Почетна / Кошарка / Репрезентација

Дан касније, Стеван Караџић: Није лако носити бреме фаворита, сви су против нас били растерећени (ВИДЕО)

То је оно што бих могао да вам кажем, овако вруће главе. Тим речима је Стеван Караџић завршио излагање после пораза од Летоније, који је значио и елиминацију Србије са Европског првенства
ФОТО: ФИБА

Специјално за Журнал из Прага: Биљана Костреш

И  како је јутро паметније од вечери, Караџића смо поново питали да ли се нешто разликује сада, када се охладила глава. Закључак је, ништа битно.

Тежак тренутак, нимало пријатан – биле су прве речи селектора српских кошаркашица.

Потом је додао:

Увек је најгоре јутро после пораза, непланираног и неочекиваног. Још из играчих дана то носим.

Додајући да су његови сарадници и он учинили све да екипа на Првенство дође максимално спремна, Караџић је посветио пар редова и својим сарадницима.

Желео бих да истакнем наш медицински тим који је уложио огромне напоре, уз кондиционог тренера професора Лукмана, мојих помоћника, Поланека и Вуковића. Они су радили индивидуално са Соњом и Аном. Међутим, очигледно је да то није било довољно да оне буду на више од 50 одсто својих могућности.

И то је као основни разлог неуспеха, више пута поновио.

Кад су биле спремне, њих две су дале огроман учинак у освајању ових трофеја. Немам на чему да им замерим. Биле су стрпљиве. Месец дана су радиле ван тима. Дале су све од себе. Међутим, ми без њиховог учинка нисмо могли да изборимо оно што смо желели, а то је пласман на Светско првенство. Нажалост, повреде су саставни део спорта. Шта да се ради, идемо даље.

Здравствени проблеми водећих играчица јесу биле велики хендикеп Србије, али чињеница је да су и неки суви кошаркашки елементи кумовали лошем резултату. Ту пре свега мислимо на шут који је посебно у прве две утакмице био испод сваког просека.

Постоји ту још нешто – рекао је Караџић, па наставио:

Девојке које су имале значајну минутажу на овом Првенству, раније је нису имале. Имали смо и дебитанта. Све то је оптерећење. Требало им је времена да прораде, али ми га нисмо имали. Нити је било простора за неке велике експерименте.

Послужио се и конкретним примером.

Саша Чађо је у припремним утакмицама била једна од најбољих, шутирала у високим процентима. Не знам да ли је у питању психолошко оптерећење.

Караџић је указао на очигледно.

Из улоге аутсајдера, коју смо имали пре три или четири године, постали смо фаворити. То није лако ни носити. Посебно кад водеће играчице нису спремне. Сви су против нас били растерећени. Па и Летонија која у осмини финала није имала шта да изгуби, погодила је све шутеве и то нас је одвело у пораз.

Бреме фаворита је нешто са чим морамо да научимо да се носимо, сматра Караџић.

Без обзира што нисмо одбранили титулу, нити изборили пласман на Светско првенство, те медаље ће и даље значити да ће против Србије многе екипе бити растерећене.

Када се осврне иза себе, да ли би нешто урадио другачије, питали смо Караџића.

Не – кратко је рекао, па објаснио и зашто тако мисли.

Ми имамо мали избор играчица, о врхунским да не причам. Да је ово било Светско првенство, вероватно не бих водио ни Соњу, ни Ану. Међутим, овде је улог био много већи. Нажалост, немамо играчице које би њих замениле, чак ни када су Соња и Ана на 50 одсто својих могућности. Тако сам одлучио, иако је то против тренерске логике. Зато сам и рекао да сносим одговорност за резултат, јер сам ја изабрао ових 12 играчица.

Потпуно искрено признајући да Петровићева и Дабовићева имају екстра квалитет у односу на девојке које сада нису добиле шансу, Караџић је наставио причу:

Видели сте утакмицу против Словеније, где Ана ништа специјално није играла, али је била много значајна јер је стално везала играчице за себе. То је било довољно да има више простора за остале. Међутим, на такав начин не може дуго да се игра. Било је тешко очекивати да Соња против Летоније може да одигра и 50 одсто онога што је играла против Француске или Словеније.

По повратку у Београд, Караџића чека прављење анализе и подношење извештаја.

Даћу предлоге, моје мишљење како даље. Имам неке идеје, ја ћу то презентовати у извештају који будем поднео. Сада је на КСС и Комисији за женску кошарку, да то сагледа и одлучи како даље.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

kojot
Nije problem sto su igracice rovite,problem je sto nemamo adekvatnu zamenu za njih,to je posledica dugorocne strategije koju nemamo jer nemamo adekvatne uslove za njihov razvoj ovde pa deca odlaze vec sa 14 godina u inostranstvo.Nekim ljudima iz saveza je to zasmetalo a pri tom Im nista ne nude za njihov razvoj,a nesmeta im kada ih zovu u seniorsku reprezentaciju polupovredjene da igraju.
Бојан
Катастрофа. Изгубили три утакмице, а добили само једну. Ово је стварно смешно и жалосно, ми прваци Европе и трећи у свету на Олимпијади.
Pedja
Selektore daj ti lepo ostavku. Sramota je da od 4 utakmice izgubimo 3 i ti pricas da su drugi rastereceni. Sta da kazu nasi vaterpolisti jer protiv njih svi igraju rasterecno poslednjih 20 godina, pa im to ne smeta da deru sve redom. Posao trenera, selektora je da izvuce maksimum iz ekipe i da postavi odgovarajucu strategiju. Siguran sam da je Maljkovicka bila selektor da bi sada bili u zavrsnici sa istom ovom ekipom.
bruko
šuti....dobro znaš kako si došao za selektora.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.