Почетна / Кошарка / ФИБА

Сулудо је да у исто време играју Немачка – Србија и Бамберг – Црвена звезда

На традиционалној конференцији у Берлину тема је била ситуација у европској кошарци, односно сукоб ФИБА и Евролиге
ФОТО: Принтскрин sportshau.de

Сваке године у Берлину одржи се панел дискусија у организацији немачке телевизије „АРД” на којој се прича о садашњости и будућности спорта у Европи. Овога пута тема је била и сукоб ФИБА и Евролиге, о којој су причали Марко Балди, извршни директор Албе и један од најутицајнијих челника у европској кошарци, Инго Вајс, први човек немачке кошарке и благајник ФИБА, односно Камил Новак, извршни директор ФИБА Европе.

Како преносе медији, разговор је био веома конструктиван са идејама о што бржем решавању сукоба. Између осталог, причало се о „прозорима”, али и стању у елитној европској кошарци где је Балди и сам признао да га мучи што постоје две „класе” у Евролиги.

- Срећан сам што не представљам ниједну страну, већ могу да изнесем моје мишљење отворено - почео је причу Балди. - Морамо да видимо историју. Постојао је споразум који је важио до 2017. и у којем пише да су од септембра до јуна играчи са својим клубовима који им плаћају. Остало време су на располагању репрезентацијама. ФИБА је 2012. године одлучила да ће од 2017. увести промене. То је био почетак. Потом је ФИБА покушала да приволи велике клубове - Реал, Барселону, ЦСКА, нудили велики новац. Тада су клубови рекли не. Али, они су такође задржали више новца за себе, као берзанска фирма. Сада имамо две класе у Евролиги и имам критички став по том питању. Постоји 11 клубова којима је гарантовано да ће играти у Евролиги сваке сезоне. Остали морају да се квалификују. На крају ће, по мом мишљењу, квалитет преовладати. Кошарка је уз фудбал најглобалнији спорт, игра се у свакој земљи. И постоји елита - НБА. Не можемо да их изоставимо. Не можемо да урадимо све и мислимо да је то најбоље а изоставимо НБА. Велики, тежак задатак који ФИБА има јесте да направи везу од најкомерцијалније лиге, НБА, до, рецимо, Луксембурга.

Вајс је објаснио квалификационе „прозоре”.

- ФИБА прихвата Евролигу као клупско такмичење највишег нивоа. Али, постоје проблеми који нису постојали пре 11 година. Прозори нису постојали. Као и у другим спортовима, то значи да национални тимови играју у фебруару, јуну, септембру - како бисмо немачку репрезентацију представили свака четири месеца у Немачкој. То нам је потребно и навијачи то желе. И сви се слажемо да то није нешто лоше. То не одговара распореду Евролиге која каже да репрезентативци неће бити у могућности да дођу. Да појасним, ми немамо никакав проблем са Евролигом. Имамо само проблем што компанија каква је Евролига не омогућава да репрезентативци могу да наступе у прозорима. То се јасно види. Сулудо је да када у Франкфурту у осам увече играју Немачка и Србија, истовремено у Бамбергу играју Бамберг - Црвена звезда. То не подржава спорт.

Камил Новак је објаснио тај податак да је ФИБА пришла најјачим европским клубовима када је оснивала Лигу шампиона.

- После увођења БЦЛ, ЕКА је реаговала условљавајући тимове да ће добити место у Евролиги али само ако играју Еврокуп, а не у БЦЛ. То није легално и та тужба је још пред Европском комисијом. Бранили смо се. Што се тиче наших понуда тада, то је потпуно транспарентно. Позвали смо Евролигу и неколико клубова и рекли им да су њихови приходи после 15 година отприлике 30 милиона евра. А ми смо имали инвеститора спремног да уложи 100 милиона евра сваке године. Да ли желите да се прикључите? ЕКА је рекла не, клубови су донели своју одлуку, али ми смо почели са нашим такмичењем јер верујемо у европски модел, да мораш да заслужиш учешће. То је оно што критикујемо код Евролиге, места се деле. Примера ради, Милано је у последњих пет година освојио две титуле Италије, али сваке године играју у Евролиги а шампиони земље не. Која је онда вредност домаћих такмичења? Који ће спонзор да уложи новац у неки други клуб ако зна да, шта год да уради, неће играти са најбољим клубовима. А сви желе да играју са најбољима. Зашто би неко онда улагао? Али, тако ради Евролига, док ми у БЦЛ радимо другачије. Код нас мораш да се квалификујеш на спортски начин колико год ти је велико име . Знамо да је новац важан клубовима, али спортски аспект мора да буде укључен.

Балди је истакао да је Алба највећи клуб у Немачкој, клуб са највише чланова.

- Ми не искључујемо никога. Желимо да будемо међу најбољима на међународној сцени, али да истовремено доведемо што више младих и деце и радимо са њима. Постоји проблем са системом светског тржишта. Ако желимо да доведемо играча, нисмо једини. Али, такмичимо се са свима који скаутирају и регрутују. А НБА има највећу улогу и највеће одлуке. Тако да НБА не изостављамо из приче. У НБА тренутно игра 120 играча из иностранства. То значи да 120 играча не може да помогне својим репрезентацијама, са чим ФИБА за сада нема проблем. Верујем да, с обзиром да је НБА чисто комерцијална организација, мора да постоји начин да се мотивишу. Да мало сањарим: можемо да организујемо квалификације у децембру и да сви играчи дођу. Гарантујем вам да би НБА зауставила сезону јер је у питању комерцијални догађај. Али све док останемо у оваквом шаблону, одговорни смо за ово и оно. Мада, морам да признам да осећам доста промена у скорије време.

Новак се прикључио причи о НБА лиги.

- НБА је компанија са годишњим приходом од око 8,5 милијарди долара. Европска кошарка, са 40 милиона прихода Евролиге и 100 милиона прихода ФИБА, има укупно 140 милиона. То морамо да прихватимо. Заменик комесара НБА, Марк Тејтум, члан је ФИБА Извршног одбора, тако да је НБА укључена у све одлуке. Волео бих да Евролига има приходе од 100 милиона.

Вајс је додао:

- Постоје два корака. Један је НБА, а други је ЕЦА. Морамо да причамо о ЕЦА и Евролиги. И као председник федерације морам да кажем да више него побесним када за прозоре немам европске играче. Ми покушавамо да решимо проблем, али ЕКА само каже не, нећемо то, ми смо јачи од вас. Слажем се да мора да се прича са НБА, али мора прво да се среди своје двориште, у Европи.

Када ће се све решити?

- Тренутно је процес доношења предлога, надамо се да ће бити добар за ФИБА и ЕКА - рекао је Вајс. - Када га прихвате и једни и други, мораће још да се дорађује. Можда је 2020. добра година за то, олимпијска. Немачка ће имати Евробаскет 2021. у Келну и Берлину. До тада се надамо да ће сви проблеми бити решени.

Балди: У репрезентацији морају да играју најбољи

Балди је, бранећи комерцијалне принципе којима се воде елитна такмичења, признао да би волео да се више поштују спортски резултати.

- Кошарка копира фудбал, што се тиче затворених лига. Када погледате ко је играо у Лиги шампиона последњих година, схватићете да није одлучујуће ко је шампион у домаћим такмичењима. Лично, као неко ко више цени европски спорт него европску комерцијалну забаву, сматрам да је квалификациони систем на основу резултата неопходан. Ја сам за то. Али морају да се испуне одређени прохтеви. Не може да се игра у малој дворани, јер онда дођу пријатељи са ТВ и питају шта је ово? Ми нудимо врхунски производ и плаћамо много новца за то? Генерално, ко год освоји, морао би да игра у најјачем могућем такмичењу. Питање је како ће се тимови пласирати у та такмичења. По мом мишљењу морају да буду, под А: на основу спортских квалификација и, под Б: морају да се испуне одређени стандарди.

Балди је додао:

- Када репрезентације у рукомету играју, ту су најбољи играчи. Тачка. Када играју репрезентације у кошарци, без обзира када је то, тада најбољи морају да буду ту. Када најбољи нису ту, зато што седморица играју у НБА, онда не могу да кажем да ЕКА мора да пусти играче. Не могу то да раздвојим. Слажем се, хајде барем да решимо проблем у Европи, али не можемо да заборавимо наше пријатеље у Америци.

 

Вајс: Можда да позовемо Папу за медијатора

Инго Вајс је истакао да је проблем када се утакмице играју у исто време.

- Можда да позовемо Папу као медијатора. Покушао сам два-три пута да причам са Ђордијем Бертомеуом, да урадимо нешто, да смислимо. Али сваки пут каже: Ваш предлог звучи добро, заиста није лош а онда оде кући и после три дана стигне мејл: „Не, све ће остати исто. Морате да се решите прозора.” Не желимо да се решимо прозора, хоћу да репрезентације играју током целе године. Борићу се за то. Желим и Евролигу као најјаче такмичење, што сви препознају, ФИБА и немачка федерација. Онда желим друго такмичење, било да се зове Еврокуп или БЦЛ, о чему треба разговарати. И онда евентуално треће такмичење. Како другачије да продамо ово навијачима којих на срећу има много, али и они већ мисле да смо луди.

 

 

 

 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

PRCKO
Koga je briga kada igra Zvezda,najvaznijja je Srbija a ovi su nebitni.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.