Почетна / Кошарка / Репрезентација

Американка најјача карика Србије - Ово је мој тим, место где треба да будем

Ивон Андерсон, плејмејкер женске репрезентације, пресерећна јер је поново уз своју омиљену екипу
ФОТО: ФИБА

Прича је ишла у правцу којим овакви разговори углавном теку. Шта се све десило између две репрезентативне акције... Шта су очекивања од наредне. А Ивон Андерсон се много тога догодило.

Пошто је била најзаслужнија – има и пехар да то и докаже – за пласман Србије на Светско првенство на квалификационом турниру, фебруара у Београду, вратила се у Венецију. Са којом је потом дошла и до финала Еврокупа. Тај трофеј јој је измакао.

Ускоро је завршила сезону у Италији, потписала уговор са Буржом. А онда и као најстарији руки у историји такмичења, у дресу Конектикет Сана дебитовала у ВНБА.

Много тема за разговор. Много места на којима је била.

Ипак, омаленој Американки која је лако освојила јавност у Србији, једно место је најважније.

- Сада сам ту где и треба да будем. Ово је мој тим. Овде градимо нешто посебно – причала је Андерсон.

Речи је „подвлачила“ погледом којим је ишла од једне до друге саиграчице које су на терену „Визуре” управо завршавале јутарњи тренинг.

И – то је сада најважније. Не оно што је било. Нити оно што ће тек бити. Оно што је сада! На то је генијална Американка фокусирана. И она и све остале девојке које је у завршној фази припрема за Светско првенство окупила Марина Маљковић, селекторка женске репрезентације Србије.

- Стварно сам срећна што сам овде, са мојим тимом – више пута је поновила Ивон. 

Наше кошаркашице су иза себе оставиле седам дана рада. Интензивног рада. Андерсон каже да је до сада све прошло онако како би и требало.

- Све је сјајно. Много позитивне енергије. Све тренирамо доста напорно. Много је детаља на којима радимо, тих ситница. Али зато смо ту, заједно. Радимо напорно. За сада је све баш добро.

Али је помало и другачије. И тим је другачији. Доста нових лица.

- Дефинитивно! И зато је важно да користимо паметно сваки минут на тренингу, да се што боље упознамо. Да не би било неспоразума на терену. Да девојке не би биле збуњене, да их не ставимо пред нешто за шта нису спремне.

Успех мора и да „боли”

Ових дана често се помињу речи Марине Маљковић, која је одмах по пласману Србије на Светско првенство, играчицама „обећала“ пакалене припреме.

- А када нису – уз осмех је узвратила Ивон.

Шалу на страну...

- Урадићемо све што је потребно да бисмо победиле. Велике ствари захтевају одређену жртву. Ако желиш да будеш сјајан, мора мало и да боли. Али, бићемо добро. Уколико урадимо оно што је потребно, победићемо. До сада је тако било.

Двомеч у Белгији

За прве провере стручни штаб је изабрао једну од најбољих европских екипа – Белгију. Што ће јасно показати све врлине, а посебно мане у игри нашег тима, на којима ће до краја припрема затим радити.

Први меч играју у суботу од 20,30 часова у Лувену, а дан касније од 16 часова у Мехелену.

У једно је сигурна.

- Временом ће све то бити добро. Све девојке ће бити спремне да играју.

Уосталом...

- Можда је мало другачије у односу на претходна такмичења, али идеја је иста. Тако да... – додала је Ивон.

Тек за месец дана наше кошаркашице ће и слетети у Сиднеј. На место где ће покушати још једном да докажу да припадају светском врху. Где ће, за почетак, у конкуренцији Француске, Јапана, Малија, Канаде и Аустралије, покушати да буду међу четири тима. Што би значило пласман у четвртфинале Светског првенства.

Међутим, све је то „тек“ за месец дана. Зато...

- По мало размишљамо о Светском првенству. Причамо. Али, знамо да имамо нови тим и да једноставно морамо да идемо дан по дан. Буквално, тренинг по трениг. Да покушамо да изградимо нешто што ће трајати. Зато је најбоље да останемо у садашњости, да не размишљамо много унапред.

И – гледајући тако „дан по дан“, прво следеће што чека наш тим је двомеч против Белгије. За викенд у Лувену, односно Мехелену.

- Сигурна сам да ће бити изазовне утакмице. И Белгија је има веома талентован тим. Иако им недостају неке важне играчице, знамо да је то и даље квалитетан тим, са доста добрих играчица. Знамо да ће бити тешко, прави изазов за нас, да видимо да ли можемо да у утакмицама применимо оно што тренирамо.

Као и већина девојака и Ивон је имала добру сезону...

- Ја сам задовољна. Била је добра сезона – каже.

Али и...

- Била је дугачка сезона – додала је уз осмех.

У сваком случају...

- Много добрих ствари се десило. Посебно сам узбуђена јер ћу следеће сезоне играти у Француској.

Пробала је и ВНБА, била део тима из Конектиката. То искуство описала је као...

- Уживала сам. У свакој утакмици сам играла поред неких од најбољих играчица света. Што је сјајно. Твоја улога и одговорност су ту дефинитивно другачији, зависе од тима, од замисли тренера... Али, био је лепо. 

Ипак... Сада је нешто друго важније.

- Понављам, сада сам супер узбуђена што сам поново са мојим тимом. Са мојим тренером. Мојим саиграчицама. Да заједно радимо и са свим млађим девојкама. Трудимо се да у репрезентацији Србије изградимо нешто посебно. На то сам сад фокусирана.

Закључујући причу, Ивон је поручила...

- Знате како, током каријере често мењате клубове, места, земље... Па онда, можда ће ВНБА да се деси, можда неће. Али, ово! Ово је мој тим. Место где треба да будем! 

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Peki
Stvarno nema smisla da ovaj RFC lupeta kojesta.
RFC
Ima li ista gore od stranca u reprezentaciji?! Radije bi da budemo poslednji na svetu nego da nam reprezentaciju cine stranci.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.