Почетна / Кошарка / НБА лига

Рађа у Кући славних: Данима сам плакао, нико није знао зашто

Имао сам срећу да сам рођен у исто време кад и једна цела фантастична генерација - казао је Дино
ФОТО: Бета/АП

Један од најбољих југословенских и хрватских кошаркаша свих времена Дино Рађа (51) ноћас је примљен у кошаркашку Кућу славних у америчком граду Спрингфилду.

Хина наводи да су се у класи 2018, уз Рађу, нашле и НБА легенде Реј Ален, Морис Чикс, Грент Хил, Џејсон Кид и Стив Неш.

Наводи се да је Рађа до бине дошао у пратњи Лерија Бирда, који је освојио три титуле НБА првака са Бостон Селтиксима, за које је Рађа играо од 1993. до 1997. године.

- Нема речи којима бих описао како се осећам. Ово је велики шок, јер нисам ни знао да сам номинован за улазак у Кућу славних. Данима сам плакао, а никоме није било јасно зашто, јер недељу дана нисам смео никоме ништа да говорим, све до службене објаве - рекао је Рађа.

Наводи се да је у говору похвалио тренере који су са њим радили: Славка Трнинића, Божу Маљковића, Душана Ивковића, Светислава Пешића, Крешу Ћосића, Зорана Славнића и кондиционог тренера Мирка Кролу.

- Имао сам срећу да сам рођен у исто време кад и једна цела фантастична генерација. Играо сам за неколико неверојатних екипа, јуниорска репрезентација (Југославије) из Бормија 1987, Југопластика, репрезентација бивше Југославије и репрезентација Хрватске - рекао је Рађа.

Он је додао да су му саиграчи били „невероватни”, а једини који је био део све те четири екипе је Тони Кукоч, којег је Рађа назвао својом „кошаркашком сродном душом".

- Са њим и дан данас могу да играм затворених очију. Имао сам привилегију да играм и са Драженом Петровићем, од којег сам пуно научио, не само о кошарци, него и о другим стварима. Ту су још Стојко Вранковић, Перасовић, Комазец, Ђорђевић, Дивац, Здовц, Паспаљ, све сјајни играчи и чланови генерације која је владала европском и светском кошарком. Хвала им, јер због њих сам био бољи играч - навео је Рађа.

Хина подсећа да је у дресу Југопластике Рађа три пута био првак бивше Југославије, два пута првак Европе, са репрезентацијом Хрватске освојио је сребро на Олимпијским играма 1992, бронзу на Светском првенству 1994. и бронзу на Европском првенству 1995. Са репрезентацијом бивше Југославије има сребро са Олимпијаде 1988, два злата са Евробаскета (1989, 1991), као и злато са Мундобаскету 1990. године.

Током каријере играо је за Југопластику, римски Месађеро, Бостон Селтиксе, Панатенаикос, Задар, Олимпијакос, Цибону, а играчку каријеру завршио је са 36 година када је одвео Сплит до титуле првака Хрватске.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.