Почетна / Кошарка / Репрезентација

НОВИ ПРЕДЛОГ ФИБА: Из Женеве не одустају од идеје са прозорима за СП

Иако су из Евролиге више пута поручили да у њеном календару нема места за ФИБА прозоре током новембра и фебруара, уз поруку да је таква идеја бесмислена поготово када се зна је НБА лига у старту одбацила сваку могућност да прави било какве паузе или пусти своје играче.
ФОТО: Д. Жарковић

Иако је за своје потезе наишла на оштре критике, са многих релевантних страна, ФИБА очигледно нема намеру да одустане од своје замисли, па је са тим циљем из Женеве стигао нови предлог и послат на адресу Евролиге. Док се из ФИБА наравно нико и не усуђује да се обрати НБА, с обзиром да је од првог дана јасно то нема никакве сврхе.

ФИБА сада предлаже да Евролига направи паузу од седам дана у коме би репрезентације играле два меча квалификација за Светско првенство, а који подразумева да Евролига у тој седмици, своје мечеве пребаци на уторак.

Тачније, у првом прозору ФИБА предлаже да се Евролига игра у уторак, 21. новембра. Дан касније играчи би имали дан за путовање, док је четвртак (24.11) предвиђен за тренинге. У петак би се играли мечеве, уследио би дан паузе, а онда би 26. и 27. новембра, играли још један меч. Враћање у клубове је предвиђено за 28. новембар.

Оно што ФИБА ту не каже јесте како замишља да репрезентације играју мечеве са само једним тренингом или како ће рецимо Факундо Кампацо у предвиђеном времену успети да оде до Аргентине и врати се назад на наредни меч Реала. Па чак и ако успе у томе колико ће физички бити спреман да све изнесе на највишем нивоу. Или како ће исто то да уради Џејсон Грејнџер, члан репрезентације Уругваја и Басконије.

Сличан рецепт ФИБА је спремила и за прозор у фебруару. И тада се очекује да Евролига закаже све мечеве у уторак (20.2). Играчи би путовали дан касније, тренирали 22.2, а 23. играли први меч. Имали би потом дан паузе, па онда 25. и 26. поново изашли на терен. А, онда бо се након тога вратили у клубове.

Иако сви љубитељи кошарке искрено навијају за било какав компромис, односно договор који ће макар на неко време смирити зараћене стране и спасити кошарку погубних потеза, као што је рецимо био избор арбитара за протекли Евробаскет, тешко је очекивати да ће и нови предлог наићи на одушевљење у Евролиги.

Али чак и да се деси преседан и у Барселони ипак попусте, ту и деља остаје огромна рупа због сигурно не доласка НБА играча. Што јасно говори и да се ФИБА помирила са чињеницом да је НБА на крову светске кошарке.

У сваком случају, почетак сезоне је пред вратима, а чини се да договор није ни близу.

САДА СЕ СЕТИЛИ ИГРАЧА

Када је кренула у реализацију свог пројекта ФИБА је прво разговарала са клубовима са жељом да их окупи у своју Лигу шампиона. Ту је брзо изгубила битку, па су онда кренули притисци и претње суспензијама.

Када ни то није много помогло, ФИБА је притисла савезе да се огласе. С обзиром да је и та стратегија очигледно пала у воду, ФИБА се сетила играча.

У том духу, Патрик Бауман, генерални секретар ФИБА, послао је позив за састанак на адресу шест федерација (Италију, Грчку, Русију, Шпанију, Турску и Немачку), са налогом да га проследе представницима играча.

Састанак је превиђен за 5. октобар у Женеви, а од федерација је тражено да до среде потврде долазак играча.  

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

srbijanac
a srbiji nisu poslali a svetska smo sila u kosarci cccc ovi su se bas pogubili..

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.