Почетна / Кошарка / НБА лига

У СУСРЕТ ДРАФТУ: Покушевски – плејмејкер са висином центра

Борис Пете први тренер перспективног кошаркаша истиче да нема много играча његове висине који се са таквом лакоћом крећу и владају лоптом
ФОТО: ФИБА

Алексеј Покушевски (19, 211) ће у среду увече највероватније бити једини представник Србије на НБА драфту. Навијаћемо и за што бољи пласман Денија Авдије, сина некадашњег Звездиног аса Зуфера, као и Марка Симоновића, перпсективног Црногорца из редова Меге.

Покушевски, који од 13 године стасава у редовима Олимпијакоса, скренуо је на себе пажњу не толико бројкама, колико изванредном „бековском техником” за његову висину. Скаути су његов потенцијал одмеравали не само у црвено-белом дресу, већ и на мечевима јуниорске репрезентације Србије на Светском првенству у Аргентини 2018. Иако, годину млађи од свих имао је запажен учинак – 7,7 поена, 8,3 скока, 1,6 асистенција, 1,4 освојене лопте и 3 блокаде по мечу. Приде је Американцима био у „излогу” на Џордан бренд класику 2017 и камповима Кошарка без граница – у Београду 2018. и у Шарлоту, фебруара 2019. на НБА ол стару.

Пред вече каријере, тинејџера који је прве кошаркашке кораке направио у Новом Саду, позвали смо двојицу тренера који знају како се развијао. Бориса Петеа који га је тренирао у Српској Атини и Слободана Клипу, са којим је сарађивао у репрезентацији на такмичењу у Санта Феу.

- За мене не би било велико изненађење уколико Алексеј буде изабран од 10 до 14. места. Ако се то не деси, не верујем да ће далеко испод те црте. Много зависи и од трејдова током самог драфта, клубови су склони променама у последњем тренутку, па је незахвално давати прогнозу. Клубови који су у процесу подмлађивања могли би много да профитирају избором Покушевског. Познајући његову радну етику и посвећеност, верујем да ће бити спреман да доприноси екипи знатно раније него што се очекује. Имајући у виду многе факторе верујем да је у његовом случају најбоље решење да већ ове сезоне оде у САД – уверен је Пете, који је после вођење јуниорске репрезентације Казахстана, преузео Панда академију у кинеском Чангдуу.

ИЗЛАЗНО ГОДИШТЕ – 1998.

Осим та­лен­то­ва­ног Ко­ла­ши­нац Мар­ко Си­мо­но­вић из Ме­ге на драфту би могао да се појави и још неко од играча који су излазно годиште.

Саче­ка­ће­мо но­ћас одговор и ви­дети да ли ће би­ти би­ра­ни – Бо­ри­ша Си­ма­нић, Алек­са Ра­да­нов, Сте­фан Ђор­ђе­вић...

Слободан Клипа, искусни стручњак у раду са бројним репрезентативним селекцијама сматра да од младог крила може много да се очекује.

- Има реалне шансе да буде изабран у првој рунди и сматрам да би то био огроман успех. Ако буде изабран у првом кругу, треба одмах да оде у САД, јер мора да ради на телу. Тренутно, највећа предност му је потенцијал. Поседује висину, брзину, разуме игру, има добар шут, има таленат да креира игру, способан је за добар пас. Има брзину која му омогућава да може да игра и на спољним позицијама – навео је Клипа. - Биће му потребно годину или две да се прилагоди и очврсне како би могао да искаже таленат. Још није играч који прави резултат, више воли да се поиграва, да покаже таленат кроз тешке шутеве и додавања. Потребно му је искуство, да игра што једноставније и постане прави такмичар.

Пете уз потенцијал на списак предности Покушевског додаје и разноврсност у игри.

- Алексеј је најмлађи кошаркаш на драфту. Нема много играча његове висине који се са таквом лакоћом крећу и владају лоптом. Може да направи озбиљну предност у транзицији, док у позиционом нападу, поред шута из места и кретње, може да проигра саиграче, јер има одличан преглед игре и изузетно је несебичан. Управо је интересантан због јединственог „пакета” способности, који му омогућује да покрива практично све позиције на терену – поручио је Пете са далеког истока. П.Ч.

АВДИЈА ИМА ЛЕПУ БУДУЋНОСТ

Док Слободан Клипа посматра драфт првенствено кроз призму да Покушевски буде што боље пласиран, Пете је нешто детаљније анализирао „стање акција на тржишту”.

- Не постоји консензус око првог пика, иако се истиче Ламело Бол, уз Едвардса и Вајзмена. Није искључено да ће Минесота покушати да трејдује право на избор са првог места како би нашла играча који ће се уклопити у њихов тренутни састав. Авдија је наравно са правом високо рангиран, верујем да има лепу будућност у НБА. Биће занимљиво испратити и ситуацију око Маледона, Хејса и Болмара интернационалнаца који су такође међу перспективнијима у овој класи – закључио је Пете.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Željko Pavlović
Nisko krilo/Krilni centar.
Željko Pavlović
Nisko krilo/krilni centar.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.