Почетна / Кошарка / ФИБА Лига шампиона

Срби у шампионској трци вредној милион евра

Као и у претходним циклусима, ФИБА Лига шампиона нуди победнику милион евра. Толико је прошле сезоне освојио болоњски Виртус када је подигао пехар овог младог такмичења пред пуним трибинама дворане у Антверпену.
ФОТО: АБА

Иако у пропозицијама ФИБА Лиге шампиона пише да у пријављеном саставу за утакмицу свака екипа мора да има барем петорицу домаћих играча, у такмичење које почиње вечерас успели су да се провуку и представници Србије.

Имаћемо за кога да навијамо. Најбројнија српска колонија налази се у Лијеткабелису, где је Ненад Чанак први тренер, Срђан Флајс његов асистент, а Стефан Синовец један од најискуснијих у саставу полуфиналисте литванске лиге у прошлој сезони. У овом тренутку је Лијеткабелис такође први иза неприкосновеног тандема Жалгирис – Ритас.

У недељу је Нижњи Новгород показао да Зениту евролигашка лиценца не гарантује и победе у ВТБ лиги. Зоран Лукић, дугогодишњи шеф струке екипе из града Максима Горког, поново је направио добар тим, а сада ће блиско сарађивати са асистентом, Небојшом Видићем који је прошле сезоне освојио бугарски шампионат са Балканом.

Велики скалп скинула је и Бандирма у недељу, пошто је у турском шампионату озбиљно разбила Ефес. У стручном штабу екипе која је најбоље резултате остваривала под именом Банвит седи легенда овог клуба – Мирослав Радошевић.

Још један тим улази са огромним самопоуздањем у ФИБА Лигу шампиона. Бургос је уз мадридски Реал једини непоражени тим шпанског првенства после четири кола! Екипу која је у квалификацијама за ЛШ послала и најлепшу слику пуних трибина (више од 9.000 гледалаца) биће узбудљиво гледати и због Обреновчанина Горана Хускића.

Када смо код узбудљивих тимова, Морнар је свакако екипа у чијим ће представама многи уживати. Браћа Павићевић саставили су тим препун квалитета који већ побеђује и убацује 17 тројки (Игокеи пре три дана у АБА лиги), а када се Урош Луковић, Пулен, Нидам, Рели-Рос, Волер, Маркота, Бјелица, Бегић и црногорски играчи који ће добити већу прилику у овом такмичењу (зато је ту и правило о  петорици домаћих) додатно уклопе, Барани могу да иду далеко иако су у веома тешкој групи.

Душан Ђорђевић је пре осам година отишао у Остенде и од тада постао икона најбоље белгијске екипе. Искусни плејмејкер из Београда поново ће предводити тим из Западне Фландрије.

Још један шампион, Анвил, имаће Србина у тиму. Првак Пољске летос је довео Милана Миловановића, бившег играча Црвене звезде, ФМП, Меге...

У Бону је Бојан Суботић већ израстао у играча који може да направи разлику, тако да ће Которанин који је играо за српске репрезентације бити адут Немаца.

Стеван Јеловац, момак којег ћемо вероватно гледати у репрезентацији током прозора, појачање је Газијантепа, на чијем кормилу се налази добро нам познати Ненад Марковић.

Од такође “знаних” лица из региона на клупи Бешикташа седи Душко Ивановић, док је Небојша Богавац дугогодишњи асистент Венсана Колеа у Стразбуру.

У АЕК је летос из Партизана прешао Стефан Јанковић, док је први оперативац жуто-црних годинама већ са великим успехом Драган Шакота.

А биће и тимова који немају Србе. Прошле године их је било који нису имали ни странце (Опава). Из те екипе се ишло и на Светско првенство у Кини, све до утакмице за пето место против Србије. Та селекција Чешке имала је петорицу играча које ћемо наредне сезоне гледати у Нимбурку. У мору Американаца и странаца у европској кошарци пријаће видети “домаће оријентисане” екипе.

Ту је и Стразбур са бронзаним Колеом, Сасари са харизматичним Поцеком, Јерусалим са Блатом јуниором на терену...

 

ПРВО КОЛО ФИБА ЛИГЕ ШАМПИОНА

А ГРУПА – уторак: Хапоел Холон – Турк телеком у 18,45, Стразбур – Остенде у 20. Среда: Манреса – Торун у 20,30, Сасари – Лијеткабелис у 20,30.

Б ГРУПА – уторак: Вехта – Анвил у 20. Сутра: АЕК – Ортез у 18,30, Бандирма – Јерусалим у 18,30, Бургос – Антверпен у 20,30.

Ц ГРУПА – уторак: Газијантеп – Перистери у 18, ВЕФ Рига – Морнар у 18, Тенерифе – Нижњи Новгород у 20,30. Среда: Нимбурк – Бамберг у 18,30.

Д ГРУПА – уторак: Нептунас – Бриндиси у 18, ПАОК – Бешикташ у 18,30. Среда: Бон – Сарагоса у 20, Дижон – Сомбатхељи у 20.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

konkurencija
A koliko dobija pobednik u EC?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.