Почетна / Кошарка / Репрезентација

Андреас Заглис: Станковић је исписао историју, тек ће се видети колико је велики Бауманов допринос

Андреас Заглис, генерални секретар Међународне кошаркашке федерације, у премијерном обраћању европским медијима истакао
ФОТО: П. Сарић

Андреас Заглис, млади грчки адвокат који је на месту генералног секретара ФИБА наследио покојног Патрика Баумана, јуче је први пут изашао пред медије. Мада је годинама члан кошаркашке породице, разумљив је био његов „тајм-аут” до премијерног обраћања. Јер, пред њим су бројни, нимало лаки задаци, али и огромно наслеђе које су му оставили Борислав Станковић и Патрик Бауман.

- Баш сам јуче разговарао са „шефом” - почео је Заглис причу о „чика Бори“. - Видели сте доле на зиду фотографију чувеног руковања, тренутка кад су Станковић и Штерн променили ток светске кошарке. Био је то почетак партнерства, које многи сматрају најбољим моделом сарадње америчког спорта и међународних организација.

Колегијално са Бертомеуом

Једна од тема за коју влада највећа знатижеља су односи ФИБА и Евролиге, тачније начин за превазилажење тренутне, врло замршене ситуације.

- Као што знате нисам на ову позицију пао са неба, годинама сам у ФИБА, био сам део већине разговора. Однос Бертомеуа и мене је колегијалан, обојица смо адвокати. Морамо да имамо одређен ниво кооперације. Он и сада постоји, али кроз дијалог морамо да дођемо до тога да буде виши. Више од тога не бих коментарисао, што не значи да убудуће нећемо бити транспарентни као и до сада. Напротив.

На састанку са новинарима из целе Европе, на коме је Журнал, једини са Балкана, имао ексклузивну позивницу, генерални секретар ФИБА је нагласио и чика Борине заслуге за развој међународних клупских и репрезентативних такмичења.

- Вилијем Џонс им је поставио темеље, али су у време  Станковићевог мандата такмичења доживела експоненцијалан раст. Имао је јасну визију и направио изузетну синергију клупских и првенстава државних тимова - рекао је Заглис, изражавајући жељу да се синергија на том пољу поново успостави.

Причу о пиониру наше кошарке, деценијском носећем стубу међународне кошаркашке организације, закључио је речима:

- Не знам да ли сви присутни знају да Станковић дан данас долази на наше конгресе и састанке Централног борда. Не само да долази, већ активно учествује!

Бираним речима, дрхтавим гласом, причао је и о пријатељу који је прерано напустио кошаркашку и животну сцену.

- Да није било Патрика, не бисмо данас седели у овако репрезентативном кошаркашком здању, не би кошарка била једини спорт који је успео да добије још једну дисциплину на Олимпијским играма, нити би „3 на 3“ био толико развијен. Мислим да ће вредност његовог учинка и визије бити потпуно сагледива тек за деценију-две.

Говорећи о циљевима приоритет и највећи изазов у краткорочном периоду је Светско првенство, а на дуже стазе...

- Мисија ми је да кошаркашка фамилија буде највећа спортска заједница на свету. Потенцијал поседујемо, надам се да ћемо то у догледно време и остварити.

Опширан разговор са функционером, за кога с правом кажу да је пред њим “будућност” можете да прочитате у недељном броју Спортског журнала.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Los penzos 47
Gospodo,Bora Stanković je prosvetlenje za sve nas!Živa legenda i stvaralac jedine košarkaške institucije u nas,a to je,naravno,Yu-košarka!Pri tome,ovo je poruka i za crveno-bele i crno-bele"esencije" ,ova gromada svetske košarke je navijao za...OKK BEOGRAD!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.