Почетна / Кошарка / ФИБА

Сиута: Евролига не поштује репрезентације и федерације

Жан Пјер Сиута први човек КС Француске о проблему европске кошарке из још једног угла
ФОТО: Архива Журнала

Француски медиј „Рефери тајм” који се бави кошарком из перспективе судија, посетио је тамошњу Федерацију и том приликом дочекао их је председник Савеза, Жан Пјер Сиута.

Тај интервју за наше прилике не би био посебно занимљив да се први човек француске кошарке није врло оштро осврнуо на проблем европске кошарке који, по његовом мишљењу, ствара Евролига.

- Једино што Евролига ради јесте да узима. Само то. Ова приватна компанија једино тражи да узима новац. То је опасно. Не могу да поднесем такве људе. И они то знају - истакао је Сиута, а француски медији који су пренели овај интервју констатују да Сиута никада није био отворенији по овом питању.- Проблем је што људи који воде Евролигу не поштују репрезентативну кошарку, не поштују федерације. Право је питање да ли ћемо да очувамо европски модел и пирамидални систем где најбољи тимови из сваке земље остварују право да играју међународна такмичења, или ћемо јурити према затвореном систему са франшизама као у америчком професионалном спортском систему?

Ипак, први човек француске кошарке упозорава:

- Али, у том систему не постоји солидарност са аматерским спортом. Нема ни односа са аматерским системом, нема националних лига, нема репрезентација. А без државних тимова, ко ће да развија и тренира младе играче? Дакле, неће бити ни федерација. Имаћете затворену лигу, можда и неку другу лигу, као и академије за подизање играча ако могу да приуште себи њихове услуге. Онда ће играчи одлазити у САД и неће бити домаћи играчи. Да ли то желимо? То је право питање. Једног дана ће Европска Комисија морати да одлучи коју визију жели за будућност професионалног спорта.

У јануару 2020, УЛЕБ (удружење европских националних лига) се придружио тужби ФИБА против Евролиге која је послата Европској комисији.

- Наша одговорност као федерације је да подижемо играче за репрезентацију и анимирамо целу земљу кошарком: дакле потребан нам је пирамидални систем са националном лигом и нижим ранговима. Шта ће се десити ако тај систем нестане? ФИБА и ФИБА Европа предлажу другачију визију. Лигу шампиона води 50 одсто ФИБА, 50 одсто националне лиге. То је пројекат који је направљен од националних лига за националне лиге. Евролига то не ради. Лига шампиона сада има и инвеститора из Америке који верује у овај пројекат који је имплементиран и на другим континентима, на пример Јужној Америци. Са тим новцем, бољи клубови ће прелазити. Искрено се надам да ће Лига шампиона задржати тај моментум, да ће постати још атрактивнија.

Иначе прилично ауторитативном 61-годишњаку из Каора, смета и став Ђордија Бертомеуа, првог човека ЕКА у целој овој „заврзлами”.

- Евролига је веома фино такмичење, али они ништа не поштују. Један пример: судије! Ми као Федерација и ФИБА, подижемо и развијамо судије за највиши ниво. Ми улажемо у њих. Онда им Евролига понуди да раде за њу. Где је компензација за нас? Нигде! Исто је за тренере и играче. Не постоји. У НБА, обештећење постоји. Једино што Евролига ради је - узима.

Председник федерације Француске љут је и на чињеницу да је Евролига заказивала намерно утакмице током прозора за квалификације:

- Евролига ће планирати утакмице да се играју кад и прозори. То су урадили намерно. Променили су њихов календар да би створили услове за неуспех тих прозора. Не могу да поднесем такве људе.

 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pele
1. U pravu je kada kaze da moraju da se postuju federacije i nacionalni timovi 2. Treba da postuje sportski uspeh na terenu i tokom nacionalne lige 3. Ja sam za promenu i transformaciju piramidalnog sistema Evropskog sporta u nesto vise, ali nikako u US sistem koji je klasicno kapotalisticki i ne prepoznaje skup nacija (federacija, liga i nacionalnih timova) i neprimenjljiv je za Evropu 4. Evroliga bi trebalo da deo prihoda prepusta FIBA Evropa upravo vezano za nadoknadu i kreiranje mladih igraca u timovima van Evrolige 5. Zasto Eveoliga ne stvara sama svoje sudije? Zasto Nacionalne federacije ne traze od FIBA Evrope da im ponidi ugovor i da mogu da sude samo FIBA takmicenja? Klasiacna situacija kao i kod igraca, ja te stvaram ali zato imam i ugovor sa tobom gde radis samo za mene??! 6. Nema svrhe igranje dva tima u elitnom takmicenju gde je razlika u budzetima ekipa nekoliko puta. FIBA Evropa tu treba da predstavi plan kako ce na duze creme da se potrudi da izjednaci snagu najboljih

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.