Почетна / Кошарка / Репрезентација

Богосављев: Кошарка постала тек трећи избор младих

Предраг Богосављев, директор за такмичење у ФИБА, критичан по питању посете у Истанбулу, а самоуверен што се тиче „прозора“
ФОТО: Н. Неговановић

Приближава се завршетак Европског првенства 2017. године које је по много чему специфично. Ходницима „Синан Ердем“ арене шетао је човек који може да понуди неке одговоре, не само због функције, већ и због дугогодишњег искуства.

Предраг Богосављев, директор за такмичења у ФИБА, упитан да прокоментарише досадашњи део Евробаскета, говорио је са два различита осећања.

- Такмичење је интересантно, доста је изненађења што је одлично за турнир. Једино што је разочарало је посета. Очекивали смо да ће у Турској бити много боље, док је у другим групама просек био изванредан. С разлогом смо веровали да ће бити више људи у Истанбулу, не знам шта се десило, али није добро када се овакве утакмице играју пред малим бројим гледалаца – говорио је Богосављев док је четвртфинале између Шпаније и Немачке пратило не више од 3.000 људи. - Само је Турска подбацила, велико је изненађење. Волели бисмо да знамо разлог, онда бисмо могли да анализирамо. Нажалост, сада нема промена.

Можда је до изостанка великих звезда као што су Теодосић, Јокић, Адетокунбо, Галинари, Кантер, Иљасова, Весели...

- Не верујем да је то, јер би исти проблем био у другим градовима. Мислим да то нема везе. Сама репрезентација је увек довољно атрактивна да призове гледаоце, само што мора да се промовише на одговарајући начин. Да Турци играју мало боље вероватно би било и пуније. Они који се сећају 2010. просечна посета је била преко 70 одсто капацитета. Сада је за финалну рунду... Па, видите како.

Постоји предлог неких тренера да се Евробаскет помери за крај јуна и почетак јула...

- То је тачно период када је НБА драфт и Летње лиге. Већина млађих играча има амбицију да учествују на томе. За сада је овај термин који имамо, почетак септембра, најприхватљивији и за НБА и за играче. У овом тренутку нема довољно аргумената да би се о томе причало.

Ипак, оно о чему и те како може да се прича јесу прозори које је ФИБА покренула за квалификације за Светско првенство 2019. Утакмице ће се играти током сезоне, а за државне тимове неће моћи да играју НБА асови, али и како сада ствари стоје евролигашки играчи.

- Не знам одакле то долази. Ја претпостављам да ће већина играти, осим оних који су у НБА, што је минималан број. Верујем да ће играти евролигашки играчи, то су њихове репрезентције, ваљда им је то обавеза. Не видим због чега није проблем у фудбалу, одбојци, рукомету, а само је у кошарци проблем. Сви ти спортови су много профитирали јер репрезентација игра константно и код куће. Популарност им је драматично порасла, можете проверити. Такође, проверите и да ли је кошарка изгубила престижно место у смислу опредељења младих, више није ни први, ни други избор спорта, већ трећи! За клинце који имају предиспозиције за кошарку, сада су одбојка и рукомет испред. Морамо вратити популарност кошарке, а то се ради кроз националне тимове. То је доказано, у фудбалу прво, а сада и у одбојци и рукомету, од када су почеле репрезентације редовно да играју код куће, да људи виде своје јунаке, своје моделе... Не може клинац из Летоније да се поистовети са Кобијем Брајантом, али ће се поистоветити са играчем који долази из његове земље. И то ће имати фантастичан утицај на развој кошарке у тој земљи. Мислим да кошарка нема други избор него да иде тим путем – додао је Богосављев.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pedja
Stvar oko posete ne samo kosarci, vec i za bilo koji drugi sport je jednostavna. Samo vi nabijajte cene ulaznica pa cete imati jos manje gledalaca. Nenormalno je da ulaznice za takmicenja budu toliko skupe, nema nikakvog opravdanja, osim zelje da se zaradi sto vise. Svaka cena karte za bilo koje takmicenje preko 10€ je dranje gledalaca. Nema veze da li je EP ili SP, da li organizatori pomisle ko moze da izdvoji toliku sumu. Medjutim oni idu na to da ce sponzori prakticno pokriti cene karata, a onda ce se te karte deliti dzabe i bice puno.
analiticar
"Волели бисмо да знамо разлог, онда бисмо могли да анализирамо." Kod nas u firmi analiza se radi da bi se nasao razlog... Sta ce Vam, Predraze, analiza ako znate razlog?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.