Почетна / Кошарка / Репрезентација

Пешић: Евролига по угледу на УЕФА

Селектор Србије сматра да је потребно променити систем у клупским такмичењима
ФОТО: С. Сандић

Сви којима је на будућност кошарке не гледају ускогрудо, везано за лични интерес, јасно и гласно указују на одсуство слуха Евролиге кад је реч о преклапању календара. Односно онемогућавању кошаркаша из евролигашких тимова да играју за репрезентације у прозорима.

И свима је јасно да је за то највише одговоран Ђорди Бертомеу, човек коме су клубови власници Евролиге изгласали су неповерење због чињенице да није испунио обећања везана за приходе дата пре пар година. Што је, по многима, добра полазна основа за приближавање ФИБА и ЕКА у предстојећем периоду.

- Пуно сам о томе разговарао са људима из струке. Разговарао сам и својевремено кад је уведен овај предлог Евролиге са 18 клубова. Тад сам био у Бајерну – почео је причу Светислав Пешић.

Селектор Србије вратио је филм на дане кад је све почело, сећања су му још врло свежа:

- На редовном састанку тренера евролигашких клубова са судијама, који се одржава прве недеље јула по завршетку сезоне на коме он нама објашњава детаље везане за организацију, мотивише и тражи од тренера помоћ он без икакве претходне најаве нама предочава план да се игра лига од 18. Да се укида ТОП 16 фаза и све остале детаље које већ добро знате.

За разлику од ранијих састанака на ком се добро знао ред јављања, овог пута су његове колеге биле неме. Неки затечени, неки...

- Погледам предлог и гледам хоће ли се неко јавити. Кад сам видео да неће, јавим се и питам Ђордија шта је ово, каква је ово европска лига? Шта је са осталима? Мислио сам да ћеш нам представити систем са 32 екипе, да читава Европа игра Евролигу, а ти је смањујеш. Друго где су термини за овакво такмичење, немамо термина. Први се укључио Пабло Ласо и каже: „Ђорди, стварно како си ово замислио кад термина нема?”.

Наглашавајући да није ни на страни ФИБА, нити Евролиге, већ само истине наставио је:

- Врло је важно, а то нико не помиње, да је ФИБА прва увела прозоре. То се догодило док је још постојао ТОП 16, ФИБА је то најавила и одредила термин кад ће почети. И он је одмах тог лета убацио овај предлог.

На поменутом састанку дошло је и до варница:

- Кад сам завршио, рекао ми је нећемо овде политику ФИБА. Замислите, какво непостојање респекта!? Придигнем се, окренем и погледам иза себе, па га погледам и упитам: „Јел ти то мени говориш?!” Каже: „Ма шалим се...” И тада му кажем: „Ја говорим о укупном интересу европске кошарке и о томе да ли сам у праву треба да дискутујемо, али пошто видим да нико не говори ви сте се договорили!”

Додајући да већина тренера није имала појма шта ће им презентовати, окренуо се садашњости:

- Систем који смо до сада имали није адекватан развоју кошарке у Европи. Захваљујући историји, традицији, резултатима, НБА играчима, спонзорима, интересу и популарности ми имамо свој производ и не смемо да изгубимо европски идентитет. Док смо ми живи неће бити НБА тима у Европи. Барем у следећих 20 година сигурно неће. Њима то не треба, јер и овако имају довољно утицаја, продаје, а ни ми немамо новац као они. Што значи да треба да нађемо систем такмичења који одговара Европи.

Има и идеју, чију основу предочава читаоцима Журнала:

- Американци имају пирамиду средња школа – колеџ – НБА. И они имају проблема, али дотерују га... Ми без националних лига немамо успеха. Европска лига мора да постоји, колико клубова треба да има и да ли треба да игра по систему ТОП 16 или лиге није време да причам. Али мора да смањи број екипа, јер то нико не гледа. И на мечевима Звезде и Партизана да нема навијачких група било би по 2.000 гледалаца. Морамо да направимо систем приближан фудбалу!

Застао је и похвалио Александра Чеферина, председника УЕФА, па закључио причу:

- Највећи успех, вест године је да нема фудбалске Суперлиге! Највећи спортски бизнис није НБА, него фудбал. Треба да се окренемо фудбалу, од њих узмемо добре ствари и прилагодимо их кошарци. А то значи да најбоље екипе које су оствариле пласман у националним лигама треба да играју највиши степен. Затим да се попуњавају други и трећи степен, али да све буде производ резултата које су постигли у домаћим лигама. Наравно неко треба да добије и вајлдкард ради развоја. Да ли је то Стокхолм, Лондон, Варшава лако би се одредило... И то треба да постоји, али да националне лиге морају да буду основа. Желео бих да националне лиге имају утицаја на учешће тимова, да пролаз у европска такмичења буде круна њиховог рада.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.