Почетна / Кошарка / Репрезентација

ЕКСКЛУЗИВНО - Патрик Бауман; Србија доказ да је свет кошарке шири од граница НБА лиге

Пре него што донесете суд и изјасните се о некој иновацији морате добро да се информишете. По правилу није довољно да прочитате презентације, да прегледате разне сајтове и експертске анализе. Уколико промакне и детаљ можете да дођете до погрешног закључка. Зато је најбоље да прикупљање података заокружите тако што ће вам предлагач новине у разговору разложити све предности идеје коју заступа.
ФОТО: П. Сарић

Привилегија читалаца Журнала је да им добробити измене система репрезентативних такмичења представи ексклузивно Патрик Бауман, генерални секретар ФИБА, са којим смо се сусрели у његовој канцеларији у Мију.

Састанак Извршног комитета ФИБА који се одржавао тог четвртка одужио се двадесетак минута, што је била изврсна прилика за обилазак поставке ФИБА Куће славних у приземљу.

Без обзира што је био упознат са нашом музејском туром, наследник Боре Станковића разговор је почео извињењем, после чега је уследила шала:

- Још један Предраг из српске кошарке!

Набрајање Даниловић, Стојаковић, Дробњак... и објашњење да је почетком седамдесетих Предраг било често име, додатно је развукло осмех на лицу Баумана:

- Одмах идем до Богија, да му кажем како га нисте поменули.

Било какво правдање било би сувишно, грешка у корацима чиста да „чистија” бити не може. Богосављев, најстарији Предраг у тој српској кошаркашкој групи, центар Црвене звезде из доба Ранка Жеравице, касније генерални секретар КСС, сада човек чија реч је пресудна кад је посреди технички део организације великих такмичења широм планете, не сме се превидети у овом низу.

Оно што је Патрик Бауман изговорио у тих сат времена разговора, сваког Србина би учинило више него поносним.

Без обзира што је реч о похвалама које су последица заслуга изабраника Саше Ђорђевића и Марине Маљковић, уживање је када признање вашој земљи ода први оперативац светске кошарке лично. Почели смо питањем да ли је задовољан олимпијским турниром у Рију, не слутећи да ћемо већ на тој теми бити „разоружани” лепим речима.

- Почињемо са лаким питањима - насмејао се Бауман и наставио. - Наравно, сумирање утисака са олимпијског турнира ме чини срећним. Као и сви отишли смо у Рио, знајући са каквим препрекама можемо да се суочимо. У Бразилу увек све буде ОК, али доста прича о проблемима и ситницама које нису у реду ствара забринутост. На почетку сте мало нервозни, на крају увек задовољни.

Наглашавајући да је из кошаркашке перспективе турнир био врло добар.

- Имали смо врло узбудљиве утакмице, у том погледу можда су и премашена очекивања. Било је доста бриге да ли ће дворане бити довољно попуњене, али и то било је на високом нивоу. За посету на турниру није баш најбоље кад домаћин пружа променљиве партије. Иако бразилски тим није постигао резултат у складу са очекивањима чак 82 одсто улазница је продато. Дуел Бразила и Аргентине је био посебан тренутак за домаћине, из перспективе ове две земље то је била најзанимљивија и најузбудљивија утакмица. Није се завршила онако како су домаћини Бразилци надали, али су успели да „истисну” Аргентину са турнира па су навијачи били задовољни.

И тад је дошао тренутак у коме сваки Србин „расте као квасац”…

- Амерички тим је био главна атракција, а ваша земља је још једном доказала да је у светском врху, остваривши фантастичан резултат. Обе ваше селекције и мушка и женска играле су невероватно добро у протеклих неколико година. Увек сте у врху, задајете тежак задатак остатку света. Мислим да је то заслуга великог талента који ваш народ поседује. У Рију сте показали да је свет кошарке знатно шири од граница НБА. Са само једним играчем из те лиге постигли сте невероватан успех. Из те перспективе можете да будете још задовољнији.

Комплетан текст можете да прочитате у броју Спортског журнала за 4. фебруар. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.