Почетна / Кошарка / Репрезентација

Маљковић на окупљању: Изабраћу 12 лавица за ЕП

Европско првенство почиње 27. јуна, а шест првопласираних екипа обезбедиће пласман на квалификационе турнире за Олимпијске игре у Токију 2020. године
ФОТО: Н. Неговановић

Селектор женске кошаркашке репрезетанције Марина Маљковић рекла је да ће за предстојеће Европско првенство одабрати 12 играчица спремних да у сваком тренутку дају све од себе за тим, земљу и народ.

Репрезентација Србије окупила се данас у Београду и кренула пут Златибора на припреме за ЕП, чији ће домаћини овог лета бити Србија и Летонија.

- Никад више питања, никад више компликованијих ствари које нам се дешавају. Много тога морамо да урадимо у наредних месец и по дана да бисмо отклонили проблеме и спремне дочекале утакмицу са Белорусијом, којом у Зрењанину отварамо Европско првенство. Особа сам која не воли да прича шарене приче и лаже како је све супер, већ да представим ствари онако какве јесу. Ово нису више девојке од пре три године. Оне јесу шампионке, али су једноставно остариле - рекла је Маљковићева на окупљану у СЦ „Визура спорт“.

Она је навела да су те играчице пре три године, које су биле бронзане на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, биле носиоци игре у својим тимовима, што више није случај.

- Имамо много девојака које због своје здравствене ситуације играју на сопствену одговорност. Две играчице су се недавно породиле на радост свих нас. То су све неке нормалне ствари, али оне компликују наш пут, јер су у питању девојке које тек треба да уведемо у тренажни процес. Имамо и ситуацију која веома радује. Морам да искористим Бајагину песму „Моји су другови бисери расути по целом свету“ да бих описала оно што ми као мала земља имамо широм планете. Знамо да је домаћа лига екстремно слаба и да не можемо да извучемо квалитет и играчице које одмах могу да ускоче у први тим и то је озбиљан проблем - рекла је Маљковић.

Маљковић је открила да постоји још око 30 кошаркашица из Аустралије, Канаде и САД које прате.

- То су девојке које једва чекају да играју за Србију, које би биле препоносне да обуку дрес наше земље, а има изузетно талентоване деце. Неке од њих су већ биле ту, неке це тек доци и волела бих да их буде што више.

Без обзира на ситуацију у којој се екипа налази, Маљковић је истакла да неће приоменити у приступу.

- Идемо корак по корак. С обзиром на силне проблеме, ништа се неце променити у нашим главама и нашем приступу и то ће нам бити додатна мотивација у свакодневном проналажењу решења. Бићемо стрпљиве, предане, радимо у нашој земљи и после Златибора ћемо моћи више да причамо о неким дометима, јер це то бити ударни део наших припрема. Наши навијачи морају да буду свесни да цемо одабрати 12 играчица – 12 лавица, спремних да у сваком тренутку дају све од себе за тим, за своју земљу и свој народ. У то немојте да сумњате.

Капитен Јелена Миловановић рекла је да се радује репрезентативним обавезама.

- Окупљање репрезентације је свима омиљени део године, после клупских сезона по Европи. Ја се лично радујем сусрету са саиграчицама и припремама нарочито, с обзиром да сам пропустила целу сезону. Очекују нас тешке припреме, али спремне смо на то, јер знамо шта нас цека овог лета. Битно је да будемо све здраве и да тако остане до краја. У јакој смо групи и морамо да будемо максимално спремне како бисмо се бориле за првих шест позиција које воде у квалификације за Олимпијске игре - рекла је Миловановић.

Слични размишљање има и Соња Петровић.

- Веома сам узбуђена што припреме поцињу. Верујем да смо све мотивисане за рад и да током припрема створимо базу за резултат коме се надамо на Европском првенству. Најважније је да припреме прођу без повреда и да што здравије дочекамо шампионат - закључила је Петровић.

На припремама ће радити 19 кошаркашица: Миљана Бојовић, Ивана Брајковић, Дајана Бутулија, Ана Дабовић, Катарина Зец, Невена Јовановић, Сара Крњић, Николина Милић, Јелена Миловановић, Маја Миљковић, Соња Петровић, Јована Поповић, Ивана Раца, Александра Рачић, Александра Станачев, Драгана Станкович, Александра Црвендакич, Саша Чађо и Маја Шкорић.

Репрезентација Србије на Европском првенству играће у групи Д у Зрењанину, где ће у „Кристалној дворани“ за противнике имати селекције Белорусије, Русије и Белгије.

Европско првенство почиње 27. јуна, а шест првопласираних екипа обезбедиће пласман на квалификационе турнире за Олимпијске игре у Токију 2020. године.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.