на Дончићу и млађим момцима да гурају даље. Биће врло тешко, треба добити четири утакмице, немаш право на пораз. Бориће се, у то не сумњам, и желим им сву срећу.

Избор Игора Кокошкова за селектора Србије био је логичан наставак приче:

- Чим сам начуо да је Игор изабран за селектора Србије звао сам га да му честитам, пре него што је то званично потврђено. Велики смо пријатељи, он ми је пуно помогао у каријери, слободно могу да кажем и да је члан моје породице. Када сам тек дошао у НБА, у Финикс Санс, где је он радио као помоћни тренер, више сам времена проводио у његовој кући него у својој. Примио ме је као најрођенијег, као фамилију, што му никада нећу заборавити. Тада се још се нисам био аклиматизовао на НБА, на живот у Америци, амерички стил игре, био ми је највећа подршка и највише помогао да се привикнем. И као човек и као стручњак, тренер. Временом смо постали као једна породица, његова и моја жена су супер пријатељице, дружимо се кад год имамо прилике.

Истиче да је био срећан због Игора, јер је знао колико је желео да постане селектор Србије.

- Стално ми је причао о томе да је још као клинац, када је знао да неће моћи да се даље бави кошарком, сањао да постане селектор репрезентације. У међувремену је донео пуно среће навијачима у Грузији и Словенији, сада је дошло време и да обрадује навијача у Србији.

Драгић верује да ће нам Кокошков донети много радости.

- Сигурно је да ће са Јокићем, Богданом, Бјелицом… имати добру екипу и не сумњам да ће успети да уклопи НБА и европске играче попут Теодосића, који је и даље много значи Србији. Код нас је Кокошков имао сличан изазов и успео је да све коцкице сложи, играли смо брзо, али инсистирали на одбрани. Врхунски је мајстор да прилагоди игру екипе играчима које има у тиму. Иначе, гледао сам Светско првенство у Кини, али сам пратио и српске медије и мислим да је био велики притисак на играче. Сви су их још пре првенства прогласили највећим фаворитима, малтене је већ било виђено финале са Американцима, а у таквој ситуацији је тешко играти. Поготово што се екипа први пут нашла у том саставу, а недостајао је Теодосић.

Никада више Дрим тим неће доминирати

У причи о све мањој доминацији Американаца у НБА и светској кошарци плејмејкер Мајамија истакао је да су лед пробили Дивац Дражен, Кукоч, па Стојаковић, Туркоглу и Новицки, те да сада Европљане не гледају испод ока.

- Никада се више неће поновити ситуација да Дрим тим доминира као некада. Американци су имали сасвим солидан састав на Светском првенству, са неколико великих звезди, ол-стар играча, па су заузели тек седмо место. Сад све репрезентације имају по неколико добрих НБА или евролигашких играча, сви су физички конкурентни, а тактички можда и боље спремљени за ФИБА утакмице од Американаца. Чак и да је САД послао пуно јачи тим од овог, тешко би им било да дођу до злата. Нико се више не плаши Америке, ту су Шпанци, Срби, Французи, репрезентације које имају велики фонд талентованих и искусних играча.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

THE COMSAT ANGELS
Sa ovim trenerom ništa nećemo osvojiti.Živi bili pa viđeli.On će se oslanjati na osovinu Bogdanović,Teodosić i Bjelica koji realno nisu vrh svjetske košarke.Sva trojica su mister promašaj.Prije dvije godine Kokoškov je imao na raspolaganju Dragića koji je sam donosio pobjede i Dončića koji je pokazao da će biti veliki igrač.Mi trenutno nemamo šutera a ni pleja .Visoke igrače bi i nekako sklepali ali plej je velika nepoznanica.Bolje da kupimo mi Larkina jer na tea i slične se ne možemo pouzdati.Ako odabere kaminskog selektor će odma napraviti grešku.Realno gledam na stvar mi nemamo šanse za medalju na OI.Vidjelo se na SP da đorđević nije napravio selekciju kakvu treba da imamo da bi osvojili medalju,ali i da pojedini igrači ne zaslužuju dres reprezentacije.Prije svega mislim na Milutinova,Birčevića,Micića,Jovića koji ne može ništa da pogodi,Gudurića,Bjelicu,Raduljicu.Dosta treba mijenjati a malo je vremena.Vratiti Micova pa neka ima 100 godina.
Majstore
Mogao bi da budeš i ti na klupi kao pomoćnik!
Željko Pavlović
Da obraduje Srbiju i dominiraće Drim tim.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.