Почетна / Кошарка / Партизан

Миљана Мусовић се посветила тренерском послу у Партизану: Кад приметиш и најмањи напредак код играча…

- Заиста верујем да ствари у женској кошарци могу да се промене. Све док постоји жеља и посвећеност – казала је Миљана
ФОТО: ФИБА

Насмејала се. Као да је размишљала да ли баш тим речима да заврши разговор. Можда су превише „оптимистичне“, да не кажемо сањарске. Али – време је празника и време је за оптимизам. У најјачим размерама. И зато...

- Наша генерација, то 1987. годиште, била је прва која је почела да осваја медаље на европским првенствима млађих категорија. И све смо рано отишле у иностранство. Сад себе ухватим како размишљам шта све може да буде када почнемо да се враћамо у Србију. И да делимо то искуство стечено играњем у најјачим европским лигама. Вишегодишње искуство. То мора да донесе нешто добро. Свакако нешто ново.

Тим речима, причу за „Спортски журнал”, завршила је Миљана Мусовић. Наша некадашња репрезентативка, лидер те чувене генерације 1987, од које заиста јесте почела ренесанса женске кошарке у Србији.

А све је било одговор на питање: Има ли наде за женску кошарку у Србији? Баш у Србији. Не репрезентацији Србије која још неко време не треба да брине. Али - није тајна да је домаће такмичење већ годинама на јако ниским гранама. Још горе – не мрда одатле.

Потпуно је компететна да одговори на то питање. Она се већ вратила у земљу. По завршетку играчке каријере одлучила да се посвети тренерском послу. Тренутно је асистентица у стручном штабу кошаркашица Партизана, води бригу о јуниоркама и кадеткињама тима из Хумске.

- Наравно да има наде – поновила је.

И додала...

- Заиста верујем да ствари у женској кошарци могу да се промене. Све док постоји жеља и посвећеност.

Уосталом, не би била ту да мисли другачије. Послужила се генијалним примером да покаже разлику између времена када је она играла у Србији и садашњег тренутка.

- Кад смо ми улазиле у сениорске воде, имале смо прилику да играмо против стварно добрих кошаркашица. И да учимо од њих. Рецимо, тада је играла Биљана Станковић. Кад год сам играла против ње, тих 40 минута сам учила. Данашња деца су за то ускраћена, јер све наше најбоље кошаркашице су одавно у иностранству. Овде је просек сениорских екипа 21 или 22 године.

Застала је, па додала...

- Баш сам то причала управо са Биљом, када смо недавно играле против Студента у Нишу. Она је тамо тренер.

Недостатак тренера у женској кошарци у Србији вероватно је највећа препрека ка „неким бољим данима“ наше женске лиге.

Зато је генијална вест када нека бивша кошаркашица, тако добре играчке каријере, одлучи да се врати кући и постане тренер. Свако ново лице је добродошло.

О томе је причала и Миљана. Али, није помињала стручни рад. Није оцењивала да ли је добар или лош. Нагласила је нешто друго.

- Чини ми се да имамо много талентовне деце, али мањак људи који су посвећени. Наши тренери имају знање, али не делује ми да су довољно посвећени. Зато доста талената пропада или остаје заробљено. Једноставно, нису имали прави начин рада и тренере којима је било стало. Који су били посвећени.

Управо ту види своју предност. Иза ње је огромно искуство које је скупљала играјући по великим европским клубовима, сарађујући са озбиљним стручњацима.

- Имала сам животни пут из кога сам доста научила. Тај непрестани рад на индивидуалном равоју ми је доста значио. Са тим квалитетима могу да помогнем деци. Чак и у сениорској екипи, јер и то су још деца. Могу да им пренесем своја знања и искуства, да их боље разумем и другачије им приђем.

Велика је предност јер је играла кошарку. А посебно јер је сада схватила колико је теже тренерима. За шта им се јавно, на свом Инстаграм профилу, и извинила. Пре одговора се насмејала, па појаснила.

- Не извињавам се онима који су били лоши људи. Само за професионалне „муке“ које сам им задвала.

Шалу на страну...

- Тренерски посао је много комплекснији и тежи. Кад си играч ти добијеш све нацртано на табли. Треба да урадиш то, то и то. Још је лакше ако имаш слободу у игри. А са тренерске позиције, посебно у женској кошарци, мораш да размишљаш о свему. Пре свега, како да направиш тренинг, па како да приступиш свакој играчици посебно, како да јој се обратиш, јер не знаш у ком расположењу ће свака од њих доћи на тренинг. Многи је тежи посао. Али, то ми чак даје и неку екстра мотивацију.

Открила је и шта је чини посебно задовољном.

- Кад играте кошарку, победе су оно што вас тера да тренирате још јаче. Јер желиш да опет победиш. А у тренерском послу први пут кад приметиш и најмањи напредак код играча коме си се посветио, то ти даје толику енергију и мотивацију, дођем кући презадовољна. Одушљена сам.

Тако је и звучала током разговора. Али, о дугорочним циљевима не размишља.

- Научила сам да не размишљам превише о будућности. Тренутно се проналазим у овој сфери. Уписала сам и клинику Жељка Обрадовића, при Евролиги. Траје осам месеци. Уз сво искуство које имамо, па и улагањем у своје образовање, можемо доста да вратимо кошарци, нашим девојчицама. Јер стварно имамо талентовану и вредну децу – поручила је Миљана Мусовић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.