Почетна / Кошарка / Партизан

На данашњи дан: Партизан шампион Европе у кошарци (ВИДЕО)

Кошаркаши Партизана, на данашњи дан пре 26 година, исписали су најуспешније странице српске клупске кошарке и победом над Хувентудом 71:70 постали прваци Европе у Истанбулу
ФОТО: Архива Журнала

Драматичан меч у дворани „Абди Ипекчи” одлучен је легендарном тројком Александра Ђорђевића у последњој секунди, што му је касније био „заштитни знак”.

Јако младом тиму (21,7 година просек), предвођеним са клупе Жељком Обрадовићем, није сметало ни то што је до крова Европе дошао са само једном одиграном утакмицом у Београду због грађанског рата у тадашњој Југославији, а дом му је била шпанска Фуенлабрада.

Црно-бели су на путу до највреднијег трофеја срушили Солнок, у групној фази били су четврти са скором 9-5, онда су у четвртфиналу елиминисали Кнор из Болоње са 2-1 у серији, па потом милански Филипс (82:75) на Завршном турниру у Истанбулу, пре великог тријумфа над Хувентудом.

Шампиони Европе са Партизаном постали су: Александар Ђорђевић, Предраг Даниловић, Иво Накић, Зоран Стевановић, Владимир Драгутиновић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Никола Лончар и Драгиша Шарић.

 

Коментари55
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dule "Grobar"
Decace, sa ONOM loptom i ONOM trojkom, su bili Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh. I nemoj da krivis "Partizan" [to Evropa tada nije imala jos jace klubove - pobedjeni su TADA najjaci!!!
Pigeon
Ma sve je to lepo, lepe uspomene, ali me vise nervira sto slavimo neke godisnjice i godisnjice. Dajte da vidimo gde smo sada, koliko mozemo danas da uradimo i u regionu i u toj Evropi. A, ovo...to je samo lepo secanje...
Laza
Tada novac nije određivao uspeh, tj. novac nije bio merilo uspeha. Pogledaj pre Partizana - Jugoplastika tri puta, Cibona dva puta, jednom Bosna. Posle toga Limož. Danas, ako nemaš budžet od 40 miliona, ne možeš ni da osvojiš Evroligu.
Zuk
Parizanovo finale KES je najvrednii uspeh nekog naseg tima.Real Madrid , desetostruki prvak Evrope a do te utakmice imao je pet osvojenih titula od ukupno deset odigranih finala.Zvezda je osvojila isti Kup sa za protivnika je imala minijaturni u evropskim razmerama tim Olimpika.Ceo svet zna vrednost Reala Madrida a znaju i ko je Olimpik, porediti ih je smesno.Tadasnji tim Partizana je najjaci tim svih vremena u nasim razmerama.Soskic,Jusufi,Miladinovic,Becejac,Kovacevic Galic i Hasanagic su po kvalitetu mnogo jaci od Zvezde 1991.Samo Prosinecki, Belodedic,Savicevic,Pancev,Jugovici Mihajlovic su mogli da im se primaknu po kvalitetu ali samo primaknu.Tako da je osvojena titula koleteralna greska kao i Partizanova u kosarci.
Laza
Ne može izgubljeno finale da bude veći uspeh od osvojenog finala.
Duka Dizel
Kao veliki navijac Zvezde,svaka cast na osvojenoj tituli!Velika stvar za srpsku klupsku kosarku.Tj.potvrda snage nase skole!
misa tumbas
ajde I neko normalan ...hvala
Partizan de Fuen la Brada
https://youtu.be/tpPWinIrW7M
pazite
Jedan podataka za sladokusce,KKP je u Fuenlabradi imao skor 7-1 izgubivsi na tom terenu samo jednu jedinu utakmicu protiv Estudijantesa,dakle kao da je igrao kod kuce u Srbiji, u hali Pionir...zaista neverovatno koja je to bila generacija tada golobradih momaka, a kasnije velikih velikih asova Danilovica,Djordjevica,Loncara,Rebrace...
gracias Fuenlabrada
Najlepsi sportski dokumentarni film koji sam ikada pogledao, budi lepe uspomene, nostalgiju i prelepe emocije...neverovatno kako nas je spanski narod tada domacinski primio kao rod rodjeni navijavsi za Partizan cak i u utakmicama protiv spanskih klubova Estudijantesa i Huventuda...na sve to ne mogu da pomenem da oni jedini mozda iz EU nisu priznali tzv Kosovo i zato im veliko veliko hvala...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.