Почетна / Кошарка / Репрезентација

Кићановић и Далипагић исти као Меџик и Бирд

Душан Ивковић, нови становник Куће славних, о асовима и најбољој генерацији
ФОТО: fiba.com

Душан Ивковић је у Женеви говорио и о томе ко су најбоље европске и светске селекције свих времена. Поновио је да и данас верује да би „она Југославија победила амерички Тим снова на Олимпијским играма у Барселони 1992“. Тај амерички тим је, стицајем околности, уврштен у ФИБА кућу славних у истовремено са Ивковићем.

- Некада америчке скауте нису интересовали интернационални играчи – рекао је Ивковић. - Међутим, био сам на једном фајнал фору, 2008, у Детроиту. Играо је Мичиген против Индијане, а као гости су дошли Меџик Џонсон и Лери Бирд. И онда су вртели целу ноћ детаље из њиховог финала 1979. године. Када сам ја, као млад тренер, имао ту част и привилегију да тренирам светске великане, а не само српске и југословенске, као што су Далипагић, Кићановић и остали. Могу да вам кажем да они талентом уопште нису заостајали за Меџиком и Бирдом.

Ивковић сматра да је Југославија деценијама у огромној мери утицала на развој светске кошарке. На питање о томе која је најбоља екипа свих времена мимо Америке одговара:

- Била је својевремено прича да се никада неће појавити златни дечаци као они који су били олимпијски победници у Москви 1980. (Славнић, Кићановић, Далипагић, Ћосић, Делибашић... – прим. аут). Ако треба да одговорим на то који је најјачи тим мимо Америке, мислим да су то играчи који су затворили еру оне Југославије, који су постали амбасадори НБА и отворили њена врата свим играчима.

Реч је о Дражену Петровићу, Дивцу, Кукочу, Паспаљу, Рађи, Даниловићу, Ђорђевићу...

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nemam pojma
Mislim da se među ovim imenima sa kraja YU košarke mora spomenuti i ime jednog Savića, Zdovca.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.