Почетна / Кошарка / ФИБА

Улога кошарке у одбрани европског спортског модела

Марија Габријел, Европски комесар за спорт одржала је састанак са Андреасом Заглисом, генералним секретаром ФИБА
ФОТО: Принтскрин Инстаграм А.Заглис

У четвртак, 21. јануара, тачно у подне, ФИФА је објавила саопштење које је одјекнуло светом спорта. Светска фудбалска организација ударила је беспоговорно по идеји (спекулацијама) о стварању затворене европске Суперлиге у којој би играли најмоћнији клубови.

Тачно 42 минута касније, Марија Габријел, Европски комесар за иновације, истраживања, културу, едукацију, омладину и, што је најважније, спорт, обавестила је на Твитеру да је одржала састанак са Андреасом Заглисом, генералним секретаром ФИБА. Како је написала, фокус дискусије био је на:

• важности да се уведе више девојчица у кошарку

• улози кошарке у Европском спортском моделу; јединствен део европског наслеђа који промовише аутономију, отвореност и солидарност.

Нешто касније, Заглис се и сам захвалио политичарки која је од 2019. на позицији комесара у Европској Унији. Како је први човек ФИБА истакао, представљене су активности ”Жене у кошарци” и откривени нови видови синергије са Европском комисијом. Такође, што је вероватно најважније, акцентована је чињеница да ФИБА и националне федерације бране Европски спортски модел на чему ће се посебно и ближе радити са телима Европске комисије - пише у Заглисовом ”посту”.

Зашто су ове три објаве директно и индиректно повезане (за ове друге две је јасно)? Идеја затворене лиге у фудбалу неодољиво подсећа на већ малтене спроведен план Евролиге да затвори клупско такмичење и позове оне најмоћније кошаркашке клубове Европе. Против тога се ФИБА, УЛЕБ (асоцијација националних лига Европе) и кошаркашке федерације боре већ годинама, како би се очувао спортски модел где најбољи тимови у домаћим лигама морају да имају право да играју и у најјачем клупском такмичењу јер су то заслужили на терену.

УЛЕБ је Европској комисији поднео и жалбу против Евролиге, што је сигурно нешто о чему ће се још причати. Са друге стране, Ђорди Бертомеу је у протекле две седмице већ „привукао” још два клуба на вишегодишње лиценце - Асвел и Бајерн - док није крио идеју да обавеже још неке, међу њима можда и екипе из региона бивше Југославије.

 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.