Почетна / Кошарка / Репрезентација

Борд ФИБА Европа одлучио: Челенџери уместо европских првенстава

Светско првенство за играче до 19 година у Летонији (3-11. јул 2021), на коме учествује и Србија, биће одиграно у устаљеном формату, баш као и женско У19 Светско првенство у Мађарској, пошто су ова такмичења под јурисдикцијом ФИБА
ФОТО: fiba.com

Борд ФИБА Европа донео је одлуку да се европска првенства, која су прошлог лета била отказана због глобалне пандемије корона вируса, овог лета из истог разлога играју на добровољној бази и у потпуно другачијем формату.

Како истичу у ФИБА Европа, пратили су жељу великог броја земаља да се такмичења млађих категорија ипак одрже. Међутим, наредног лета нећемо имати класичан систем такмичења са 16 и више репрезентација због великог ризика oд пандемије, већ ће се организовати мањи турнири за сваку узрасну категорију, како их је европска кошаркашка федерација назвала – „Челенџери“.

Сви турнири ће бити играни на добровољној бази и неће бити прелажења у нижу или вишу дивизију. Наиме, 18 најбоље рангираних репрезентација (16 из А и две најбоље пласиране из Б дивизије током 2019. године), биће подељене на три турнира са по шест екипа. Остале екипе, рангиране од 19. места надоле, такође ће играти турнире са по шест тимова.

Борд је одлучио и да ће све земље, које је требало да буду домаћини европских првенстава лета 2021, имати првенство приликом пријава за организацију такмичења 2022. године.

Пласман на Светско првенство У17 за кошаркашице и кошаркашке које ће се играти 2022. године, репрезентације ће моћи да изборе преко „У16 Челенџера“ који ће се играти лета 2021.

Међутим, Светско првенство за играче до 19 година у Летонији (3-11. јул 2021), на коме учествује и Србија, биће одиграно у устаљеном формату, баш као и женско У19 Светско првенство у Мађарској, пошто су ова такмичења под јурисдикцијом ФИБА.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.