Почетна / Кошарка / ФИБА

Гарбахоса: Заједништво за бољу будућност нашег спорта

Председник КС Шпаније за Журнал говорио о актуелној ситуацији у европској кошарци
ФОТО: МН прес

Првог дана квалификација за Светско првенство кошаркашица гост Београда био је и Хорхе Гарбахоса, крилни центар златне генерације репрезентације Шпаније, светских првака из 2006. године. Велики ривал наших клубова и репрезентације, сјајни борац и фер противник, остао нам је у сећању и по сцени кад је Милош Теодосић преко њега дао победоносну тројку у четвртфиналу Светског првенства 2010.
Гарбахоса је већ шест година председник Кошаркашког савеза Шпаније. Да је функционер са високим рејтингом, показује и чињеница да је изабран за председника Такмичарске комисије ФИБА. Његови ставови у вези ситуације на европској клупској сцени и оштре речи утемељене аргументима многима нису пријале. Али, ни они нису могли да ништа да му приговоре зато што се није водио личним, већ интересима кошарке.

У данима кад су клубови иницирали промене на челу Евролиге, прилику да са првим човеком шпанске кошарке разговарамо о актуелној ситуацији нисмо пропустили.

На челу већине европских федерација су центри – ви, Никола Пековић, Стојко Вранковић, Перо Антић, Мирза Телетовић, Радослав Нестеровић… Руски и турски савез воде крила Андреј Кириленко и Хидајет Туркоглу. Предраг Даниловић је једини бек. Да бисте комплетирали тим недостаје вам плејмејкер.

- Једна мој бивши саиграч је у шали говорио да бекови размишљају, а да су центри ту за езгекуцију. Сада смо у прилици да покажемо да и центри размишљају. Шалу на страну, мислим да је много важно то искуство, наш поглед на ствари може да буде веома користан. Јер, када си био на паркету, знаш шта играчима треба, како они размишљају.

Једноставно, осећате игру и шта јој је потребно?

- Бити играч је важно, међутим није довољно. Корисно је да си био на паркету, али мораш да будеш окружен добрим тимом, менаџерима - спортским директорима, финансијским директорима, као и у свим другим секторима.

Сматрате ли да се ближи дан уједињења европске клупске кошарке?

- Не знам да ли смо ближи или не, али постоје нови, позитивни знаци. ФИБА, Евролига и НБА сели су заједно за сто да преговарају. То је важно. Не знам да ли ће тај разговор довести до нечег доброг, али комуникација, које дуго није било, сада је отворена.

Шта је по вашем мишљењу најбоље за будућност?

- Да се ради заједно. Видели смо да различити путеви не помажу нашем спорту. ФИБА је увек покушавала да разговара, пронађе заједничке тачке и договори се. Али, у прошлости је то било тешко, јер нема резултата кад покушаваш да причаш, а нико ти не одговара... Сад је другачије. Моја жеља је да се поштују сва такмичења, њихове вредности и важност играча. Ако се ради заједно, сигурно може да се нађе решење.

Кад је била актуелна прича о затварању Евролиге, сви су гледали у АЦБ, најјаче државно такмичење у Европи, с вером да Шпанија неће допустити тако нешто.

- Имам одличан однос са АЦБ, председником Антониом Мартином и клубовима. Они су увек сарађивали са репрезентацијом, а наша федерација са лигом. Знамо да је једини начин да повећамо вредност нашег спорта у земљи да сарађујемо. Кад говоримо о затвореној лиги, морам да поменем и приче да је НБА лига затворена и да је зато најбоља на свету. А НБА уопште није затворена. Она, пре свега, има селери-кеп који омогућава да се сви крећу у истом опсегу што се тиче буџета. Имају и драфт који чини да најлошији тимови у сезони за две године могу да буду врхунски. Зато НБА не може да буде пример некоме ко жели да покаже да би Евролига била успешна ако је затворена. Јер, не показује целу слику.

АЦБ је члан УЛЕБ који више није део Евролиге. На тај начин најјаче државне лиге нису више део такмичења које је сада, у суштини, само против свих.

- То је питање интелигенције. ФИБА је створила важно и јако такмичење за мање од шест година, Лигу шампиона. А то такмичење је повезано са националним лигама. АЦБ је део УЛЕБ, део Борда Лиге шампиона и то је управо показатељ да ако ставимо све интересе за сто, повећаћемо вредност нашег спорта. Као што рекосте имамо једног играча који игра одвојено, пример нечега што не функционише, а траје 22 године.

То се посебно огледа у томе да се играчима онемогућава да буду део репрезентација у прозорима?

- То је само последица свега. Играчи би лако могли да буду уз клубове и у репрезентацијама. Знам шпанске играче, они желе да наступају за државни тим, али хоће и за клубове. Није фер стављати их у положај да морају да бирају. Видели сте да ће грчки играчи бити у репрезентацији сад за мечеве против Турске, што је добар знак. Али, ако се направи календар који свима одговара, играчи могу да раде шта год хоће – закључио је Гарбахоса.

У КАЛЕНДАРУ ИМА МЕСТА ЗА СВА ТАКМИЧЕЊА

Претходних седмица много тренера у Евролиги је говорило о превеликом броју утакмица и скоро сви су помињали „рат ФИБА и Евролиге” као разлог томе, иако бројке потврђују да је само најјаче такмичење повећало број мечева?
- Потпуно се слажем са тим. Приступ ФИБА је да заштити играче, да због њих што више развуче такмичења. Заправо, једно лето је сада слободно на сваке четири године. Постоји ту још један веома важан „играч” за столом. То су националне лиге. Оне су база, у њима се такмиче сви тимови, државе кроз те лиге развијају играче. Морамо да поштујемо домаћа првенства. Управо зато и кажем да морамо да радимо заједно. Година има 365 дана. Да ли заиста мислите да нема довољно времена за утакмице репрезентације, националних лига и европских такмичења? Има, само мора да се договори, да сви имају своје време, а играчи боље услове.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.