Почетна / Кошарка / Партизан

„ШУМИЦЕ“ КРЦАТЕ - Дуле против судија

Душко Вујошевић, прослављени тренер, држао предавање на клиници у „Шумицама“ на тему „модерна кошарка“
ФОТО: В. Марковић

Пуне трибине „Шумица“, унапред наоштрене за предстојећих сат и по времена, додатно су начуљиле уши када је Душко Вујошевић изговорио реч „прецењено“ у истој реченици са „тренингом“! Човек који је прослављену каријеру изградио на исцрпљујућем, вишечасовном, детаљном раду на сваком тренингу, практично је поручио колегама да је увежабавање постављених акција у недоглед, у модерној кошарци, непотребно.

Наравно, Дуле је спремио замену, чисто да има шта да се ради на вероватно још напорнијим тренинзима. Јер, оно што савремени трендови захтевају јесте импровизација! Замислите онда колико је рада потребно увежбати импровизацију?

У тишини је наставио предавање после којег је добио велике аплаузе.

- Деведесет одсто времена на тренинзима се проводи увежбавајући акције. Квалитети екипа могу да буду различити, али се углавном врте исте акције на свим нивоима. То је мода, а модерна кошарка не би требало да се ослања на оно што је у моди. Ни тренинзи нису толико ефикасни када се увежбавају акције „5 на 0“. Играчи не раде са довољном концентрацијом, без праве брзине и обраћања пажње на детаље. У подсвести им је да је та вежба испод њиховог нивоа. При том, игра у постављеном нападу није ни близу ефикасна као што је некада била, зато што су се одбране увежбале, нема изненађења – почео је причу Вујошевић и саопштио НБА бројке:

- Израчунато је да се постиже 0,49 поена по постављеној акцији, што значи да је за два поена потребно четири напада! Зашто акције више нису толико ефикасне? Зато што сви играју исто и одбране су се увежбале. Ако је у НБА просек 90-100 поена по екипи, од постављних напада долази 26,8 поена, односно ни једна трећина. Дакле, беспотребно трошимо време увежбавајући разне акције.

Одакле онда долази две трећине поена и како се те две трећине увежбавају на тренинзима – наглас је питао Вујошевић:

- Из елемента импровизације и креације играча! Тренер би морао да се концентрише на развијање тимске импровизације! Када не прође контранапад, а онда ни постављена акција, иде се на такве акције, а то је у 70 одсто случајева. Мали број тренера је свестан да морају да увежбавају екипу за играње један на један, читање одбране, тимску импровизацију.

ДУЛЕ ПРОТИВ СУДИЈА

Душко Вујошевић и судије. Славни „бунтовник“ није прећутао нека правила која, чињеница је, нервирају све кошаркашке заљубљенике, а очигледно и тренере.

- Када сам водио екипу у Евролиги били су састанци са судијама и питао сам их зашто за директан полазак у дриблинг свирају кораке. У игри један на један први корак је најјаче оружје! Какав је Даниловић имао полазак у дриблинг... То нису кораци, а у 90 одсто случајева ће их свирати. Спољне играче су осакатили, јер тренери онда престају да их уче да користе јак први корак.

Онда је Дуле, уз помоћ једног од момака, објаснио на „успореном снимку“ зашто то нису кораци.

- Рецимо, нико не суди при пријему лопте наскок приликом којег се увек направи најмање три корака. Па када сам се вратио у Партизан, Гаги Милосављевић, кога волим као сина, правио је увек кораке при пријему да сам викао „бог те мазо!“

Судијске пиштаљка приликом сваког ролинга излуди навијаче, као и Вујошевића. Исто важи и за симулирање фаула, а Дуле је истакао и још једну судијску „грешку“ која се користи:

- Петорица играча истовремено праве фаул, судија може да свира само један. За три минута екипа испуни бонус, а онда тренер покаже на семафор и каже како су га истерали из бонуса овако ране. И онда судије престану да свирају, а то је период у ком може да се добије утакмица.

Коментари26
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

saca
Covek je antitalenat za jezike, zato je tako i zavrsio.
Figaro
Tom Vilson je prvo pojacanje KK Partizan. Zasto SZ o tome nista ne pise?
Karlo Veliki @ Figaro
Ne bih smeo da se zakunem da je informacija o dolasku Vilsona tacna. Vise mi lici na medijsku podmetacinu.
Cirkus trener
jel to taj "svemirski trener" koji Nikoga u evropi od jacih klubova nije mogao da trenira a da ga ne najure nakon par meseci hahahahaha...........
tisina u ucioni!Profa prica za katedrom!
maestro svetskog glasa,dusa i ritam srca otkucaja same kosarkaske igre!koliko je samo kvaliteta udahnuo svetskim vedetama i u kojem su broju iste,tesko je pobrojati ih!
Karlo Veliki
Vreme je da se na mala vrata u KKP vrati Vujosevic na mesto direktora omladinske skole kao paralelna funkcija sa onom u BiH. Potrebno je dovesti 2-3 igraca poput Miskovica, Pecarskog i Jovicica i Duletov posao je da sprovede njihov razvojni proces. U Partizanu Vujosevic,zbog zdravlja, treba biti sklonjen od stresa i politike. Dok su ovi na vlasti nema hleba ni njemu ni Partizanu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.