Почетна / Кошарка / Репрезентација

Ђани Петрући: Да је до пара, Србија не би била у финалу

У великом интервјуу за „Коријере дела сера“, који је пренео портал „Basketballsphere“, први човек федерације Италије, Ђани Петрући, говорио је о бројним проблемима са којима се сусрећу Азури, о новом директору селекција Богдану Тањевићу, али и томе колико је новац значајан у свету европске репрезентативне кошарке.
ФОТО: Д. Жарковић

Између осталог, Петрући се дотакао и успеха Србије. Упитан, како коментарише чињеницу да је репрезентација Србије са буџетом од 2,5 милиона евра стигла до финала ЕП, а Италија са буџетом од 40 милиона то није успела, први човек ФИП-а је рекао:

Наш буџет је 37 милиона евра. Знате, није аутоматски условљено да најбогатији буду и најуспешнији. Да је тако, Србија не би била сребрна, а Словенија шампион. Не, овде није реч о новцу. Реч је о менталитету – објаснио је Петрући.

Пре неколико дана из Италије је стигла вест да је председник националног савеза Ђани Петрући дао предлог да Богдан Тањевић постане директор свих италијанских кошаркашких селекција.

И пре два дана у Риму челници федерације Италије састали су се и подржали идеју председника Петрућија да ангажује Тањевића.

Предлог је прошао све потребне инстанце, очекује се само формално озваничење да би бивши селектор Црне Горе добио нову функцију у каријери. Петрући је казао да је Тањевићев први задатак да види у чему је проблем италијанских селекција, а онда и да га реши.

- Многи у Италији кажу да се не разумем у кошарку. Ево, сада је ту Тањевић. Он је тренерчина. Кажете да је стар. Да је напунио 70 година. Па шта? Увек ћу да одаберем искуство и знање. Он ће скенирати проблеме и даће нам одговоре како да их решимо. Почињемо рад на стварању нове генерације италијанских кошаркаша. Поставићемо са Тањевићем краткорочне и дугорочне циљеве.

Новим селектор Азура је Сакети који не зна на кога ће моћи да рачуна у квалификацијама за Светско првенство.

Прво, то што је ангажован Тањевић не значи да Сакети није селектор. Ако ме питате да ли ће имати на располагању играче Милана за квалификације, то зависи од његовог избора. Уколико их жели, они имају обавезу да се одазову позиву – послао је поруку Петрући, један од потписника саопштења којим се апелује на Евролигу да промени календар такмичења како би сви играчи могли да наступе у квалификацијама за Светско првенство.

Последњу златну медаљу на великим такмичењима, Италија је освојила на Евробаскету 1999. године, када је Тањевић био селектор.

Пет година касније освојено је последње одличје - олимпијско сребро, на Играма у Атини.

У Италији Тањевић има статус кошаркашког божанства, не само због европског злата, већ и због резултата, које је имао водећи Казерту, Трст и Олимпију из Милана, сматра се да су Дејан Бодирога и Грегор Фућка његово дело. 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ONJUSIO
Turcin masno pa se primakao zabarskom kazanu!! Ko je sledeci??

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.