Почетна / Кошарка / Репрезентација

Орлићи на Светском првенству

Репрезентација Србије до 19 година, учествоваће на планетарној смотри од 3 до 11. јула у Летонији
ФОТО: ФИБА

Србија ће играти на Светском првенству играча до 19 година, које ће се од 3. до 11. јула – одржати у Риги.

Како прошле године није одражно ниједно такмичење млађих селекција у Европи, па тако ни јуниорски шампионат који је требало да буде квалификациони за предстојеће Светско првенство, о пласману ће одлучивати ФИБА ренкинг.

На њему је Србија у укупном пласману друга у Европи, а када су у питању мушке млађе селекције пета. У оба случаја „испуњава“ услове. Јер на светским првенствима учествује пет европских селекција.

ФИБА још није озваничила коначну листу учесница, али је у КСС стигла информација да ће наш тим до 19 година учествовати на овом такмичењу.

На место где је генерација предвођена Филипом Петрушевим, Марком Пецарским, Урошем Трифуновићем... 2018, освојила европско јуниорско злато, овог лета иде генерација дечака рођених 2002. и касније. Подсећања ради, то је тим кога смо гледали 2018, на Европском првенству у Новом Саду, где су били пети. 

Тог августа 2018, дрес Србије су: Војин Ивковић, Лука Пауновић, Никола Манојловић, Стефан Агоч, Марко Андрић, Лазар Стефановић, Матија Светозаревић, Михаило Мушикић, Лука Тарлаћ, Филип Шкобаљ, Лазар Јоксимовић и Иван Павићевић. А са клупе их је предводио тренер Влада Вукоичић.

Селекција тима који ће почетком јула учествовати на Светском првенству, поверена је искусном стручњаку Зорану Лукићу. Иначе, тренеру Нижњег Новгорода.

Лидер и један од најталентованијих играча те генерације – Лука Тарлаћ, почетком сезоне је доживео повреду предњих укрштених лигамената, вероватно га нећемо гледати на терену ове сезоне. Али, ко зна – можда се баш у дресу репрезентације врати на терен.

ПОСЛЕДЊУ МЕДАЉУ ОСВОЈИЛИ МИЦИЋ, ЈОКИЋ, МИЛУТИНОВ...

Последњу медаљу на светским првенствима играча до 19 година, Србија је освојила 2013, када је на Шампионату у Прагу, генерација предвођена Василијем Мицићем, Николом Милутиновим, Николом Јокићем... освојила сребро.

На претходном Светском првенству, 2019. године, на Криту, Орлићи су били седми.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

NJigrili
Ova generacija je slaba.Tu nema jednog košarkaša koji će biti član seniorske reprezentacije.Možda neka druga mlađa Srbija može da bude svima konkurentna,ali ova NE.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.