Почетна / Кошарка / КС Србије

Одлазак шампиона – преминуо Михајло Мики Вуковић

Легендарни тренер, преминуо је у 77. години живота, баш у тренутку када је стигла тужна вест Валенсија коју је практично створио играла је против Црвене звезде
ФОТО: ЕПА / М.Брук

Рођен је пред крај рата у Милочају (25. јуна 1944.), надомак Краљева. Са 16 година се заљубио у кошарку. Где другде, него у Слоги. Први пут је у петорци био против „највећег” ривала - Борца. У то у Чачку.

Студије су га одвеле у Београд, на Рударско геолошки факултет. Судбина је хтела да одатле оде у град у ком ће се прославити. У жељи да помогне другу на испиту ухваћен је и последица је била селидба у Тузлу. Наравно и одлазак из Слоге у Слободу. Духовито је касније причао да се из Краљева „склонио” да би Дуци Симоновић могао да заигра, а да је потом у Тузли повукао сличан потез у корист Мирзе Делибашића.

Тренерску каријеру почео је као помоћник у мушком тиму. После прву сезоне са мушкарцима почео је да ствара јуниорску женску екипу Јединства.

За само десетак година успео је са Тузланкама да направи светско чудо, за које је једном рекао „да је тада било првенства света за клубове, Јединство би било првак.”

У причама о Микију Вуковићу увек ће се наћи и његово највеће играчко откровење Разија Мујановић, чланица Куће славних, коју је као тинејџерку довео из Ратковића у Тузлу. Остало је прича за холивудски филм. За осамнаест година рада са девојкама Јединства освојене су три титуле првака Југославије, Куп Југославије, а круна рада је била титула Купа шампиона Европе 1989.

Годину дана касније подарио је југословенској кошарци један од највећих успеха у историји, на Светском првенству у Малезији освојена је сребрна медаља. А пре тога, заједно са Миланом Цигом Васојевићем, учествује у легендарном ковању олимпијског сребра у Сеулу.

Животни пут га је даље одвео у Шпанију, где је прво преузео кошаркашице Дорне, и у пет сезона колико је био на клупи освојио две Евролиге и пет титула првака Шпаније.

Круг тренерске каријере желео је да заврши како је и почео, водећи мушки тим. Младу екипе Памесе за годину дана увео је у АЦБ лигу, а већ у премијерној прволигашкој сезони тим из Валенсије освојио је Куп краља. Годину дана касније довео их је до финала Сапорта купа, а поново сз играли и финале Купа краља. Водио је екипу од 1995. до 2000. године, био и остао човек који је најдуже био на клупи Валенсије и био на највише мечева са овом екипом.

Минутом ћутања почеће наредна два меча која ће се играти у Фонтети – ФИБА Еврокуп дама и Ендеса лига где Валенсија дочекује Басконију.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.