Почетна / Кошарка / ФИБА Лига шампиона

Зисис: Оваква Евролига штети кошарци у целој Европи

Никос Зисис је са ЦСКА освојио титулу првака Европе 2008. године Овога пута се за грчки СДНА дотакао актуелног тренутка у Евролиги, такмичењу које је дуго година играо
ФОТО: ФИБА Лига шампиона

Никос Зисис је са ЦСКА освојио титулу првака Европе 2008. године. Био је таленат АЕК-а (за који и сада игра), звезда Бенетона и Армејаца из Москве, лидер моћне Сијене, део Обрадовићевог Фенербахчеа и човек којем су повукли дрес у Бамбергу. Освојио је и европско злато у Београду 2005. године, сребро на Светском првенству годину дана касније, бронзу на Евробаскету у Пољској, био и најталентованији играч Европе у генерацији 1983.

Рекао би неко – човек који зна о чему говори када прича о европској кошарци. Овога пута се за грчки „СДНА“ дотакао актуелног тренутка у Евролиги, такмичењу које је дуго година играо.

- Евролига је одлична за тимове који играју у њој, али није добра за кошарку – поручио је Зисис. - Није у реду имати екипе са гарантованим уговорима које, шта год да ураде, знају да ће увек играти у Евролиги. Постоје неки други којима би у теорији могли да учествују ту, али уствари немају шансу. Генерално, без обзира да ли освојиш титулу у било којој земљи, не можеш да играш у Евролиги. То је нешто што чини да навијачи изгубе интересовање.

Рођени Солунац је наставио:

- У Грчкој ми многи људи то говоре, на улици, у продавницама, свугде. Кажу ми: „Не гледам више кошарку! Како да гледам када сам изгубио интересовање!“ То је велики проблем. И тако је у свакој земљи. Лично, ја сам луд, гледам сваку утакмицу. Али не верујем да ће просечни навијач гледати све мечеве Реала, Фенера или Ефеса. Ти тимови играју сјајно, али не мислим да их навијачи гледају.

Зисис је поентирао:

- Аргумент Евролиге је да са овим форматом имамо велике утакмице свако коло. Али сада резултати не вреде као што су некада. Ако ЦСКА изгуби утакмицу, ништа се неће десити. Велики тимови само брину о томе да ли ће имати предност домаћег терена у плеј-офу у априлу. То су ствари које, нажалост, штете кошарци широм Европе.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Djole
Osim sto unisatava interesovanje za kosarku, unistava i rad sa mladima. Jer se rezultati traze odmah, pa timovi koji bi i razvijali mlade igrace odustaju, osim ako vec nisu odustali od ambicije da igraju tu istu EL. To nas dovodi do sve veceg gomilanja prosecnih amerikanaca, koji nemaju prodju u NBA, a koji nisu nista bolji od nasih talenata, samo da ih je istrpeti godinu dve. Samim tim i reprezentacije propadaju, pa maltene svaki drzavni tim ima po nekoliko naturalizovanih stranaca. Sve to ce neminovno dovesti do kolapsa, jer kad publika prestane da gleda, dzaba si ulozio u tim 30+ miliona. Al dotle ce Bartolomeu i ekipa debelo napuniti dzepove.
SRBA
EL je slabija svake godine, ovo je svakako jedan od razloga. Pravi se koncentracija ono malo sto valja u Evropi u tim klubovima koji samo mogu da igraju EL ali se sakati stvaranje igraca u drugim klubovima jer nema prohodnosti kao sto on rece, a ovi 'garantovani' ne stvaraju igrace. Drugi ogroman problem nikada slabije EL je sto je pocetkom 2000ih 10ak Evro igraca igralo u NBA, danas ih je preko 60, to je 12 startnih petorki! To je 12 citavih timova koji bi bili ispred svih ovih koji sada igraju, a ovi bi im realno bili rezerve cast izuzecima kojih je 10ak mozda u citavoj EL.
Las
Sazeto i jasno! Ja sam uveren da je ovo kljucni problem velikoj vecini. Sa druge strane, postoji i manjina koja ce reci da nije tako, tj da je EL u ovom formatu 'strava', ali njima skrecem paznju na neodrzivost ovakvog stanja u EL kosarci: EL ce iz godine u godinu, u ovakvom formatu, koji ne potencira takmicenje, tj vaznost svakog meca, sve vise liciti na NBA, a onda postaje bespredmetno 'lozenje' na istu, samo malo losiju ligu. To je 'druga liga'. Uz to, fransizni model i lozenje na dogadjaj samo po sebi, a da nije u pitanju igranje 'tvog' tima (za koji ti je cale navijao, a navijace i deca) nisu ukorenjeni u sportskoj Evropi. A postoji mogucnost i da ce se skupiti pun O2 u Londonu da gleda neke nove 'Tauerse', ali trajace to godinu ili dve. A posle? I ne zaboravite da svi vodeci klubovi EL prosecno progutaju 20-25 miliona evra koje nisu zaradili po sezoni. Jednom ce se neko (FK, mecene, drzava,...) zapitati: 'Dokle!?' ...jer nece ni Barsi, Bajernu, CSKA vecno 'kapljati'

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.