Почетна / Кошарка / Репрезентација

РОЂЕНДАНСКА ЗВЕЗДА НЕВЕНА - Када дођу овакве утакмице, више није важно шта знаш, а шта не знаш, већ шта можеш

Марина је веровала у мене, ја сам само покушавала да на прави начин вратим на терену – каже Невена
ФОТО: М. Рашић

Невена Јовановић је извела један од најчудеснијих потеза Европског првенства. Баш на њен рођендан! Сви се сећају како је тада пресекла напад Белгије. Напад који је могао да окрене утакмицу у другом смеру. Али, то није дозволила Јовановићева. На тај начин, послала је Србију право у четвртфинале.

И све да ништа више није урадила, то би било довољно. А она је урадила много више.

Није било тако драматично, али јесте корисно. Врло.

- Неца је наш икс фактор – поновила је више пута током такмичења Соња Петровић и још једном потврдила причу колико је било битно то међусобно поверење у уважавање у екипи.

Да удам пар другарица

Пре него што оде на одмор, Невена Јовановић има пар „обавезица”.

- Да удам пар другарица, па ћу онда на пут – уз осмех је додала Јовановићева.

И Марина Маљковић је врло јасно показала колико верује Невени. Тиме што је баш њу највише времена држала на терену. Скоро пола сата на сваком мечу. Чак је играла и на позицији која јој није „природна“ – када је то било потребно, била је и плејмејкер.

Све то је саслушала, па не желећи да од свега прави некакав подвиг, лагано констатовала:

- Тачно да нисам плејмејкер, да то није моја позиција, Али, много пута сам рекла и поновићу, када дођу овакве утакмице, више није важно шта знаш, а шта не знаш, већ шта можеш да пружиш на терену и како најбоље можеш да помогнеш – причала нам је Невена.

На „тему” њене минутаже, кратко је додала:

- Тачно је да сам проводила много времена у игри. Марина је веровала у мене, пружала ми је подршку. Ја сам само покушавала да на прави начин вратим на терену. Надам се да сам макар мало допринела. 

После свега, да ли је ово њено најбоље велико такмичење у дресу Србије – а одиграла их је много – питамо. Невена је то преформулисала.

- Рекла бих пре да је ово Првенство било са већом одговорношћу коју ми је селекторка дала, самим тим минутима проведеним на терену, па и што сам играла на позицији коју иначе не игра. Али, и Соња је играла плеја.

Поновила је питање...

- А да ли је било најбоље?

Одмах је понудила и одговор.

- Може и боље.

И још једном…

- Само сам покушавала да на све то одговорим на прави начин.

Баш због тога, на себе је преузимала и велику одговорност, посебно када није ишло. Сузе после полуфинала против Шпаније и доста речи самокритике, били су најбољи показатељ свега тога.

- Баш сам и са Соњом о томе причала. И она је имала налет емоција тада. Ми смо мало компликоване, као да чекамо неки кикс и одмах тражимо кривце у себи. Али, тако живимо, тако и радимо. Увек крећеш од себе.

Вратила се на тај меч:

- Било је тешко, јер смо биле смо близу. Кад смо их стигле и повеле, помислила сам да је то то. Сад су наше! Али, нисмо имали ни среће. Имали смо много шанси које нисмо искористиле, а Шпанија је сјајна екипа која је то казнила.

Свака од тих пропуштених прилика, само је повећавала разочарање свих наших репрезентативки. Па и Невене. Која није могла да се суздржи када је стала пред новинаре. Сад, када је на ту рану стигао мелем у виду бронзане медаље, смиреније је констатовала.

- Било је баш тешко. Не знам како то да опишем. Стварно смо веровале да можемо да их победимо, да је дошао тренутак. Иако је Шпанија заиста квалитетна екипа, веровале смо да ту пред нашим навијачима можемо коначно да их срушимо. Нисмо успеле, а ја сам била разочарана својом игром. Могла сам боље и више. Мало нам је и среће било побребно, а ми је нисмо имали.

После свега…

- Те емоције су само испливале.

Иако је после утакмице деловало да неће успети да се тргну и врате, српске репрезентативке су смогле снаге – и менталне и физичке – и против Велике Британије одиграле једну од најбољих утакмица. Европско првенство завршиле певајући.

- Мени су се вртеле Соњине сузе, када нас је скупила и рекла да верује у нас, да је битна подршка. Када то каже играчица која је кроз каријеру много тога прошла, значи. Али, имале смо и један празан период. Све смо само седеле, у тишини. Тешко смо долазиле до речи. И онда је дошла Марина и за мање од минут променила све! Ма минут је много.

Невена нам је открила шта је то селекторка рекла својим изабраницама.

- Довољне су биле две-три речи. Рекла нам је како верује у нас! А када она, која то не прича често, каже тако нешто, све смо одмах схватиле. Рекла нам је и да смо већ постигле огроман успех, али и да сада, када смо стигле на корак од медаље, треба да се подигнемо, да будемо свесне да вредимо и да освојимо ту медаљу! То је био преломни тренутак, то нам је дало вољу да изађемо на терен и победимо.

Онда је дошла Велика Британија…

- Дошла и отишла – додала је уз осмех Невена. - После тог налета емоција, било је важно само да од почетка кренемо јако. Као што је био случај против Шведске. Велика Британиај је веома добра екипа. Али, уз сво поштовање њих, знали смо наше квалитете. Договориле смо се да оставимо све могуће на терену. Од почетка је све кренуло како треба…

Закључак сви знате…

- Публика нас је носила, а ми смо се трудиле да им се одужимо – поручила је Невена Јовановић.

Заста верујемо да те вечери из Арене нико није отишао незадовољан.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.