Почетна / Кошарка / Репрезентација

НЕЗАВИДНА СИТУАЦИЈА: Репрезентација Србије без 16 играча, можда најбољих

Селектор Србије Александар Ђорђевић до сада је користио 27 играча, а од њих, 11 или у бољем случају деветорица неће моћи да наступи крајем новембра против Израела у гостима и почетком децембра против Грчке, када су Орлови домаћини
ФОТО: И. Веселинов

Што нека држава има више кошаркаша у НБА и Евролиги њена позиција у петом прозору квалификација за Светски шампионат у Кини биће незавиднија. Рецимо, европски првак из 2017. Словенија налази се пред елиминацијом и има само теоретске изгледе да се нађе у Кини, ни Хрватска није у много бољој ситуацији. Дакле и фаворити могу да се нађу у амбису.

Селектор Србије Александар Ђорђевић до сада је користио 27 играча, а од њих, 11 или у бољем случају деветорица неће моћи да наступи крајем новембра против Израела у гостима и почетком децембра против Грчке, када су Орлови домаћини.

У НБА су Немања Бјелица, Богдан Богдановић и Бобан Марјановић, док Милош Теодосић и Никола Јокић нису одиграли ни један квалификациони меч. Милан Мачван и Дејан Тодоровић су повређени, а у евролигашким клубовима су Никола Милутинов, Василије Мицић, Стефан Јовић, Владимир Лучић, Немања Недовић и Никола Калинић, као и Огњен Кузмић, Марко Гудурић и Немања Дангубић који нису играли ни на једној утакмици. Недостајаће чак 16, можда и најбољих Срба који играју кошарку.

А Сале национале ће моћи да рачуна како стоје ствари на Марка Симоновића, Мирослава Радуљицу, Стефана Пена, Стевана Јеловца, Илију Ђоковића, Ивана Паунића, Драгана Милосављевића, Миленка Тепића, Ђорђа Гагића, Стефана Бирчевића, Саву Лешића, Огњена Јарамаза, Огњена Добрића, Вању Маринковића, Алексу Раданова, Алексу Аврамовића и Уроша Луковића. Под условом да сви буду здрави.

Од њих је носилац игре у државном тиму био само Радуљица, освајачи медаља Симоновић, Бирчевић, Милосављевић, Тепић и Паунић, последња двојица још пре девет година у Пољској на ЕП, а тренутно су без клупског ангажмана. Учесник великог тамичења додуше био је и Гагић на ЕП у Словенији 2013.

Ко би још могао да конкурише за национални тим? Вероватно неко од путника по Кини са турнеје крајем јула: Немања Крстић, Горан Хускић, Марко Тејић, Стефан Пот, Војислав Стојановић, Душан Ристић, Никола Ребић, Вељко Бркић, Драган Апић, Мирослав Пашајлић и Немања Ненадић. Од њих је само један био на великом такмичењу: Крстић на ЕП 2013.

Србија ће бити у незавидној ситуацији, срећа је што има две победе више од најближих пратилаца, али и што противници - више Грчка мање Израел - имају истоветне проблеме. А како се одвија ситуација ФИБА и Евролига и не помишљају да седну за исти сто, о НБА и да не говоримо.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Basketboy
Šta je sa malim trojkasem iz Dinamika, Stevanović
Basketboy
A gde je onaj mali trojkas iz dinamika, moze on lepu pricu da napravi, Stevanović
THE COMSAT ANGELS
Što je sa Sebastijanom Skokom?Prati li ko njega.
slobinator
Zašto ste izostavili Davidovca?
Realan
Dejan Musli!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.