Почетна / Кошарка / Репрезентација

Србија разбила Грчку у пуној Арени у последњој провери пред квалификације за ОИ

Два назива за исту врсту утакмице са потпуно различитим значењима. Ако „пријатељски меч“ није одговарало ономе што се дешавало на терену Комбанк арене, онда је „припремни дуел“ апсолутно идеалан опис утакмице коју је Србија играла против Грчке
ФОТО: Н. Неговановић
Србија – Грчка 91:76 (27:29, 26:17, 22:17, 16:13)
Дворана: Арена. Гледалаца: 18.000. Судије: Јурас, Оберкнежевић, Николић.
СРБИЈА: Тедосић 16, Марковић 7, Калинић 1, Бирчевић 4, Јокић 20, Симоновић, Дангубић 2, Недовић, Радуљица 14, Штимац 7, Загорац, Гудурић 3.
ГРЧКА: Бурусис 9, Пепероглу 12, Кавадас 9, Аграванис 7, Адетокумпо 14, Атинаиу, Манцарис 3, Папапетру 10, Дорси, Харалампопулос 3, Богрис.
Освојене лопте: Србија 10, Грчка. Изгубљене лопте: Србија 11, Грчка. Личне грешке: Србија 24, Грчка.

 

Била је то припрема Орлова за изузетно јаку одбрану, за пресинг по целом терену, за моћног центра, за спектакуларно НБА крило...

Била је припрема за све оно што у нападу може Јокић, подсећање на супермоћи Теодосића, на сарадњу Богдановић – Радуљица која је још 2014. године први пут заблистала...

Како све то иде у кооперацији са одбраном Јовића, Марковића и Калинића. Како је играти пред 15.000 људи у Комбанк арени. Генерална проба је успела.

Наравно, неће се Србија сусрести на квалификационом турниру са екипом која поседује све квалитете које је презентовала Грчка, али чврстина коју су Хелени донели у Београд, сваки ударац који је Јокић добио у дуелу са Бурусисом, неопходна је припрема за оно што следи од 4. до 9. јула када ће се Орлови борити за пут на Олимпијске игре.

Никола Јокић је у петом минуту изашао на одмор испраћен овацијама. Једноставно, иако је блистао у Меги, иако је члан најбоље руки петорке НБА лиге, очигледно има још простора да одушеви српску публику.

Нису га толико пута гледали, тако да је сваки од његових 12 поена у првој четвртини доносио уздахе.

Деби Гудурића и Загорца

Марко Гудурић и Раде Загорац дебитовали су за репрезентацију Србије. МВП Европског првенства младих прошлог лета када је вршњаке водио до злата, ушао је у игру у финишу првог полувремена, провео на паркету минут и 42 секунде и, наравно, погодио тројку!

Само наговештај шта ће овај леворуки момак из Прибоја давати Србији у будућности. Загорац је ушао у самом финишу, али довољно да буде поздрављен овацијама.

Исте какве је београдска публика испустила када је Јанис Адетокумбо, чудесно крило Милвокија, померио конструкцију снажним закуцавањем. Грчка је водила, Србија дисала за вратом.

Већ у првом периоду Милош Теодосић је показао да ће у овој утакмици, с обзиром да је у питању последња провера пред квалификације, загрејати мало више шутерске зглобове.

Кад је капитен, у 12. минуту, ушао у серију, Србија је повела. Умела је и да испусти предност под налетима Адетокумбоа, али је било евидентно да сада све зависи од Ђорђевићеве чете.

Богдановић и Радуљица су комбиновали, Гудурић секунде на терену користио да покаже шта ће Србији доносити у будућности.

Домаћин је на полувремену имао плус седам уз 60 одсто шута за три поена (10-6)! Јокић је имао 14 поена, Теодосић 13, Радуљица осам...

Био је то само почетак најбоље српске партије током ових експресних припрема. Јер више није зависило од двојице играча, сада су се разиграли сви.

Свако ко је ушао у игру давао је допринос, а напад Грчке је потпуно заустављен. Мало су и Хелени погубили конце, мало више су им их сакрили наши момци.

Куфос на принудном одмору

Коста Куфос, одлични дугајлија Сакрамента, пропустио је дуел са Србијом због наводног тровања храном. Куфос је био један од најбољих играча Хелена у прве две провере које је тим Фоциса Кацикариса имао против Турске.

Србија је играла у високом темпу, продирала, шутирала, хватала офанзивне скокове, бацала ели-уп комбинације (Богдановић-Радуљица, Гудурић-Дангубић)... Водила 20 разлике против озбиљних играча.

Неки ће рећи да је можда било боље одиграти лошију утакмицу, спустити се на земљу пред најважније мечеве ове генерације. Али, како спустити екипу која толико жели да лети.

Само нека настави лет у истом маниру, жестоко и насмејано, агресивно и смирено... Победнички.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

THE COMSAT ANGELS
Drago mi je da su ovako dobro odigrali reprezentativci Srbije.Pravi pristup mecu i volja za pobjedom.Zadovoljan sam kako je Djordjevic vodio ekipu ,jedino mi nije jasno zasto u ovoj reprezentaciji igraju Bogdanovic , Markovic ,Guduric i Dangubic koji nista ne mogu da pogode...Volio bih da to objasni poznati trener Djordjevic.Reko je da svi znamo zasto jedan Nedovic nije igrao ,,,ja neznam ali nije ni bitno.Raduljica i Jokic zajedno sa Teodosicem su nosioci igre ovog tima ...Fali Bjelica ... a sa njim cemo biti bas mocna reprezentacija...Samo jos nesto...Guduric nije ni clan prve petorke Zvezde a i ulazio je malo u igru, ali, Djordjevic je prepoznao kod njega neku genijalnost...Realno ni jedan ni drugi ne zasluzuju da budu dio kosarkaske velesile zvane SRBIJA ...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.