Почетна / Кошарка / Репрезентација

Пешић: Покушевски и Јовић не играју на Европском првенству

Кошаркашка репрезентација Србије почела је у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови припреме за квалификационе утакмице за одлазак на Светско првенство у августу, односно за Европско првенство у септембру
ФОТО: М. Рашић

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је да неће моћи да рачуна на Алексеја Покушевског и Николу Јовића на Европском првенству, пошто им њихови клубови Оклахома и Мајами нису дозволили да играју за репрезентацију.

Радујемо се што је већина играча ту, Копривица и Симанић су болесни, имали су пропутовање кроз САД и сад су на кућном лечењу и надам се да ће се прикључити за дан, два. Јовић и Покушевски - нисмо добили дозволу, од њих траже да буду тамо у августу и да се боре за своје место, поготово Јовић који је сад отишао у Мајами”, рекао је Пешић на конференцији за новинаре у Старој Пазови.

Одлука играча је да прихвате да играју ЕП, немамо на нивоу Фибе никаква правила да имају обавезу, то је добровољна одлука играча да желе да играју за репрезентацију. Ако си одлучио да један од најлепших месеца у години проведеш у репрезентацији и са нама, онда је то добро, али морамо се придржавати свих правила и тако се подиже самосвест и дисциплина”, додао је он.

Кошаркашка репрезентација Србије почела је у Спортском центру Фудбалског савеза Србије у Старој Пазови припреме за квалификационе утакмице за одлазак на Светско првенство у августу, односно за Европско првенство у септембру.

Упитан о МВП-у НБА лиге Николи Јокићу, Пешић је рекао да је он дошао добро припремљен.

Важно је да сви буду у добром физичком стању, не само он. Он је као тамбура, средио је своје тело и такав је дошао из Америке. Радује се тренингу са репрезентацијом, то се види а играчи се радују што је ту са њима. Ситуација је доста повољна, ради добро, тренира добро, долази први, излази последњи, жели добро да се припреми. У Европи је другачији начин игре и треба да се адаптира, али ако имаш знање брже се прилагођаваш, а њему знање не фали. Познато је шта може у одбрани и у нападу”, навео је.

Изабраници Светислава Пешића ће у квалификацијама за Светско првенство прво 25. августа дочекати Грчку, а потом ће три дана касније гостовати Турској.

Пешић је рекао да су се играчи који су играли досадашње квалификације показали одлично и да ће многи од њих добити шансу.

Нисмо се показали у сјајном светлу што се тиче резултата, али ти момци који су играли желим да их подржим јер су радили најбоље што могу уз све проблеме које носе те квалификационе утакмице. Екипу не чини најбољих 12 него 12 који се најбоље између себе слажу. О звездама не причамо, звезда је на терену, тамо ће се све видети”, додао је селектор.

Пешић је истакао да је први циљ да се играчи уклопе у екипу.

Имамо добре услове у Спортском центру, дошли смо на припреме да будемо сви заједно, дуго нисмо били. Први циљ је да све ове играче интегришемо, већина није никад играла између себе или ако јесте, то је било одавно, тако да нам је због играчке и тактичке интеграције веома важно да будемо заједно, да разговарамо појединачно са играчима и са групом о томе не само шта нас очекује, него и о томе како доћи до циљева и шта би свако требало да уради. На терену ће се све видети, то је место где је најважније да се пружи апсолутно максимум”, рекао је он.

Добра припрема зависи од нас, залагање, учинак, свако од нас треба да узме судбину у своје руке, а резултати, медаље, трофеји не зависе само од нас. Овде смо на почетку, радимо индивидуално по правилима, а тек сутра можемо да тренирамо тимски. Желимо да искористимо ово време да се добро упознамо, чујемо шта играчи мисле, а онда долази недеља у којој почињемо да путујемо, играмо утакмице. После тога квалификације за СП, а затим се селимо у Праг, где нас очекује ЕП”, додао је.

Пешић је рекао да је сезона била захтевна, а да се стручни штаб трудио да се у разговорима са играчима подигне свест и одговорност за оно што их чека, да дођу у оптималном физичком стању на припреме, да не би долазило до повреда.

Неки су се добро потрудили, неки су дошли недовољно спремни, али зато смо овде да их што пре доведемо у оптимално стање. Најважнији део је физичка припрема, морамо да будемо најбоље физички припремљени да бисмо избегли изненађења било каквих повреда. Овде у Центру имамо апсолутно све што је потребно”, навео је.

Он је рекао да се ситуација много променила у односу на Индијанаполис пре 20 година, али да се не поставља питање да ли неко жели да игра за репрезентацију већ који су приоритети играча.

Репрезентације живе од рада у клубовима, морамо да будемо свесни да су раније челници тражили од играча да играју за репрезентацију, а данас је амерички - немамо ништа против ако желиш. То су два различита односа, то је највећа разлика”, истакао је.

Он је подсетио на речи шпанског колеге да највише воли почетак припрема, јер тада нема никаквих проблема, али да после тога долази време за одлуке, ко остаје и ко ће да игра.

Идемо корак по корак, ако имате циљеве онда је мало лаКССе, онда си спреман да даш додатни напор. Од сваког играча очекујем баш то, не само одговорност него и напор, да се скупимо заједно и да будемо екипа”, рекао је Пешић.

Европско првенство одржаће се од 1. до 18. септембра, а противници Србије у Групи Д биће Израел, Холандија, Финска, Пољска и Чешка.

Упитан шта је важније - Европско првенство или пласман на Светско првенство, Пешић је рекао да се не оптерећује размишљањем шта ће бити, већ да му је најважније да екипа буде спремна за утакмицу против Грчке, за коју је рекао да је међу фаворитима за медаљу.

Селектор је рекао да ће предстојеће две утакмице у квалификацијама бити изазовне и чврсте, пошто ће екипе доћи у добром саставу, али да ће бити и мотивационе, да његова екипа види како стоје када је у питању европска кошарка и ренкинг пред Европско првенство.

У прву групу фаворита сврстао је Словенију, Француску, Шпанију и Грчку, али је рекао да је још рано говорити пошто се не зна у каквим саставима ће екипе доћи на такмичење и додао је да је прва фаза неизвесна и да све може брзо да буде завршено за неког од фаворита.

Упитан за календар такмичења, у вези са квалификацијама у новембру и фебруару и преклапањем са утакмицама Евролиге, Пешић је рекао да се чека на ново руководство тог такмичења.

Евролига је направила календар, само га је прештампала од прошле године. Морали су да га направе, Фиба чека ко ће водити Евролигу. Став тренерске организације је јасан, да репрезентацијама треба обезбедити услове да играју са најбољим саставима, али то не зависи ни од тренера ни од КСС”, додао је.

Упитан о притиску, Пешић је рекао да има разлике између тензије и притиска.

Тензија повећава одговорност, играчи дају максимум који је потребан да се напредује. Имам визију како бисмо требали да играмо, играче бирам према томе. Визија постоји, радимо на томе колико је могуће да што раније доносимо одлуке ко ће играти”, истакао је.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић захвалио је Фудбалском савезу, Влади и пословним партнерима због одличних услова који су обезбеђени репрезентацији.

Трошкови су овде као да је нула, као да је ништа, с обзиром на квалитет и услове које имамо. Да је било и на некој планини били би добри услови, али искрено се надам да ћемо и ми за 100 година кошарке почети да градимо наш центар”, навео је он.

Упитан о очекивањима на ЕП, Даниловић је рекао да би било аматерски да било шта сада каже, јер су екипе веома добре, са одличним играчима.

Корак по корак, на крају ћемо да сумирамо да ли смо задовољни или нисмо. Младе селекције су напредовале, а било би још боље да су поједини клубови дозволили неким играчима да играју за репрезентацију. Задовољан сам, имамо одличне клинце и врло добре тренере који раде са њима, али џабе ако играју и напредују у репрезентацији а после тамо где треба да играју - не играју. Увек је било да клубови држе репрезентацију”, рекао је он.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

onaj mali
Reprezentacija nije ono sto je bila i necemo se kvalifikovati jer nemamo , igru i igrace .Niko tu nije posebno kriv jednostavno takva vremena i genracija je naisla. Nemojte se uzbudjivati.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.