Почетна / Кошарка / Репрезентација

Радивој Кораћ изабран у Кућу славних

Легенда наше кошарке изабрана у Класи 2022 заједно са Емануелом Ђинобилијем, Џорџом Карлом, Дел Херисом, Тимом Хардaвејем
ФОТО: Хол оф Фејм, Архива Политике

Радивој Кораћ један од највећих европских и светских играча свих времена изабран је у Кућу славних у Спрингфилду. Овакав избор потврда је да легенда о Жућку и његовим достигнућима живи и да у свету кошарке умеју да цене његов допринос развоју магичне игре.

Кораћ је изабран у категорији интернационалаца, а из НБА су ту још и Емануел Ђинобили, Тим Хардавеј, Џорџ Карл, Дел Харис...

Радивој Кораћ је четврти члан Куће славних из наше земље, пре њега су у бесмртне уврштени Дражен Далипагић, професор Александар НиколићБорислав Станковић и Владе Дивац. Од некадашњих југословенских кошаркаша и тренера чланови Куће славних су Крешимир Ћосић, Дражен Петровић, Дино Рађа, Тони Кукоч и Мирко Новосел (Хрватска).

На листи интернационалним кандидата су и Мирза Делибашић, Ранко Жеравица, Душан Ивковић, Владимир Кондрашин,..., који ће бити изабрани у некој од следећих класа.

 

РАДИВОЈ КОРАЋ

Датум рођења: 5. новембар 1938. у Сомбору

Преминуо: 2. јуна 1969.

Висина: 196 цм

Позиција: Крилни центар

Клубови: ОКК Београд (1954-1967), Стандард Лијеж (1967-1968), Падова (1968-1969).

Успеси са клубовима: четири титуле шампиона Југославије са ОКК Београдом (58, 60, 63, 64), титула шампиона Белгије са Стандардом (68), 2 Купа Југославије са ОКК Београдом (60, 62), три пута учесник фајнал-фора Купа шампиона.

Успеси са репрезентацијом: сребрна медаља на ОИ у Мексику (68), две сребрне медаље на СП у Рио де Жанеиру (63) и Монтевидеу(67), две сребрне медаље на ЕП у Београду (61) и Москви (65), бронзана медаље на ЕП у Вроцлаву (63), пет златних медаља са Балканских првенстава (61, 62, 63, 64, 67), златна медаља на незваничном СП (66).

Достигнућа са клубовима: седам пута најбољи стрелац лиге Југославије (57, 58, 60, 62, 63, 64, 65), у 11 сезона просечно је постизао 35 поена по мечу, у мечу ОКК Београд – Алвик постигао је 99 поена, најбољи стрелац белгијске лиге, у једном белгијском ТВ шоу шутирао је бацања 100-100, најбољи стрелац италијанске лиге (69) са просеком 26,9 поена по мечу.

Достигнућа са репрезентацијом: 157 пута играо је за репрезентацију Југославије и просечно постизао преко 20 поена, три пута учесник ОИ (60, 64, 68), четири пута учесник и најбољи стрелац ЕП (59 – 27,6 поена, 61 – 24 поена, 63 – 26,4 поена и 65 – 21,9 поена), МВП играч ЕП у Београду 1961, најбољи стрелац ОИ у Риму 1960 са просеком 23,6 поена.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

moma52
Žućko je ovo zaslužio,ali čitajući imena nekih igrača sa ovih prostora,sigurno su i oni zaslužili,međutim, čudi me da se nigde ne spominje Dragan Kićanović,jer je bio jedan od najboljih,a sigurno najbolji srpski igrač svih vremena(uzimajući medalje u reprezentaciji sa svih najvećih takmičenja).
KUCZ - Zuckova zlatna levica
Jedan je Radivoje Korac Zucko, najbolja i sirom sveta priznata zlatna levica. Sasvim zasluzen izbor u Kucu slavnih u Springfildu Zucka koji ce ostati upamcen ne samo po rekordnih 99 postignutih koseva na jednom mecu i koga su zvali "masina za davanje koseva " vec i po tome sto je bio prvi evropski kosarkas koji je dobio poziv da obuce dres legendarnih americkih Harlemovaca. O kakvoj kosarkaskoj i ljudskoj legendi se radilo najbolje govori i to sto je na insistiranjae Josipa Broza Tita sahranjen uz najvece drzavne pocasti sa olimpijskom zastavom i porukom : " Zucko je bio veci od Jugoslavije, pripadao je celom svetu ". Hvala ti na svemu Zucko sto si kao neimar ucinio krupne stvari za razvoj kosarke i bio njen najbolji prezenter. Bio si, jesi i ostaces vecita legenda omiljena u narodu, legenda ciji ce sjaj vecito da sjaji kao sto je sjaj zvezde vodilje.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.