Почетна / Кошарка / Репрезентација

Оудраго „украо” сребро, Србија са Канадом за бронзу

Наши јуниори били бољи током првог полувремена, али су Французи снажном одбраном и офанзивним скоком направили преокрет
ФОТО: ФИБА

Иако је Србија играла сјајно више од 30 минута, већим делом и водила, у финале Светског првенства у Риги отишла је Француска. Наш тим ће морати по утешну награду. Данас од 15 часова за бронзу играти против Канаде.

Француска – Србија 75:68 (13:23, 20:16, 20:18, 22:12)

ФРАНЦУСКА: Фриш 14 (7 ск), Страцел 8 (10 ас), Чикамбу 19 (7-5, 3-3), Траоре 5, Вембанјама 1, Балу 13, Десер 2, Ејанго, Лесмон, Нолео, Оудраго 11 (15 ск), Уголин 2.

СРБИЈА: Јовић 15 (9-7, 6-0, 9 ск), Мушикић 9, Петровић 10, Шкобаљ 10, Стефановић 15 (4-2, 5-2, 6-5), Белић 2, Јоксимовић 2, П.Ковачевић 6, А.Ковачевић, Медаревић, Тодоровић.

Све то због сјајно одиграног последњег периода, где су се Французи пунили самопоуздањем из офанзивих скокова, из којих су улазили и у шутерске серије. На које наш тим једноставно није пронашао одговор.

А почело је – сјајно.

Одлично припремљени – пре свега тактички, али и психилошки – за овај меч, репрезентативци Србије су кренули одлично. Посебно Михајло Мушикић који је већ у првом периоду уписао пет асистенција. Као да је изненадио Французе, који су ускоро остали и без свог најбољег играча – Виктора Вембањаме, који је већ у првој четвртини имао два пенала и морао је на клупу.

Није то био разлог сталног вођства Србије. Већ заиста сјајна игра, у којој су сви момци имали своје улоге. Које су страшно добро обавили. И Јовић, и Стефановић и Петровић, Шкобаљ... Сви које је селектор Лукић послао на терен.

Ишли су наши момци и на 14 разлике, али углавном се држали на двоцифреном одстојању.

Наравно – Француска је доста добра екипа. И било је за очекивати да ће реаговати. Већ су до одласка на велики одмор вратили у игру, пришли на минус четири – 33:37.

Белић је одбио тај налет ривала. Поенима, али и блокадом у последњем нападу Француске. Па се на велики одмор отишло са 33:39.

Тодоровић повређен

Селектор Зоран Лукић није могао да рачуна на Стефана Тодоровића. Талентовани шутер се повредио у четвртфиналу против Канаде, полуфинала је гледао са повезом на левој руци, без могућности да помогне тиму.

Такав финиш првог полувремена био је јасан сигнал да се Француска пробудила, па и да ће утакмица добити другачији ток.

Тројкама Шкобаља и Стефановића Србија је неко време успевала да одбије налете ривала и не дозволи Французима да преузму вођство. Међутим, Французи су сада у полуфиналу вероватно имали најбоље шутерско вече на такмичењу у Летонији. Нова тројка „триколора“ значила је и прво вођство Француске – 58:57.

Тајм-аут са клупе Србије није много тога променио, Французи су ускоро отишли и на пет разлике – 64:59.

Све се окренуло. Французи су играли са много више самопоуздња, наши момци журили. Минијатура Николе Јовића, његових пет везаних поена, вратили су наду нашим момцима. Али, поенима Фриша Француска је у последњи минут ушла са осам поена предности (75:67), да би Вембанјама страшном рампом спречио Петровића да тај заостатак мало смањи.

РЕЗУЛТАТИ

Полуфинале: Канада – САД 86:92, Француска – Србија 75:69.

Од 5. до 8. места: Шпанија – Сенегал 83:67, Литванија – Аргентина 107:81.

Од 9. до 12. места: Аустралија – Летонија 89:44, Иран – Турска 61:84.

Од 13. до 16. места: Порторико – Кореја 99:89, Мали – Јапан 104:66.

НЕДЕЉА 11. ЈУЛ:

Финале: САД – Француска у 18

За 3. место: Канада – Србија у 15

За 5. место: Шпанија – Литванија у 12

За 7. место: Сенегал – Аргентина     у 9

За 9. место: Аустралија – Турска у 17

За 11. место: Летонија – Иран у 14  

За 13. место: Порторико – Мали у 11

За 15. место: Кореја – Јапан у 8

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dragan Lo
Momci treba svim srcem da odigraju za bronzu. Srećno.
JIMMY JAZZ
Ovo je limit ove reprezentacije.Imamo jednog igrača i 10 osrednjih pa i loših.Samo na suvi kvalitet Jovića i borbenost došli smo da se borimo za medalju.Jedva smo pobedili Portoriko i ARGENTINU KAO I JAPAN .Neznam zašto nije igrao Đurišić.Povreda verovatno.Trener kao i svi Srpski treneri loš.Boljih igrača sveukupno a lošijih trenera nema niko na svetu.Biti četvrti je isto što i biti 25 jer mi ne možemo pobediti kanađane.Izuzmite Jovića bili bi među najgorima.Velika navodno nada Belić,Stefanović,Petrović su ipak igrači za drugu ligu.Mladi jesu ali nema tu napretka.
djuro
Trener Lukić poklonio pobedu košarkašima Francuske.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.