Почетна / Кошарка / Партизан

Мирослав Николић: Црно-бели прешли на план „Б“ и „Ц“

Регуларан понедељак у Партизану. Први део преподневног тренинга, црно-бели су обавили у теретани, да би се после тога преселили у дворану. Убрзано су поделили лопте и кренули да шутирају. То је ваљда оно што највише воле да раде. А то не могу да раде баш цео тренинг.
ФОТО: Б. Костреш

Неко време их је из угла посматрао и први тренер Мирослав Николић. Он је у овом делу припрема одсутан због обавеза у репрезентацији Србије. Тренинге води Никола Марковић.

Али, није то оно што је јучерашњи тренинг на неки начин разликовало од неких претходних. Већ чињеница да су на њему била три нова лица. Новица Величковић, па Марко Пецарски, Грк Јанис Димакопулос...

Ниједан од њих још није потписао уговор са Партизаном. Требало би да сви то у неком тренутку ураде. Зато смо разговор са Николићем – који је имао тек неколико минута јер је журио на лет – почели помињањем трија „новајлија“. Какви су њихови статуси.

Кренули смо од Марка Пецарског, око кога и даље има много прича. Да ли ће или не, доћи у Партизан. Сада је ту, тренира. И поред свега, према речима Николића се јасно види да он на њега рачуна.

- Пецарски је један од тих младих играча који ће добити шансу, да видимо шта може. Дечко је 2000. годиште, тешко да може да нам помогне у Европи, али добиће прилику да видимо шта може. Он је још млад, наша перспектива, па ћемо видети...

У млађим категоријама, Пецарски је играо и центра. Али, шта би била његова позиција у сениорској кошарци, питамо Николића.

- Крилни центар, можда четири на три.

Даље... Новица Величковић?

- Ово му је био први тренинг, добро се одморио. Видећемо у ком је стању.

Грк Јанис Димакопулос...

- Млад је, узели смо да од њега направимо играча, па да га после продамо. Можда и у НБА. Питање је колико он одмах може да нам користи.

Ту је и доста још млађих играча, неколико јуниора Партизана...

- Проверавамо, потписујемо те клинце да направимо тим... Кад није онај план „А“ успео, мораћемо да применимо „Б“ и „Ц“ – уз осмех је додао Николић, па наставио:

- Проблеме у ходу морамо да решавамо, па да скупимо те младе који нису занимљиви неким великим клубовима, да добију прилику овде и покажу свој таленат. 

Како је рекао Николић, Партизан још прави селекцију:

- Мало каснимо за другима који су већ потписали играче. Мене тренутно занима играч „четири на пет“, да може да игра леђно, да избаци повратни пас... Истовремено, да могу да га уклопим у финансије, што је много тешко. Партизан се налази у тешкој ситуацији, па морамо да бирамо добре, али јефтиније играче.

Иако је признао да његов тим касни за другима када је селекција у питању, Николић је додао и да неће журити.

- Не могу сад да доводим играче тек да бих их довео. То нећу да радим и чекамо сада, па ћемо видети. Борићемо се са овима, док не доведемо још неко појачање.

Закључујући причу, Николић је рекао:

- Требало би да окупимо људе који хоће да играју у Партизану, да млади ту виде своју шансу. Ми тренери смо ту да проценимо шта могу, па да одаберемо младу екипу у конбинацији са двојицом старијих. Ту мислим и на Новицу, али тражим и даље тог играча четири на пет, од 25 или 26 година, који има европског искуства, а то је тешко наћи.

СКИН РАЗОЧАРАО

Целу причу око селекције играча, закомпликовало је и то што једно од најављених појачања – Џејми Скин – није прошао тестове. Како је реаговао на то, питали смо Николића.

- Гледао сам његов снимак од пре пар сезона и тада је био у добром стању. Сад кад сам га видео, мало сам се и разочарао. Није прошао лекарске... То је био тај играч „четири на пет“ који нама одговара, да игра леђима и да може да шутне са полудистанце. Шта је ту је, сад тражимо другог – рекао је Николић.

ТРЕНИНЗИ НА ДАЉИНУ

Чак и када због обавеза у репрезентацији није у Београду, Николић у сваком тренутку зна шта се дешава у Партизану.

- Никола Марковић и Аца Матовић су добри тренери који раде одличан посао, зато су и изабрани ту. Комуницирамо сваки дан – јасан је тренер црно-белих кошаркаша

БЕЗ МАРИНКОВИЋА И ВИЛСОНА

На јучерашњем тренингу било је 17 играча, неки су већ сада под уговором, неки се боре за исти, ту је било и неколико јуниора.

Недостајали су само Вања Маринковић и Томас Вилсон.

ВЕЛИЧКОВИЋ, А НА ДРЕСУ 14?!

Новица Величковић у дресу Партизана, али не број 12 који је годинама носио. Необично за видети.

Баш тај број носио је на јучерашњем тренингу. Испоставило се да је Том Вилсон изабрао 12, не знајући да је он „резервисан“ за капитена. Величковићу није сметало да се привремено премести два броја више. Али, уколико се врати у Хумску потпуно смо сигурни да ће обући своју дванаестицу.

ДУПЛА УЛОГА БОГДАНОВИЋА

Убрзо пошто је екипа затворила врата дворане и Николић је морао да крене. Чекао га је пут до Атине, где ће репрезентација Србије од сутра учествовати на „Акрополис купу“.

Тако смо са Николићем „претресли“ и репрезентативне теме.

- Остао сам у Београду због Теодосића. Нажалост, нисмо успели да санирамо ту његову повреду. Он иде за Америку. Поштедећемо га ово лето.

Ђорђевић као да се припремао за тај сценарио, па је током досадашњих утакмица Богдана Богдановића гурао на место плејмејкера.

- Богдановић сада има дупли посао, да креира и да даје поена. Морамо сада то да пребацимо, да се екипа навикне на њега, да направимо ту трансформацију.

Баш као што је и Ђорђевић више пута рекао, проблеми не мењају амбиције Србије. Николић је додао:

- Наравно да ништа не мења. Наша репрезентација је увек играла без калкулација и имала добре играче. Борићемо се максимално колико будемо могли. Морамо да направимо брзу трансформацију игре. То није само Теодосић. Има једно осам играча који нису ту. Потпуно је нова екипа. Ранијих година ти играчи су били „бек-апови“ сада су изашли у први план и користе своју прилику да покажу шта могу.

Прилику добро користе, с обзиром на игре и резултате у досадашњем делу припрема.

- Видим да су дигли и Бирчевић и Штимац... За сада је било добро, али видећемо како ћемо одиграти са другим, мало јачим екипама.

То је оно што нас чека наредних дана у Атини. Убедљиво најјача провера до сада, где нас чекају Грчка и Италија. 

- То нам је последња провера, да видимо шта можемо. Нешто презицније ћемо рећи касније – каже Николић.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

zorge
Bejker tesko povredjen.
Луциано
Како се до сада види постоји костур..бејкер-вилсон-аранитовић-стевановић-маринковић?-јовановић...андрић-чакаревић(крила)-танасковић(207)-гавриловић(207)-величковић(207)-марјановић(208)-пецарски(208)-томић(208)-демиканопулос(218)..то би било 15 играча.за први удар.а у току тренинга и дана који долазе могуће су промене.то што помиње мута четворка петица и овако гледајући све њих потребан је један сигурица који постиже 20 поена .и онда би то било то.требало би да нас жељко изненади.
Holi
Jel ima tamo neko da im kaze da su bankrotirali
Nula
Ima i te kako. Prvi i poslednji ce da bude covic. I to onom svojom slavnom izrekom >fmpeu Niko Ne moze da zabrani kako ce da se zove od sutrs ce se fmp zvati vzfivsbeograd < koju moze da opet ponovi I dakaze ds je fmp posle Partizana naj trofejniji tim u aba migi. Zato sto I ma 5 trofeja u istoj, a KKP ima 6. Samo takav umetnik moza da vam objasni kako se dolazi do promene imena kluba I do potpunog Unistenja Duga.
nemam pojma
Ima loše okruženje sumnjivh tipova, blago rečeno, i već kao takav mi je neodgovarajući čovek na čelnoj poziciji u KKP. Njegovo rasipništvo na drugim stranama samo dokazuje da je on bio pogrešan čovek. Nažalost, kao igračka veličina, bezveze je potrošen. Mogao je biti deo budućeg ulagačkog dela kluba, kad počne da zarađuje svojim firmama kroz biznis. Za sad vidim dva čoveka koja zaslužuju svojim trudom da budu deo upravljačkog pogona, a to je podpredsednik Milan Iskrin, kao i Jojić, vlasnik Dinamika, a po mom mišljenju vrlo poželjan član UO. Pitao bih, da sam novinar, šta konkretno, u novcu ili uslugama, doprinose članovi: Gajić, Šaranović, Grubor, Kujundžić, Iković, Dražić, Mihajlović i Trifunović. Svaki pojedinačno! Po mom mišljenju moraju da doprinose barem 100.000 evra godišnje, drugačije šta uopšte rade u UO? I novi UO bi trebalo da ima predsednika, 2 podpredsednika, i 12 članova UO, samo onih koji će materijalno doprinositi klubu.
nemam pojma
Prvo, ovo nije ceo tekst, a naravno da članovi UO treba da obezbeđuju novac, ko drugi? Naravno iz svojih firmi, ili da svojim uticajem dovedu strane firme, ali tako treba novac da ulazi u klub, a ne iz državnih firmi da ga ubacuju političari po svom navijačkom opredeljenju. A za KKP bi bilo pogubno da se privatizuje tako da vlasnik bude jedan čovek. Vlasništvo treba da bude i grada, pojedinih državnih institucija, malih deoničara i velikih.
Che @ Nadimak ti je na mestu
Da si malo vise pratio kometare nadimka "nemam pojma" sa vise postovanja bi ga komentarisao. Pretpostavljam da si jos "zelen" pa ti je oprosteno.
Прикажи још одговора
HOCU DA ZNAM
Napisite koji juniori su na treninzima. I koji igraci su na probi? Kad cemo to vec jednom saznati!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.