Почетна / Кошарка / Репрезентација

Евробаскет сиромашнији за тридесетак играча, међу њима и светске звезде Теодосић, Адетокумбо, Јокић...

Селектори Србије и Шпаније са играчима који одсуствују са ЕП без проблема би могли да се такмиче за медаљу
ФОТО: Ројтерс

Финални дан Европског првенства сам по себи је спектакуларан. Ишчекивање утакмице у оба табора финалиста, међу њиховим навијачима... Узбуђење расте од прве јутарње кафе, све до 20,30 кад је заказано подбацивање лопте.

Замислите да нам се оствари нада да се, без обзира на све муке са којима се суочавамо, те недељне вечери један наспрам другога нађу велики пријатељи Александар Ђорђевић и Серђо Скариоло.

Прилазе и уписују петорке – Ђорђевић се опредељује да стартери буду Јовић, Богдановић, Калинић, Мачван и Кузмић, а Италијан вођен тиме да се на Босфору опраштају легенде Навару и Пау Гасолу придружује са Рубија, Абринеса и Ернангомеза.

И таман кад сте све сложили на столу испред телевизора, довољно појачали да вас разговор укућана не омета да добро чујете Слободана Шаренца и стручног консултанта Марина Седлачека, снег вам прекрије екран на десетак секунди.

Слика се враћа у „Синан Ерден” дворану бели и црвени се распоређују на око круга на центру. У први мах не примећујете ништа необично, али онда одједном схватате да испред вас нису Кузмић и Гасол, већ Јокић и Рејес!

Протрљате очи у неверици, а онда видите да нема ни Рубија ни Навара, већ да се Скариоло определио за Љуља, Фернандеза, Клавера и Миротића!

Ђорђевић наравно је командну палицу дао у руке Милошу Теодосићу, уз њега и Јокића су ту још и Стефан Марковић, Марко Симоновић и Немања Бјелица.

Спилберг или Земекис би овако можда поставили основ за сценарио некакавог кошаркашког СФ блокбастера, који би због сјајних глумаца сасвим сигурно имао публику не само у ове две земље и Европи.

Вероватно би филм и напунио џепове продуцената, а и спонзорима оба савеза би сасвим сигурно био интересантан рекламни пано.

Посебно због резова у којима се магичну размену додавања Теодосића и Јокића, замењује кадар у коме су Богдан Богдановић и браћа Гасол, па се враћа на дуел Радуљице и Миротића...

Живот, ипак, није холивудски блокбастер, без обзира што није немогуће организовати ревију у којој би Србија и Шпанија играле са две петорке асова – оних који ће играти ЕП и оних који су оправдано одсутни.

А кад бисмо укључили и асове других репрезентација онда би то могао да буде својеврсни европски ол-стар, комбинован од ветерана који су се опростили – Паркер, Спанулис, Зисис, Марковић, Гортат, до јуноша који су због „НБА препорука” предност дали индивидуалном раду.

Вест да ће Милош Теодосић бити принуђен да пропусти ЕП најтежи је у низу удараца са којима се суочила наша репрезентација овог лета.

Капитен Србије је попут својевремено Дирка Новицког, Ману Ђинобилија или Луиса Сколе, један од играча који се лети ни на секунд није двоумио да ли да буде са саиграчима у државном тиму или да се одмара.

У неким другим околностима уверени смо да би и Теодосић и Ђорђевић преломили да магични плејмејкер буде у тиму, како би по потреби одиграо деонице у мечевима специфичне тежине попут осмине финала или четвртфинала.

Уосталом као што је био случај 1998. кад је Жељко Обрадовић чекао Ђорђевића, а овај се уткао у пресудним тренуцима против Аргентине и у финалу.

Процењено је да нема потребе ризиковати, посебно што је пред Милошем година у коју на америчко тло долази као европски мађионичар, што тамошњи играчи увек гледају са дозом подозрења.

У години премијере боље је елиминисати и најмању ситницу која може да квари, треба је дочекати максимално спреман и магију пренети тамо где је још више цене – у комшилук Холивуда.

Сада ће Богдановић морати да преузме улогу команданта и заједно са Јовићем, Калинићем, Мачваном и Недовићем поведе Србију до висина на којима је сви видимо. Без обзира на звездани скестет на који овог лета не можемо да рачунамо.

Зар и ти, сине Сабонисе?
Парафраза Цезарове реченице била је наслов у литванским новинама после одлуке Домантаса Сабониса да овог лета не игра за Литванију.
Специфична тежина његове одлуке је и у томе што је син највеће легенде ове земље, те да је тата Арвидас председник КС Литваније. Наводи се да је притисак Индијана Пејсерса био такав да је Домантас био сатеран уза зид.
Ипак, ни таква аргументација није била довољна да му љубитељи кошарке на Балтику опросте, па је уследило поређење са Брутом.
Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Nikola
Na krilu mora biti Lucic umjesto Kalinica jer je kompletniji igrac i moze da igra na vise pozicija pritom je pozrtvovaniji i razigrava ekipu, ima i bolji procenat suta za 3 od Kaline (drugo je to sto su ga u proslosti povrede isjekle, vazno je da je sada zdrav). Na centru Marjanovic umjesto Kuzmica, uz Jovica, Bogdana i Macvana to bi bila prva petorka.
straja
Ne verujem da bi se na mestu selektora zadrzao duze od PRVE CETVRTINE.....a tesko da bi opstao i u ..npr. "dinamiku" jer je mesto u tvom voljenom klubu popunjeno.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.