Саопштење Кошаркашког савеза Србије поводом спекулација везаних за учешће кошаркаша Николе Јокића у репрезентативној акцији „Европско првенство 2017“:

"С обзиром на учесталу непрофесионалност да се о играчима, кандидатима за кошаркашку репрезентацију Србије, прве вести о евентуалном отказивању учешћа често шаљу кроз медије преко трећих лица, уместо да се прво обавести Кошаркашки савез Србије, не желимо да као озбиљна кошаркашка институција призната у Европи и свету, дајемо шансу за било какво прорачунато погрешно извештавање, већ да укратко објаснимо спортској јавности, али и свим играчима и сарадницима, истиниту чињеницу.

Ниједан НБА, нити било који други клуб нема право ни могућности (осим у случају повреде) да својим играчима који су под уговором забрани играње за националне тимове својих земаља из много разлога, али, пре свега, јер се кроз репрезентативне припреме и такмичења њихови играчи развијају и враћају у своје клубове много бољи и зрелији него што су били. Самим тим, клубовима је у директном интересу да што више њихових играча постану стандардни репрезентативци својих земаља, поготово оних које имају шансу да се кроз такмичења боре за освајање медаља.

Као потврду нашег става, а сигурни смо и става свих спортских радника, у наставку прилажемо одговор потпредседника и помоћника генералног менаџера Денвер Нагетса господина Артураса Карнишоваса, који је коректно и спортски одговорио на правовремено и конкретно питање упућено од стране КСС – „Да ли и зашто Денвер забрањује наступ њиховог играча Николе Јокића за репрезентацију Србије на ЕП 2017?“:

„На основу уговора ФИБА и НБА не можемо и нећемо спречавати Николу да игра за репрезентацију Србије. Уколико имате додатних питања контактирајте ме. На ову тему сам већ разговарао са Сашом Ђорђевићем.”

 

„Based on FIBA/NBA agreement we cannot and will not stop Nikola from playing for Serbian National Team. Let me know if you have any further questions. I already had a conversation with Sasha Djordjevic regarding this matter. Thank you

Arturas Karnisovas  |  Assistant GM and VP of Basketball Operations |  Denver Nuggets
Pepsi Center, 1000 Chopper Circle,  Denver, CO 80204 USA“

Овим завршавамо са било каквим коментарима поводом ове ситуације."

Предраг Даниловић, председник КСС