Почетна / Кошарка / Репрезентација

Гудурић: Адетокунбо, играо сам и са бољима од њега и против бољих

Марко Гудурић, млади шутер репрезентације Србије, о „Трофеју Београд“ улогама у тиму и НБА суперстару
ФОТО: Д. Жарковић

Марко Гудурић је у репрезентативном дресу, у Пиониру, пливао као риба у води. Апсолутно комфоран у добро познатом амбијенту и конкретно уклопљен у систем државног тима, талентовани бек је често дизао руку ка саиграчима због њихових добрих додавања, а добијао и узвратне честитке за праву сарадњу.

Један такав „прст“ одобравања послао му је Богдан Богдановић, за асистенцију против Црне Горе којом је наш најбољи стрелац остао сам под кошем. Сарадња двојице момака посебно је задовољила публику, можда и због чињенице да гледају играче чије каријере теку релативно сличним током и чији нападачки инстинкт улива самопоуздање.

Како је селектор Ђорђевић вршио измене против Грчке и Црне Горе, тако се и Гудурић из акције у акције пребацивао са двојке на тројку, у зависности од висине петорке. У оба случаја се лепо сналазио.

- Већина нас је навикла на то да покрива више позиција. Знали смо да ће тако бити пошто нису играли многи због повреда, па смо морали да мењамо позиције. Свако даје све од себе и има јасну улогу у овом тиму. Све док смо тога свесни и резултати ће доћи – поручио је момак из Прибоја који је летос потписао уговор са Фенербахчеом.

Што се тиче „Трофеја Београд“ који је Србија супериорно освојила, показавши истовремено блистав потенцијал и још много простора за напредак, Гудурић каже:

- Ово су прве званичне утакмице. Јак турнир, са добрим репрезентацијима и много квалитетних играча. Одлична провера за нас да видимо где смо у овом тренутку. И поред повреда важних играча, мислим да смо направили добар резултат.

Где сте – проверавамо да ли се Гудурићево мишљење поклапа са нашим. Нисмо сазнали из прве, пошто је млади шутер реалније сагледао ситуацију.

- Још је рано да се прича. Морају прво да се врате Теодосић и Радуљица, да видимо да ли ће и Недовић бити спреман. Другу утакмицу ни Калинић није играо... Из дана у дан ћемо бити бољи, сигурно, само да нас здравље послужи. То је за нас најважније.

Његова сарадња са остатком екипе била је разлог што темпо Србије није опадао када би се на паркету нашла резервна постава.

- Када су ти добри саиграчи, лако је и теби да играш са њима. Напади су текли, лопта је брзо ишла...

Слободно вече у петак Марко Гудурић је провео у Пиониру, у првом реду на утакмици између Грчке и Црне Горе. Показао је, под један, страст према игри и, под два, озбиљност у послу који је пред њим. Једино што је сакрио су емоције док је гледао како Јанис Адетокунбо лети по паркету, закуцава, лупа банане... Без промењеног израза је испратио грчко чудо из НБА, иако су се његови другови померали са столица на атракције.

- Зашто, па није неко чудо - скупио је Гудурић усне у положај „чуђења“. - Играо сам и са бољима од њега и против бољих.

С обзиром да је видео зачуђено лице саговорника, млади леворуки ас је уверавао:

- Па јесам... Јесте он физички доминантан, звезда је НБА лиге, али Србија је Србија. Ми не страхујемо.

Слична порука као када је Богдан Тањевић испалио:

- Да је Адетокунбо играо против Србије не би било 40 разлике него 20!

Не звучи лоше.

Најважније је да будемо здрави

Србија је јуче имала слободан дан, а ускоро следи турнир у Хамбургу. Полако се приближава тренутак када ће Европско првенство почети све више да се мота по главама.

- За сада и не размишљамо претерано о томе, само идемо из дана у дан, мислима смо у тренинзима – објашњава Гудурић. - Важно је да се опораве наши играчи, глупо је причати шта значе Теодосић, Калинић и Радуљица који су практично наши стартери већ годинама. Само да се они опораве и онда ће све бити још лакше.

Коментари16
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Shearer
Mnogo smo poleteli. Grci su veoma ozbiljna selekcija i to će na šampionatu dokazati. Ono je bio naš nerealan šut za 3 poena i da smo recimo dali 7 trojki što je normalno a jedan meč a ne 11-12 bila bi to druga priča. Čuvaju adute Grci i nisu blesavi da jure u odbrani, kada bude trebalo odigraće oni veoma jaku i timsku odbranu.
Bik koji sedi
Pod tim da si igrao sa boljim od njega,verovatno mislis na Branka Lazica,mozda Simonovica,a da si igrao protiv boljih verovatno mislis na Blazica ili Cirbesa. Jel vruce ili hladno,pomozi mi. Eh,Gudura,Gudura...pa sta ti je ovo trebalo!?
ko visoko leti, nisko pada
igrao je on u diskoteci :D
svi ste vi covici
Meni je jasno da vecina zvezdasa ne razume bas najbolje kosarku(posto je prati zadnje 3 godine), pa misli da je ovo sto si izjavio realno, ali TI kao profesionalni kosarkas OVO da izjavis?! Gde si ti to igrao i protiv koga?! To je klasicno omalovazavanje. Janis Antetokumpo je medju boljim NBA igracima i svakako igrac kakvog Evroliga nije videla zadnjih 20 godina!!!
Drgan Lo
Jebi ga, Jokić je među boljim, ali ovaj je All Star igrač, znači među najboljim.
Bik koji sedi @ Laza
Uz svo uvazavanje naseg Jokare,pred kojim je velika NBA karijera,ako iole pratis NBA,mislim da ti je poredjenje malo neumesno.
Прикажи још одговора
igrao si oko sipke
Ono kad omalovazavas igraca koji je za tebei(i te sa kojima si igrao) druga dimenzija...
igrao je oko sipke @ bik koji sedi
Odlican komentar!!! Samo bih jos dodao: stavi SVAKOG IGRACA SA KOJIM I PROTIV KOG je ovaj sarlatan igrao umesto Janisa u Bakse, i zapitaj se da li bi usli u plej off? 99% NE!!!
svi ste vi tumbasi
Ne radi se ovde o uporedjivanju Gudurica i Antetokounmpoa.Guduric je rekao da je igrao i protiv jacih igraca.To znaci da se on njega ne plasi i da veruje u sebe i svoj tim (Srbija) i da Grcka ekipa i sa Antetokounmpom i bez njega bi prosla skoro isto , sto je potvrdio i Tanjevic.Problem je sto ti mrzis Gudurica,samo zato sto je bivsi zvezdin igrac, a da je tako nesto izjavio npr. Bogdanovic ti bi to prihvatio sa odobravanjem.
Прикажи још одговора
Dragan Lo
Mislim da u Evroligi nema igrača Janisovog kalibra, ali Gudura bolje zna, valda.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.