Почетна / Кошарка / НБА лига

Хаким Олајџувон: Србија је изузетно уважена

"Србија је изузетно уважена земља у свету кошарке, што је показала својим резултатима али и стварањем великог броја сјајних играча од којих су неки играли у НБА. Не знам шта ваши тренери раде, али то што раде је веома добро. Они знају како се млади играчи развијају у добре играче"

Од нашег извештача: Александар Милетић

Женева – Хаким Олајџувон је изабран за прву позицију на драфту НБА 1984. године, а одмах иза њега нашли су се редом Сем Боуви, Мајкл Џордан, Сем Перкинс, Чарлс Баркли... Џон Стоктон је био тек на шеснаестом месту. Јасно је зашто та „пијаца” кошаркаша, последња уочи увођења „драфт лутрије”, важи за најквалитетнију свих времена. То на неки начин означава и прекретницу у најбољој лиги света, јер се ту први пут у својству њеног комесара појавио Дејвид Штерн, под чијом командом је стигло златно доба.

Њих двојица су прексиноћ опет били у центру пажње на једној свечаности, овог пута у Мјесу крај Женеве, у Кући славних Светске кошаркашке федерације (ФИБА). Обојица су примљени у „класи 2016“, са још шесторицом великана спорта. Хаким Олајџувон (53) стигао је знатно пре свих у зграду облика отворене шаке (када се гледа из авиона види се лого ФИБА), јер желео је да обиђе музеј међународне кошарке, док су његова два сина шутирала на мали кош пар метара даље од црвеног тепиха.

За разлику од многих који су само овлаж погледали галерију великана на зидовима, на којима преовладава историја наше кошарке, Олајџувон је сваку медаљу, фотографију, дрес и најситније детаље пажљиво анализирао. Висок 213 сантиметара, снажан, али насмејан и благ човек. У разговору за „Политику” истакао је, поред осталог, да је привилегован што у Женеви може да сазна нешто више о легендама које никада нису играле у НБА.

- Велика је част бити примљен у ФИБА кућу славних, али и уопште бити на оваквом месту. Када играте у НБА немате прилику да видите легенде међународне кошарке ван Америке. Сада сам у Женеви упознао многе такве великане од којих многе нисам имао прилике да гледам, за неке, да будем искрен, нисам ни чуо, али кроз ФИБА кућу славних увиђам колико су то значајни и велики људи. Важни за свој кутак планете, за своју репрезентацију, али и глобално, јер захваљујући њима деца се заљубљују у кошарку. То је од непроцењиве вредности за наш спорт.

Пошто нам је рекао да је пратио утакмице олимпијског турнира у Рију, питали смо га за кратак коментар?

- Можда је основни утисак да Америка није побеђивала тако лако као претходних година. Неки тимови су показали да могу да јој се приближе, али је ипак на крају пресудио квалитет. Све у свему, био је то одличан олимпијски турнир.

За крај, да ли бисте хтели нешто да поручите љубитељима кошарке у Србији?

- Србија је изузетно уважена земља у свету кошарке, што је показала својим резултатима али и стварањем великог броја сјајних играча од којих су неки играли у НБА. Не знам шта ваши тренери раде, али то што раде је веома добро. Они знају како се млади играчи развијају у добре играче.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ivica
Kakva je to igračina bila!
Satelit Imena Anđela
Ovaj Olajdžuvon liči na Šabana Šaulića.
@satelit imena andjela
Jeste upravu si skroz, isto kao sto Dzordan lici na Kebu ili Kobi na Dzeja. Aj majke ti.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.