Почетна / Кошарка / Репрезентација

Мицић: Ово сам сањао

Саша Ђорђевић је у недељу ујутру на Копаоник повео кандидате за дрес Србије на Евробаскету (31. август – 17. септембар). Повео је их је две хиљада метара надморске висине и дом Василија Мицића.
ФОТО: Н. Неговановић

Тако је почело да се пише друго поглавље још једне велике спортске бајке. Прву је исписао Новак Ђоковић, који је са наше предивне планине крену у освајање и освојио свет. А, другу би веома лако могао да потпише млади организатор игре.

- Испунио се мој велики дечачки сан. Још као клинац, када сам дочекивао репрезентације у разним спортовима, од кошаркашке, преко рукометне, до одбојкашке, маштао сам да једног дана ја дођем кући у дресу са државним грбом. И ето, дошао је тај тренутак – искрен је Василије Мицић.

Потпис за Жалгирис и враћања на највиши европски ниво, као и мести међу 17 најбољих које Србија има, најбоље су потврде квалитета Васе Мицића и свега што је урадио у минулом периоду.

На одличне роле у дресу Црвена звезда, надовезала се фантастична сезона у Тофашу и позив селектора је био логичан след догађаја.

- Прошло лето је било специфично за мене. Био сам на Копаонику и када и репрезентација. Жеља да будем део тог тима је постала још већа и додатно ме мотивисала. Знао сам да велико улагање у рад мора да се исплати. Веровао сам у себе, у квалитет који имам и сада све то желим да унесем у овај тим.

Мицић је овога лета био на мети многих клубова. Ипак, брзо је преломио и потписао за Жалгирис где ће имати прилику да ради са некада легендарним беком Шарунасом Јасикевичијусом, као и да се поново такмичи на највишем европском нивоу. Та одлука ће му у великој мери помоћи да се сада максимално концентрише на обавезе у дресу Србије.

- Било је неколико веома примамљивих понуда. Искрен да будем, тражио сам клуб где се гаји сличан стил игре као у Тофашу где сам имао велику слободу. Након разговора са људима из Жалгириса видео сам да је то средина коју тражим. Када се све узме у обзир, ко је тренер, ниво такмичења и моје место у тиму, одлука није била тешка. Срећан сам и што сам се вратио у Евролигу.

Мицић је у млађим селекцијама био готово незамењив на месту диригента државног тима. Након кратке паузе и може се рећи неуспеле епизоде у Бајерну, преко Црвене звезде и Турске поново је дошао до нивоа да задужи дрес са државним грбом.

- Предиван је осећај бити овде, са овим момцима. Искрено, недостајало ми је све ово. Срећан сам што се овај позив десио баш сада, након свих околности које су се последњих година дешавале у мојој каријери. Ово је и за мене најбоља потврда да када си стрпљив и вредан ствари увек дођу на своје. Узбуђен сам, срећан и једва чекам да кренемо са тренинзима.

Конкуренција у тиму је велика. Поготово када се говори о спољним позицијама. Али, Мицић на то не гледа као отежавајућу околност да се нађе међу 12, већ напротив, као мотив више.

- Чека нас дуго и напорно лето, са много изазова и много прилика за доказивање. Знам шта треба да урадим, добио сам и инструкције од селектора. Сада је све на мени. Пун сам адреналина и једва чекам. Ко год да је овде већ заслужује да буде на Евробаскету. Иза свих момака су сјајне сезоне, сви су потписали сјајне уговоре. На сваком на нас је да се изборимо за селекторово поверење.

Велика погодност за Мицића је и податак да одлично познаје све играче из репрезентације. Са већином је био и саиграч.

- Овде се не осећам као новајлија. Са многим играчима сам пријатељ, иза мене је година у којој сам доста времена проводио са Богдановићем и Калинићем у Турској. Ипак је репрезентација нешто специфично, овде смо сви као велика породица. И тај дух се осећа.

МАРКОВИЋ ЈЕ БИО СРЦЕ ТИМА

Колико год да је конкуренција на позицији организатора игре јака, знатно је слабија након одлуке Стефана Марковића да се пензионише.

Мицић је један од играча од који се очекује да попуни ту празнину.

- На Евробаскету 2013, Марковић ми је био цимер и након тог искуства могу да кажем да је то један од најбољих људу у свету кошарке. То сви овде знају. Природно је да свима недостаје и да се на то гледа као велики губитак. Али, Марковић је имао дебеле разлоге да повуче тај потез. За њега имам само речи хвале и нико и не треба да размишља на начин да њега треба да замени. Он је био срце овога тима, тај његов утицај и енергију сигурно да није тако лако надокнадити његов допринос. Ипак, на нама који смо овде, управо је задатак да то урадимо, колико год је то могуће.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.